2. sep. 2010

Bergens barnehagekart


Vi hadde to gode, en dårlig nyhet igår. Bergen har for andre året på rad full barnehagedekning, og Bergen har fått plass til nesten 700 barn uten rett til barnehageplass. Men, alt for mange har fått tilbud som er langt unna både jobb og bosted. Vi har således nok av utfordringer fremover.

Allerede denne høsten åpner det en ny privat barnehage i Grønnestølen, fra nyttår åpner vi en avdeling i vår kommunale barnehage på Gyldenpris og til neste år etablerer vi Nordnes oppveksttun. I tillegg har vi flere prosjekter som er under planlegging og prosjektering.

I tillegg til å etablere nye plasser, må man se på opptaksreglene. En god del av de som har plass i sentrum bor ikke i sentrum. Grunnene til dette er mange. Blant annet gjelder det de som har bodd i sentrum, men flyttet etter at man har fått barnehageplass. Da vil man ha krav på å beholde plassen. Det vil også være en del som bor i nær avstand til bydelsgrensene og har således sin nærbarnehage i sentrum.

Et annet poeng er avstand mellom jobb og barnhage. Mange ønsker seg en barnehageplass i nærheten av der man jobber, ikke bor. Og ideelt sett er en slik valgfrihet noe vi vil ha, men på veien dit må man prioritere.

Denne høsten legger vi frem en sak om sentralisert opptak hvor flere sider ved årets barnehageopptak skal diskuteres. Blant annet må vi nå ta opp dette med bydelsvis fortrinn. Utfordringen er at vi i liten grad styrer det private opptaket pga statlige regler. Jeg ønsker meg en større samordning, ikke for å overstyre de private barnehagene, men for å sikre en større forutsigbarhet for de mange barnefamiliene som trenger en barnehageplass.

Vi har mye å glede oss over. Rekordmange har fått plass, og Bergens barnehager holder høy kvalitet. Utfordringene som gjelder for noen få av de 14.206 barna som har plass, de skal vi nå ta tak i.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: