17. jan. 2011

Har Norge en regjering?


Selvsagt, tenker du kanskje. Norge er ikke som Belgia, hvor de nå har satt Europa rekord i antall dager uten en regjering. Spørsmålet er derimot hva en regjering egentlig er. Er det kun en samling mennesker fra et utvalg partier? Eller handler det om noen som har utformet et felles prosjekt og noen felles mål?

Maria Amelie saken preger nå nyhetsbildet. Saken er en konsekvens av regjeringens innstramninger i flyktninge- og asylpolitikken. Ikke uventet forsvarer regjeringssjefen, Norges statsminister, avgjørelsen. Jens Stoltenberg vil ikke gripe inn. Samtidig kan vi i alle kanaler se at hans samarbeidspartnere i SV, kritiserer hendelsen og de sier at Norge trenger en ny asylpolitikk. Pussig er det da at SV i 2008 stemte mot et forslag fra Venstre og KrF som ville gitt Maria Amelie opphold.

Selvsagt er det kompromisser i en regjering. Selvsagt skal ikke tre partier bli til ett. Men hvor er lojaliteten og troen på prosjektet? Er prosjektet blitt så dårlig at man bare vilkårlig støtter det man skrev under på etter valget? Tidvis fremstår stortingsrepresentantene til SV som rene lobbyister og aksjonister for saker som blir kjørt av media. Jeg kunne aldri deltatt i et samarbeid som er så ustabilt og hvor deltakerne er så selvopptatte.

Selv deltar jeg som byråd i et flertallssamarbeid i Bergen. Det er ofte krevende å finne felles løsninger, men ingen av mine samarbeidspartnere skal måtte frykte for at jeg i media kritiserer byrådets politikk, ei heller går jeg ut og oppfordrer til arbeid mot byrådets politikk. Skal et samarbeid ha en hensikt, ja da må man samarbeide.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det hele virker lite gjennomtenkt. Man sender først nærmest ett SWAT Team for å arrestere henne, og nå - etter ett enormt mediakjør skal hun altså løslates...

Det virker nesten som om man ville statuere ett eksempel av henne, og håpe på jubel fra norges befolkning som generelt sett ønsker en streng asylpolitikk. Det neste nå er vel at utkastelsen blir «midlertidig utsatt»

s-i sa...

Filip, jeg er enig med deg i at regjeringen har vært på bærtur i saken rundt Marie Amelie, men jeg synes du skal være forsiktig med å skryte vårt lokale byråd opp i skyene som et felles tenkende organ. Vi kan eksempelvis ta en sak fra dagens Åsane Tidende som et ferskt eksempel på det motsatte.

Bergen kommune og Hordaland Fylkeskommune har tidligere gitt sin støtte for å etablere Eikås Motorsportsenter som et fylkesanlegg for motorsport. Tidligere idrettsbyråd, Henning Warloe, (vi må vel i kontinuitetens navn kunne fastlå at han også har vært en del av byrådet gjennom den sittende 4-års perioden) la sommeren 2009 frem en svært godt gjennomarbeidet Idrettsplan for Bergen 2010-2019 som blant annet slo fast at vi skulle ha en fortsatt satsing på Eikås Motorsportsenter. Nå viser deg seg at din parti- og byrådskollega, Lisbeth Iversen, åpner opp for private og næringsrelaterte planforslag inn i området rundt anlegget som var avsatt for grøntformål/idrett (blant annet for å sikre nettopp motorsportsenteret) – og videre at hun er motvillig til å søke en umiddelbar løsning ifm. Det pågående reguleringsarbeidet for Eikåstunellen slik at dette ivaretar motorsportsenterets interesser. Begge disse sakene går mot gjeldende idrettsplan og den tidligere støtte fra kommune og fylkeskommune for motorsportsenteret.

Uttrykt litt mer konkret har vi her å gjøre med to byrådsavdelinger (og to forskjellige partier) som ikke er samstemte og hvor tredjepart lider. Dette er ikke samarbeid.

FR sa...

cfager: Jeg tror du er inne på noe der, dessverre! Ganske håpløs sak hvor man ikke har mye sunn fornuft.

s-i: Jeg er ikke veldig kjent med saken du tar opp, men jeg er enig i at vi må ha en samordning her slik at både arbeidet med tunellen og motorsportsenterets interesser ivaretas. Jeg skal ta det opp i morgendagens byråd!

s-i sa...

Bra, Filip!

Og husk på at denne saken også er berørt av private (næringsinteresser) planforslag inn i området som også strider mot Idrettsplanen, og mer generelt at byrådet synes å ha en tendens til å glemme Idrettsplanen (barn/ungdom/helse) til fordel for næringsinteresser. Dette er ikke bra hvis Krf har et mål om en "varmere og tryggere by".

s-i sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
s-i sa...

Jeg registrerer at det også innen vår lokale Bergens regjering er uenighet i Marie Amelie saken.