4. juni 2009

Skjenkekutt vil gi positiv effekt


I dag skal den rød-grønne regjeringen ha skryt. Nå foreslår de å innskrenke maksimal-skjenketiden fra dagens kl 03 til kl 02. I Bergen har vi allerede redusert skjenketidene med en halv time, noe som politiet mener har gitt en positiv effekt. Når alle faglige råd går på at reduserte skjenketider gir redusert konsum, skader og vold, er det ingen god grunn for at bysamfunnene skal ha nattåpent på skjenkestedene.

Noen vil helt sikkert protestere på forslaget fra regjeringen. Personlig frihet, at politiet overdriver og at lange skjenketider er viktig for turistnæringen er argumenter som ofte blir brukt. Men det kjøper jeg ikke. Man kan ikke snakke om personlig frihet når bybildet har ført til at 1 av 3 nordmenn kjenner seg ytrygge kvelds- og nattestid i storbyene. At politiet skulle overdrive er en rar påstand, merkelig da at også legevakten, fagmiljøene og sykehusene melder om at antall skader går opp. Dette med turistnæringen er om mulig enda rarere, i svært mange land har man strengere regler, dessuten er det i følge reiselivsjefer et stort problem at turister opplever et kaotisk og forsøplet bybilde.

Overlege ved Nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Rolf Hanoa sier til VG i dag at hver fjerde pasient med alvorlig skade i hode-, nakke-, rygg- eller ansikt ved, er alkoholpåvirket. Tar man inn tall som viser alkoholrelaterte skader så får man enda mer urovekkende resultater.

En restriktiv alkoholpolitikk handler ikke om å begrense folks personlige frihet, men om å begrense store skader og det handler om nestekjærlighet.

Ingen av oss dør fordi vi må gå hjem en time før fra byen.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Hartman Bazooka sa...

Jeg har problemer med å se at det skal hjelpe å slippe alle ut av utestedende kl 02. I dag så begynner utestedene å tømme seg rundt kl 02, det er betraktlig mindre omsetning mellom 02-03 enn mellom 00-01 og 01-02.  Så det man oppnår er å slippe alle ut samtidig og da har du ingen (dør)vakter som hindrer vold el.l. Alle skal ha taxi og mat samtidig noe som skaper masse bråk og krangling for det vil jo ikke være noe politi tilstedet her heller. 
 
Det kommer til å bli mer nachspiel hvor det meste av voldtekter skjer. Naboer blir plaget pga støy og høy musikk.
 
For alle er vel enig om at hvis vi stenger kl 02 så slutter folk å drikke å gå hjem, siden det er det som politikere ønsker.............
 
En annen ting er at de er mange utesteder som må stenge pga tapt inntekt, som igjen fører til økt arbeidledighet, nei dette er en idiotisk forslag. Er det for å tilpasse seg Politiets opningstider tro??

Filip Rygg sa...

Det er ingen logikk i at man ikke kan tømme utesteder gradvis fordi maksimaltiden endres. Våre vaner endres og påvirkes av regelverket, det er bare å se hvordand det var for 10-20 år siden.
 
Nok drosjer og nattbusser er et problem uansett tidspunkt, men bør være noe kommunene i større grad tar ansvar for å få på plass.
 
Hvis utestedet går konkurs pga en times redusert åpningstid, tviler jeg på at de har livets rett uansett.
 
Det vil helt klart være utfordringer uansett om makismaltiden er 02 eller 03, men å skjerpe inn er et skritt i riktig retning, noe også erfaringene fra flere byer i Norge viser.

Guest sa...

Alvorlig talt Filip Rygg.
Du med flere er jo av typen somer superkristen og aldri går ut. Hvorfor denne hangen av å kontrollere hva alle andre gjør??
Ta deg en bolle, vi er voksne mennesker som selv kan bestemme når nok er nok.
Nok overformynderi i dette landet fra før!!!

Filip Rygg sa...

Aldri går ut?
 
Dette handler ikke om kontroll av enkeltmennesker eller overformynderi, men om å finne felles rammer til det beste for det samfunn vi i fellesskap har ansvar for.
 
Er virkelig 1 time krise? 
 
 

Nedskrevet sa...

"Når alle faglige råd går på at reduserte skjenketider gir redusert konsum, skader og vold, er det ingen god grunn for at bysamfunnene skal ha nattåpent på skjenkestedene."
 
Jeg tror ikke det blir <span style="text-decoration: underline;">mer</span> trygt av at man bare kutter bort en time; betyr det at for hver time man reduserer skjenkebevilgningen, jo tryggere blir det?
 
I Norge er den generelle drikkekulturen en ukultur. Det ser man i forhold til andre land, der f.eks. utestedene er åpent kanskje hele natten. Da kjører alle sitt eget løp hva angår alkohokonsum, kjøp av mat og til slutt, gå hjem for å legge seg. Jeg er med på at man skal ta hensyn til samfunnet, men problemstillingen løses neppe gjennom slike tiltak.

Guest sa...

Ja det er krise.
Fordi dette innskrenker friheten til enkeltmennesker og deres valg. Hva er problemet å holde åpen 1 eller 2 timer lengre. Tror du virkelig at det blir mindre bråk når alle skal ta taxi samtidig og spise nattmat samtidig. Det som kommer til å skje er at folk går på nachspiel så blir det eventuelt klager fra naboer i boligstrøk. Er det dette du og dine vil?? Og Ja det handler om OVERFORMYNDERI!

Henrik Akselsen sa...

Godt å få bekreftet hvorfor jeg sluttet å stemme KrF
 
http://henrikakselsen.blogspot.com/2009/02/alkohol-til-besvr.html

Sentrumskonservativ sa...

Har nå skrevet en kommentar til bloggposten om Ballo der jeg bl.a. har lagt ut lenke til Frps forslag i Stortinget. Legger den også ut her:
http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Representantforslag/2008-2009/dok8-200809-075/
 
Tror du at du på vegne av KrFs stortingsgruppe kunne forklare litt om hvorfor dette forslaget ikke fikk støtte (det fikk som sagt støtte fra skolepartiet Høyre)? (Ettersom KrFs komitémedlem ikke gav noen stemmeforklaring selv.)