11. okt. 2010

I Bergen lærer elever kinesisk


Samme år som en fengslet menneskerettighetsforkjemper i Kina får fredsprisen, har flere Bergensskoler startet undervisning i kinesisk. Ikke alle elever velger dette, langt i fra, foreløpig er det kun et fåtall skoler og et fåtall elever, men det er også i tråd med den retning vi ønsker å ha. Bergensskolen skal inneholde et mangfold av tilbud, men med en klar faglig retning hvor hele skolen løftes.

I debatten om en delt matematikkundervisning denne helgen, mener noen at deling og den type differensiering skader skolen. Jeg mener i likhet med matematikkgruppen, det motsatte. Min kollega i Oslo, skolebyråd Torgeir Ødegård går noe lenger og sier:
"Man må systematisk forskjellsbehandle elevene, fordi de er forskjellige. Det er den eneste måten å likebehandle elevene på."
Sammen med administrasjonen hos oss, vil vi nå invitere utvalget til Bergen. Vi ønsker å lytte til de anbefalinger gruppen kommer med. Dessverre kastet kunnskapsminister, Kristin Halvorsen, konklusjonen i bosset, før rapporten var lagt frem. Så arrogant vil ikke vi være.

Ingen av oss sitter med den hele og fulle sannhet. Vi vet at en god skole er sammensatt av mange faktorer, og vi vet at ingenting kommer raskt. Alt tar tid. Samtidig vet vi også at dagens skole langt i fra er fullkommen, ja norsk skole er sammenlignet med andre OECD land, alt for dårlig. Vi har noe å lære av andre, og vi har en god del vi må utvikle.

Det blir derfor altfor passivt når Kristin Halvorsen ikke vil lytte til nye anbefalinger fra et faglig utvalg. Hvordan vi endelig kan løse det i Bergen er for tidlig å si, men vi vet hva vi vil: heve kunnskapsnivået til samtlige. Også de flinkeste. Som en sa i ledermøtet i dag tidlig:
"I Norge er det greit å differensiere undervisningen nedover, ikke oppover"
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Mischa sa...

Når det gjelder opplæring i kinesisk, er vel dette bare bra. Det er her fremtiden i stor grad ligger, på det økonomiske området.

FR sa...

Enig. Tenker man fremtid må vi legge til rette for språkopplæring i feks kinesisk.