11. feb. 2010

Ikke kul nok skole?


femten.no tar 14 år gamle Sonje Brøndmo et kraftfullt oppgjør med Kristin Halvorsens forslag om å innkludere sosiale medier i undervisning. Kommentaren til Brøndmo er festlig å lese, men den er også veldig treffende. Forsøket til Halvorsen synes noe desperat, samtidig som vi alle kan være enig i at vi må gjøre noe med ungdomsskolen. 

Sonje Brøndmo har neppe tolket forslaget til Kristin Halvorsen slik de politiske rådgiverne i departementet ønsket å selge det ut, dette med sosiale medier var en del av et større utspill. Likevel er det betegnende at man må foreslå slike tiltak. Er man gått tom for ideer? Har man mistet troen på læreren som den viktigste ressursen?

Jeg tror ikke utfordringene med mange dropouts i videregående og de svake resultatene i 10 klasse skyldes at skolen ikke er kult nok. Det er ei heller mangel på facebook i timene som gjør at en stor andel av de som går ut av norsk skole har svake leseferdigheter. Selv om vi politikere ikke liker de gamle, trauste løsningene, så er de i skole, som med så mye annet, det som fungerer! Vi må ha bedre lærere, mer lederkraft, bedre organisering, variasjon i undervisningen og ro i timene.

En lærer uten nok kompetanse, en dårlig organisert skole, mye bråk i timen og manglende ledelse gir ikke et godt læringsmiljø. Vi får heller ingen motivasjon hos den enkelte elev. En satsing på sosiale medier i en skole som ikke har tatt tak i dette, oppnår overhodet ingenting. Som Brøndmo skriver:
"Gud skal vite at vi bruker nok tid på Facebook og Twitter som det er. Det er noe vi faktisk kan, og noe vi med liv og lyst lærer oss selv. Da trenger man ikke kaste bort undervisningstimene våre på det."
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Anne Mette Lie sa...

"En lærer uten nok kompetanse, en dårlig organisert skole, mye bråk i timen og manglende ledelse gir ikke et godt læringsmiljø." Den dagen du treffer en SV`er som ikke er enig med deg i dette, blir jeg glad om du bringer det videre til meg. Jeg kan kontaktes på twitter, facebook, e-post, telefon og selvsagt også via bloggene mine.
:-)

FR sa...

Ok, jeg får begynne med å svare deg her :)

Vi er ikke uenige i at alle(SVere og alle andre) mener at "en lærer uten nok kompetanse, en dårlig organisert skole, mye bråk i timen og manglende ledelse ikke gir et godt læringsmiljø".

Og det forsterker bare poenget. Når fasiten i norsk skole er at vi mangler lederkraft, nok kompetanse osv, hvorfor svarer vi ikke på det?

I stedet mener man at det å gjøre skolen kulere er svaret. Jeg vil gjerne ha en kul skole, men la oss ta tak i det viktigste først.

Vegard Johan Olsen sa...

Hadde vært veldig kjekt om lærere kunne begynt å bruke prosjektoren som er i taket isteden for å drasse med seg overheaden.
Og for all del dropp kartet, vi har jo google earth.
Lærere kunne jo hvertfall prøvd å sette seg inn i nye ting. Lurer på hvor mange tusen kroner som er blitt kastet ut av vinduet fordi læreren nekter å bruke prosjektoren.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
FR sa...

Det er jeg enig i Vegard. Tror det er mye å ta tak i når det gjelder kompetanse. Verden har forandret seg.

Hadde det vært poenget til Kristin så hadde jeg støttet hennes utspill, men man har lagt standarden når målet er "en kulere skole".

Skolen må være moderne, dagsaktuell og relevant.