15. sep. 2010

Stadig bedre skolebygg


Hver uke får jeg telefoner fra media vedr tilstanden til skolebyggene i Bergen, sjelden eller aldri er det de positive nyhetene man er på jakt etter. At vi har brukt 1 mrd på skolebygg de siste årene, at vi stadig får nye skoler med godt inneklima og at vi snart har tatt alle fasadene er det få nyheter om. Sånn må det kanskje være, men jeg kunne tenkt meg noen nyanser i alle "krise"-oppslagene.

Idag kan vi lese om Nattland skole, et prosjekt som har vært planlagt lenge. Alle er vi utålmodige, elever, foreldre, ansatte og kommunen står skulder til skulder i ønsket om raskest mulig realisering. Det gledelige i denne saken er at pengene er satt av, bygget skal snart påbegynnes og resultatet vil bli fantastisk bra! At det i ulike prosjekter kan oppstå krav om plan vedr ras, at naboer klager inn bygg og at det avdekkes nye mangler ved omfattende rehabilitering er ikke noe man politisk kan styre, men vi må forholde oss til det.

Gjennomgående for mange av byggprosjektene i offentlig sektor er at det blir budsjettsprekk, dette har vi også hatt en del av i Bergen. Heldigvis er det blitt mindre av dette, her fortjener Bergen Kommunale Bygg(BKB) ros. Viderer tror jeg vi skal erkjenne at det å utvikle skolearealene er krevende, man skal klare å drifte skolen samtidig som det gjennomføres endringer i bygningsmassen og man skal forholde seg til omgivelsene, enten det handler om trafikk, naboer eller naturgitte forhold. Men det er altså utrolig mye bra som skjer! Byggene blir stadig bedre, og godt er det.

Lurer du hva som skjer på din skole? Sjekk vår temaside!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Inge Iden sa...

Hurra. En gladnyhet når det gjelder skole i Bergen. Men desverre er de negative sakene fortsatt i flertall. At pengene er "satt av" betyr ingenting. Det betyr bare at noen har kjøpt seg stemmer. Etter en stund er pengene borte, eller kostnaden blir for stor. Hva med å publisere en prioriteringsliste over skolene i Bergen ? Hvilke skoler står for tur neste gang ? Det trengs 9500 nye boliger i Bergen. Men ikke en eneste skoleplass ? Det er uansvarlig av politikerne å godkjenne ett eneste hus før de har midler til skoleplasser i samme område. Det er naivt å tro at dagens elevtall ikke vil øke. Når mange skoler allerede sliter med plassmangel vil flere skoler komme i samme situasjon om få år. Det må settes av store summer til bygging av skoler før det bygges flere boliger. Selvsagt trenger fokk hus, men folk trenger skoleplass, barnehageplass, infrastruktur i samme område. Det glemmer de "ansvarlige" hver gang.

FR sa...

Takk for interessant kommentar!

Jeg er ikke enig i at de negative sakene er i flertall, langt der i fra, men at vi har utfordringer, ingen tvil!

Vi har i dag 4000 ledige elevplasser i Bergensskolen, i tillegg foregår det bygging og prosjektering som gir enda 1000 nye elevplasser. Vi har med andre ord, mye kapasitet.

Jeg er enig i at man må tenke sammenhenger. Skal vi utvikle et område med boliger må man også sikre seg tilstrekkelig offentlige infrastruktur. Men det betyr ikke at man må ha en ny skole alle steder, mange skoler ligger i dag med kort avstand seg i mellom. Jeg tror ikke vi får en bedre skole ved at vi har skoler med 1 km i avstand.

Vi kommer til å bruke masse penger på skolebygg i årene fremover, men jeg håper at vi også skal kunne prioritere innholdet. Det er det som skjer inne i byggene som gjør at ungene våre får de muligheter de har krav på.

Inge Iden sa...

Jeg hadde skrevet en lengre kommentar her, men den forsvant et sted i cyberspace....... skal se om jeg får laget den på nytt.