13. okt. 2010

4 nye år!


Nominasjonsprosessene er i full gang, valgkampen planlegges og mediekrigen er startet. Om under ett år skal vi igjen velge våre folkevalgte til kommunestyrer og fylkesting. I Bergen vil debatten i stor grad handle om hvorvidt flertallsbyrådet bestående av Høyre, Frp og KrF skal få gjenvalg. Men det er ikke det valget handler om. Valget handler om prioriteringer som får konsekvenser for enkeltmennesker.

I kommunepolitikken er det ikke alltid like lett å finne de politiske forskjellene. Det er mye man er tverrpolitisk enige om lokalt. Alle vil vi ha større statlige overføringer, alle ønsker vi utvikling av kommunen og alle vil vi prioritere de "myke" tjenestene i kommunen. Ofte avgjøres lokalpolitikken av nasjonale trender, men også persongalleriet kan ha noe å si.

I Bergen har vi i noe større grad enn mange andre kommuner, en del ideologiske skiller. Det betyr at vi innenfor flere politikkområder vil kunne se viktige forskjeller mellom de rødgrønne og dagens flertallsbyråd. Det kan handle om bruken av private/frivillige aktører(rus, barnehager, sfo, sykehjem ++), skattenivå, friskoler, byggesaksbehandling, forholdet til kirken og offentlig eierskap.

Men kanskje viktigere enn dette, er forskjellene vi finner når det kommer til prioriteringer og fokus. Mens byrådet bevisst flagger at man vil prioritere innholdet i skolen, har flere av våre kollegaer sagt at dagens skolestruktur må bestå uansett. Jeg er glad jeg tilhører en koallisjon som evner å velge det viktigste. Her får velgerne en mulighet til å velge hva de mener er riktig prioritering.

Visste du at Bergen er den storbyen i landet som har den mest effektive administrasjonen? For dagens byråd har det vært avgjørende at ressursene går til brukerne av kommunens tjenester, og ikke til de som administrer tjenestene. Dette er en klar prioritering, men vi vet at opposisjonen stadig klager på effektiviseringene byrådet gjennomfører, senest i dagens aviser. Her får også velgerne en mulighet til å velge hva de mener er riktig prioritering.

Hvorfor trenger vi et størst mulig KrF etter neste valg? KrF vil for det første være en sosial garantist i Bergenspolitikken, hvor hensynet til de som trenger det mest, alltid vil veie tyngst. Videre er KrF det fremste miljøpartiet, og noe alene på ikke-sosialistisk side. I en borgerlig koallisjon trenger vi en tydelig miljøstemme. Og med et størst mulig KrF sikrer vi en styringsdyktig flertallskoallisjon, hvor 3 partier i fellesskap fortsetter arbeidet med å gjøre Bergen til en enda bedre by å bo i.

Arbeiderpartiet arbeider for et nytt flertall i Bergen. De vil da være avhengig av Rødt, SV, Venstre, Senterpartiet og kanskje også De Grønne. Det blir ikke en styringsdyktig koallisjon. Bergen trenger noe langt bedre. Det handler om fremtiden, om de mange valg som skal sikre at vi når visjonen om en livskraftig by, en by som er den beste i Norge for barn og unge og en by hvor det er trygt å bli gammel.

Mye har skjedd de siste årene. Bybanen er åpnet, vi har fått en skole som er best blant storbyene, vi har fått full barnehagedekning og ringveg vest er åpnet. I tillegg har en rekke tjenster blitt bedre, og mange nye prosjekter er i ferd med å realiseres. Tenk bare på det nye Torget vi nå får!

Jeg tror og håper på 4 nye år. Det er nok av utfordringer fremover, som vi ser frem til å ta tak i.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skrekkens akse i bergenspolitikken: Rødt-SV-AP-V.

Herlig.

Sondre sa...

De Grønne er i utgangspunktet blokkuavhengig, og det er ennå for tidlig å si noe om hvilken koalisjon vi vil støtte om vi havner på vippen. Vi vil nok være mer opptatt av konkrete saker enn politisk farge.

FR sa...

Sondre: det er en tilnærming jeg både skjønner og for så vidt også er enig i :)