25. feb. 2010

Viktige friskoler


Regjeringen går nå gjennom lovverket for å undersøke om det er mulig å nekte å godkjenne religiøse skoler. Til tross for at man har gått inn på et forlik i Stortinget om retten til å drive friskoler, vil man nå redusere valgfriheten og foreldreretten. Jeg håper regjeringen tar til fornuft.
Både Norge og Bergen trenger friskolene.
 
Det er klart for alle at det ikke er friskolene som er skyld i mangel på integrering. Likevel bruker regjeringen integrering som argument for å nekte religiøse skoler å drive. I Bergen hvor vi har friskoler, ser vi at feks St. Paul har en stor andel minoritetsspråklige elever, og de lykkes. Min erfaring er at friskolene i Bergen nettopp bidrar til god integrering. 


Men dette handler ikke om integrering. Det er bare et påskudd for å igjen utfordre menneskerettighetene som sier at foreldrene skal få velge skole for sine barn. I Norge har vi en svært liten andel friskoler, en andel som gir skole Norge et større mangfold og som i mange områder er helt nødvendig. Bergen kommune ville feks ikke hatt mulighet til å bygge nok skoler dersom friskolene skulle forsvunnet. 


Resultatmessig scorer de fleste friskoler høyt. I stedet for å angripe disse skolene, som i stor grad drives med dugnad, foreldreinnsats og idealistiske grunnleggere, bør vi være takknemlige for innsatsen og i flere tilfeller lære. Hva kan vi i offentlig skole lære av friskolene?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Anonym sa...

enig