15. mai 2009

Din stemme kan avgjøre


Norge er et lite land, særlig ser vi det når stemmene etter stortingsvalget skal telles opp. 1-3 stemmer kan avgjøre hvorvidt de rød-grønne eller et ikke-sosialistisk parti kaprer siste mandatet i et fylke, det igjen får betydning for fordelingen av utjevningsmandater. Med litt stemmeflytting fram og tilbake kan man gå fra å ha et sosialistisk flertall til et ikke sosialistisk flertall.

Med andre ord; din stemme kan avgjøre. Kanskje er det din ene stemme som vipper valget det andre veien. Ta bare Vera Lysklætt, Venstre representanten fra Finnmark. Hun ble valgt inn på Stortinget sist gang med bare 826 stemmer. Skal KrF i Hordaland ha to sikre mandat må vi muligens ha over 24.500 stemmer(NB! Redigert kl 12:08 etter tips fra Svein Tore Marthinsen). Men vi kan også få to mandat gjennom utjevningsordningen. Og nettopp pga denne ordningen må du vite at din stemme kan være svært avgjørende.

Målingene viser nå et tett løp. På de fleste har regjeringen mistet flertallet. Det er heller ikke så rart. Ved sist valg hadde de ikke-sosialistiske partiene flest stemmer, men pga at noen fylker er bedre representert så klarte de rød-grønne partiene å få flest plasser i Stortinget.

Les gjerne analysen for Hordaland som statsviter Svein Tore Marthinsen har publisert på Minerva idag. Den viser at KrF trenger 1.4 prosentpoeng i økt oppslutning for å sikre seg to distriktsmandat. Det bør ikke være umulig. Og i tillegg har vi altså muligheten for utjevningsmandat.
__________________________________________

PS! Lurer du på hvorfor jeg bruker så masse tid på blogg, twitter, facebook og youtube? Se innslaget under fra TV2 Nyhetskanalen, der jeg sammen med Eirik Solheim i NRK Beta snakker om sosiale medier.

FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

11 kommentarer:

Svein Tore Marthinsen sa...

I følge minge berenginger så ligger KrF i dag på ca 8 prosent i Hordaland. Det utgjør om lag 21 000 stemmer. For å kapre to mandater, så vil nok partiet trenge et resultat opp på 9-tallet (litt avhengig av stemmefordelingen også på andre partier). I øyblikket ser vippepunktet ut til å ligge på 9,4 prosent. Dette er noe rundt 24 500 stemmer. Det betyr at du/KrF mangler ca 3500 stemmer, gitt at min prognose er korrekt.

Filip Rygg sa...

Takk for spennende analyse og kommentar her. Blir veldig forvirret av disse tallene, men det har nok en del med valgoppslutning å gjøre. Sjekker nå hva vi hadde sist, noen som sa vi hadde 16.000 stemmer sist og litt over 8%. Men kommer tilbake med de tallene. Takk igjen for interessant analyse!

Svein Tore Marthinsen sa...

KrF i Hordaland fikk 22 982 stemmer i 2005: http://www.ssb.no/stortingsvalg/tab-2005-10-27-09.html. Det utgjorde 8,8 prosent.

Filip Rygg sa...

hehe, dette burde jo jeg vite, men takk! 3500 stemmer skal vi klare!

Anonym sa...

vgjfnpqbngiuhawwbttb, true protein discount code , fvkfhvh.

Anonym sa...

fnsyojzbzhdhhvnedtpt, trueprotein , xobkugg.
http://www.goarticles.com/cgi-bin/showa.cgi?C=3370022 true protein

Anonym sa...

mgbksmleriajgflgwztc, pacquiao vs margarito , xclbilc.

Anonym sa...

cpqfrhjokchtdbnincgy, reciprocal link checker , drslusk.

Anonym sa...

srrxvkyxhtwxypcjpuwj, trueprotein review , mmtkvoc.

Anonym sa...

wpylskusvfravqjdlsvq, hgh increase testosterone levels , lxfrkjp.

Anonym sa...

ictnrytmububadzdzpqx, Whats up really good piece of writing get ripped , aqcpnij.