13. okt. 2010

Reaksjonene etter fredsprisen bekrefter viktigheten


Like etter at nyheten om fredsprisutdelingen var kjent var jeg noe usikker på om dette var rett mann. Tildelingen synes å ligge noe utenfor prisens intensjon om å være en fredspris og det er ikke alt vi gjør som bidrar til en positiv endring selv om intensjonene er gode. Men denne gang fortjener komiteen og komiteens leder, Torbjørn Jagland, ros.

At Aleksander Rybak ikke får delta i en stor opera i Kina viser noe om hvor viktig prisen er. Man har klart å ryste i det ellers så selvsikre imperiet, med 1.3 milliarder innbyggere. I utgangspunktet skulle man tro at et så stort land bare ignorerte en slik tildeling, men det har de altså ikke klart. Møtet med vår fiskeriminister ble avlyst og kinesisk UD raser på pressekonferanser.

Når CNN rapporte om utdelingen ble skjermene i Kina svarte. Vi har her et land som er livredde for at folket skal si at nok er nok. Det har vært noen modige kvinner og menn som har kritisert regimet, mange av de sitter nå fengslet. Men nå kan det komme flere. Verden har gitt beskjed om at grunnleggende menneskerettigheter må gjelde alle, også de 1.3 milliarder menneskene som bor i Kina.

Les om aksjonen til Amnesty, hvor de kjemper for løslatelse av Liu Xiaobo.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

T.K. Solberg sa...

Er ikke helt sikker på om jeg kan tro du mener hva jeg tror du mener... så hvis en kineser dreper moren din og får reaksjoner på det vil disse reaksjonene vise at det han gjorde var riktig?
Nei ærlig talt! Kjemp for menneskerettighetene i ditt eget land heller. De blir verre og verre for hver dag for noen av oss.

FR sa...

T.K. Solberg: Her drar du poenget mitt vel langt. Liv kan aldri settes opp mot liv. Men det er verdt å merke seg det som skjer etter at denne prisen er blitt delt ut. Jeg mener det er på høy tid at vi våger å mene noe om land vi også økonomisk har mange forbindelser til. Det er ganske lett å mene mye om Burma, men det blir fort vanskelig å mene noe om de som kjøper laksen vår.

Anonym sa...

Filiprygg, det du skriver blir for dumt, tk solberg er inne paa noe, du maa se hele verden eller holde kjeft. prisen har ingen ting med fred aa gjore saa er en katastrofe4 at den gikk ditt den gjorde men alle som tror paa fredsprisen burde husjke sist aar.. ha ha ha ha ha ha

Aldri vaert saa pinlig aa vaere norsk for og naa skal vi ikke kunne dra til kina heller.

haaper jagland bytter statsborgerskap eller dor, jeg er i utlandet 8mnd av aaret og de siste to aarene maa man late som man er svensk pga, Jagland ville mote obama og naa pga han ville rette opp fjordaaret.\

ser ingen andre dette?

FR sa...

anonym: Grunnleggende menneskerettigheter er grunnlaget for fred. At vi i 2010 har en utvidet forsåelse av fredsarbeid er ikke så rart. Jeg synes ikke du skal være flau av å tilhøre et land hvor vi har modige komiteemedlemmer som våger å konfrontere Kina med sine mange og grove brudd på menneskerettighetene. Ingen er perfekte, ei heller Norge, men det kan ikke være en grunn til å la vær å engasjere seg.