30. mai 2009

Krasjlandingen på Mongstad


Jeg har vært på Mongstad(bildet) to ganger. Den første gangen som demonstrant sammen med Natur og Ungdom, den andre gangen i forrige uke, da jeg besøkte anlegget som stortingskandidat for KrF. Det er et imponerende anlegg, som utvilsomt bidrar til store inntekter for staten og som har mange viktige ringvirkninger for kommunene i området. Men den siste tiden har dessverre avslørt at månelandingsprosjektet til statsministeren etterhvert er blitt en trist krasjlanding.

Aller først snakket man om å få på plass rensing fra dag 1, dette ble forhandlet vekk da regjeringen satt sammen med StatoilHydro for å lage planen for den mye omtalte månelandingen til Norge. Da ble man enige om at gasskraftverket kunne starte uten rensing, men at man skulle få fullskalarensing i 2014. Den datoen hevder regjeringen at man fortsatt skal klare. StatoilHydro kunne derimot fortelle oss når vi var der i forrige uke, at 2016 var langt mer realistisk. Da snakker vi 6 år uten rensing. Men hvis forskerne ved Universitetet i Bergen har rett, så vil ingeting skje før i 2020. Og en del tyder på akkurat det.

Når gasskraftverket på Mongstad skal renses, må staten velge mellom to alternativ: kjent teknologi der man frykter helseskader for nærområdet eller ukjent/ny teknologi som tar lang tid å utvikle og som vil skyve datoen enda lenger ut i det blå. Men det er ikke bare teknologien som er utfordrende, også det økonomiske blir stadig vanskeligere. Det som begynte som et prosjekt til noen milliarder, har nå et estimat på 20-25 mrd(dette til tross for at andre land bare bruker en brøkdel). I tillegg kunne BT avsløre denne uken at gasskraftverket på Mongstad er bygget feil vei i forhold til renseanlegget, noe som trolig øker prisen med ytterligere 1 mrd.

Når representanter fra regjeringen/staten blir stilt spørsmål om månelandingsprosjektet får man som regel unnvikende og svært lite konkrete svar. Blant annet kunne vi etter avsløringen til BT høre at man ikke hadde bestemt seg for hvor renseanlegget skulle ligge. Det er ganske utrolig, for jeg var der i forrige uke og tomten for renseanlegget var allerde planert! I tillegg er gasskraftverket bygget slik at det ikke finnes nabotomter annet enn der man nå har planert for renseanlegget.

Det er utvilsomt viktig at vi utvikler ny teknologi for å løse dagens miljøutfordringer. Norge er i forhold til antall innbyggere en stor forurenser. Når vi også tjener mye penger på våre sterkt forurensende produkter har vi et ekstra ansvar for å lede an i klimakampen. Men det er rart at vi ikke klarer det bedre, til og med når vi vet at Aker nå har startet driften på et anlegg i Skottland hvor man renser CO2 fra kullkraft. Ja det er stor forskjell på å rense et kullkraftverk og et gasskraftverk, men begge deler er mulig, og begge deler er viktig, veldig viktig.

Dessverre er månelandingsprosjektet blir en gedigen krasjlanding. De siste 4 årene skulle gi oss handling og nye grep som fikk Norge i klimatoppen, i stedet er vi blitt satt mange år tilbake.
De to første bildene: StatoilHydro
Siste bilde: sxc.hu
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: