14. mai 2009

Ville du ventet 5 uker på livredding?


Det er noe som helt vilt i vårt samfunn. Mens de fleste av oss kan ta for gitt at helsevesenet stiller opp når vi trenger det, blir en gruppe mennesker henvist til 5 ukers ventetid for hjelp. Jeg både kjenner og har møtt svært mange i denne gruppen. Fortvilelsen er enorm.

Som folkevalgt skammer jeg meg over at så lite er gjort.

Får vi kreft må vi heldigvis ikke vente i 5 uker for å få akutt behandling. Har vi hjertefeil så får vi ikke medikamenter som forsterker hjertefeilen. Men dette gjelder ikke for gruppen rusavhengige. De har altså 5 ukers ventetid for avrusning i Bergen. I 2008 rykket ambulansen ut til 377 overdoser i Bergen. En tur opp i Nygårdsparken viser oss at det stadig kommer flere brukere. Politiet rapporterer også om nye og stadig flere pågående selgere. Har samfunnet gitt opp?

Vi ville aldri laget et kreftrom der kreftpasienter bare skal bli sykere. Vi ville heller ikke delt ut gift til hjertesykepasienter. Derfor mener jeg vi ganske enkelt kan glemme forslagene om sprøyterom og utdeling av heroin. Det er ikke slik man behandler mennesker. De rusavhengige fortjener hjelp, gjennom skikkelig behandling og et godt ettervern.



Dette er et valg. KrF har valgt side.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

anonym sa...

Dokke tar iallefall rus problematikken på alvor i forhold til andre parti. Selv om jeg ikke har kjennskap til alle parti sin rus politikk. Men noen partier er bare opptatt av å hindre overdose overfall enn å hjelpe rusmisbrukeren til et verdig liv uten rus. Det er viktig å få ned overdose tallene. Men langt viktigere er det å la de rus avhengige få et verdig liv uten rus.

Filip Rygg sa...

Takk for den anerkjennelsen! :)
 
Helt enig med deg i at det viktige her er å hjelpe de rusavhengige til et verdig liv uten rus.

Joar sa...

Men Filip, det er veldig roerende aa seg deg saa engasjert for de rusavhengige,
Men det jeg mener du mangler og har sett helt bort ifra naar det kommer til stoette til de rusavhengige og hvordan den skal vaere, saa mener jeg du har glemt aa nevne noe viktig.
 
Blant annet, saa synes jeg du ikke har vaert noe saerlig flink  til aa nevne de krav, narkomane maa foeye seg inn under, dersom de skal faa hjelp. hvorfor ikke det? Hvor blir det av individualiseringen og det sosiale ansvaret til rusmisbrukerne, hvorfor nevner du ikke det? Skal man faa hjelp i dette samfunnet, saa maa man vise interesse og jobbe med seg selv om hvordan man kan bli mer selvstendig og troverdig. Dette mener jeg er grunnplanken i troen paa enkeltmenneskets skjebne og frihet.. En veldig viktig borgerlig verdi,en verdi KrF maa bli tydeligere paa aa markere seg paa, som Hoyre og FrP i hvertfall tydelig har markert, at naar hjelp ytes, saa maa mottakeren omstille seg saa godt han hun til aa ta tak i sitt eget problem, jobbe med det, for aa bli ferdig med det..
 
Filip, naar man skal yte noe, saa maa det ogsaa vise resultater, dersom det ikke skjer noen utvikling, men passivitet saa er det ikke behov for aa gi den hjelpen. Pengene maa jo brukes fornuftig og effektivt, da boer det kreves at borgere som faar hjelp, gjoer det beste ut av det. Det samme med rusmisbrukere Filip, still krav og faa dem til aa gjoere resultater og bli kvitt styggdommen deres for godt, til aa bli aerlig, redelige og gode borgere av samfunnet. Ingen oensker at noen pengestoette skal foere til passivitet fremfor oppgradering. Vil det? 

Filip Rygg sa...

Helt enig i at alle har et personlig ansvar. Men det er neppe å lang kravliste til de rusavhengige som løses problemene med rusavhengighet i Norge. Ingen pasientgrupper blir behandlet på den måten samfunnet behandler rusavhengige.
 
Er også enig med deg i at pengene må brukes fornuftig og en del av det som gjøres idag er svært ufornuftig. Feks er det meningsløst å ha behandlingstilbud uten skikkelig ettervern.
 
Vi ønsker ikke passivitet, men vi må møte folk der de er. En som har vært rusavhengig i 25 år, er ikke klar for en fulltidsjobb i industrien.