19. okt. 2010

Stakkars Anniken


For et år siden overtok Anniken Huitfeldt jobben som kulturminister. Trond Giske sa da farvel til Kulturdepartementet og ble næringsminister. I tillegg til noen oppslag om Mira-løft, var stort sett de fleste oppslagene og kulturpersonlighetene happy med innsatsen til Giske. Han ble slik jeg husker det, oppfattet som en tilgjengelig, åpen, engasjert og handlekraftig kulturminister. Huitfeldt blir nå beskyldt for det motsatte, men det tror jeg er ganske ubegrunnet.

Trond Giske hadde ingen dyptgående kjennskap til kulturlivet da han ble kulturminister, det hadde han heller ikke når han ble næringsminister. Men han har klart begge postene svært godt. Det er ingen tvil om at dette handler om mediestrategi og evne til å velge medarbeidere og samarbeidspartnere. Det er bare å se budsjettlekasjene, hvor Giske fikk flere ekslusive TV2 innslag om "nysatsinger" i statsbudsjettet. Samtidig ble også en parodi med Trond Giske stoppet av TV2 sjefen. Hvorfor, er det få som vet.

Da Giske var kulturminister traff jeg han på en omvisning i Bergen kunsthall. Vi var der på en egen rundtur i Festspillutstillingen. Han var imponerende tilstede i det som skjedde, uten å ha satt seg noe særlig inn i temaet/utstillingen på forhånd. Dessuten brukte han hvert sekund med journalisten til å putte inn fraser som "kulturløftet", "satsing i Bergen" og "regjeringens offensive kulturpolitikk".

Det er ikke lett å hoppe etter Trond Giske. For meg synes det som om Anniken Huitfeldt tar tak i sider ved norsk kulturliv, Giske aldri våget å mene noe om. Når språkrådet beskylder kulturministeren for overtramp fordi hun gjør jobben sin, så sier det litt om hvilken ukultur vi har i deler av kulturlivet.

Kanskje er det feil å si stakkars Anniken. Men selv om jeg ikke er enig med Huitfeldt i alt, er det likevel slik at jeg beundrer hennes vilje til å ta tak i sider vi for lengst burde gjort noe med. Forrige næringsminister Sylvia Brustad var ingen stor hit, Trond Giske kom inn like etter "Røkke-affæren" og fikk vel det motsatte stempelet, uten at han gjorde noe særlig annet enn det Brustad gjorde. Forskjellen var at Giske hadde et hyggelig møte med Kjell Inge Røkke. Det hjelper.

PS! Mange spekulerer i at det er Jonas Gahr Støre som blir ny statsminister for Ap før neste valg. Jeg holder en knapp på Trond Giske.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg tror det blir Jonas. Trond vil neppe klare å få til et bredt samarbeid med sentrum.

Erik Kirkman sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Knapt en minister i regjeringen
som er brukenes.Vi må bli kvitt
denne kommunistregjeringen.




INE

FR sa...

Anonym 1: Mulig du har rett, men det spørs også hva som vil være strategien til Ap/LO. Fortsatt rødgrønt flertall er jo selvsagt ikke avhengig av sentrum, men det er jo lite som tyder på at det blir et nytt rødgrønt flertall.

Ine: Enig i at vi trenger en ny regjering!

Anonym sa...

Wow this is a great resource.. I’m enjoying it.. good article