17. aug. 2010

Barnehagependler?


I Bergen risikerer du å bo i en bydel, jobbe i en annen og ha barnehageplass i en tredje. Slik har jeg det, og mange andre bergensere. I disse dager jobber vi med årets barnehageopptak. Selv om de fleste bydeler nå har full dekning, vil mange måtte pendle mellom bolig, jobb og barnehage. For småbarnsforeldre blir det fort en krevende logistikk.

Fordi vi allerede har barn som går i barnehage i andre bydeler enn der de bor, og fordi mange barnehager tar opp barn som ikke har rett til plass, vil en god del foreldre med rett til barnehageplass for sine barn, måtte være barnehagependler det kommende året. Og selv om vi sammen med mange dyktige private aktører har bygget flere tusen nye barnehageplasser de siste årene, mangler vi fortsatt flere hundre plasser. Spesielt i sentrum.

Byrådet bruker alle kommunale investeringsmidler innenfor barnehagesektoren på de sentrale områdene av Bergen. Det er her vi trenger nye plasser. Dessverre blir mange prosjekter både utsatt og avvist. Det er krevende å etablere nye plasser i områder som er trange. Man må inngå noen kompromisser.

Jeg har lenge ivret for en ny permanent barnehage i Nygårdsparken. Dagens midlertidige skal uansett rives, men vi jobber nå med godkjenning for en ny permanent barnehage. Området er perfekt, både i forhold til behov for barnehageplasser og når det gjelder områdets beskaffenhet. Det er en tragedie at prosjektet har så mange uvenner.

Denne høsten går vi gjennom opptaksreglene for barnehagene. Vi utreder sentralisert opptak og vi vil vurdere bydelsvis priritering. Allerede fra nyttår vil vi ha flere nye plasser i sentrale Bergen. En rett til plass i en bydel hvor de ikke er nok plasser blir en meningsløs rettighet, men nå som vi får nye plasser, flere prosjekter er underveis og de fleste bydelene har fått full dekning, ja da er det på tide å tenke nytt.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Anonym sa...

det viktigste er vel å ha en plass

Anonym sa...

det viktigste er vel å ha en plass

Anonym sa...

Det høres spennende ut med nye barnehageplasser i sentrum. Hvor forventer du at de kommer og hvor mange blir det ?