18. feb. 2011

Kamp for menneskeverdet


Mens jeg er hjemme med nyfødt barn og nyter dagene som husfar på heltid, har særlig tre nyhetssaker opprørt meg. Det handler om menneskeverd og miljø. Saker som berører hjertet til partiet jeg er så glad i.

I dagens BT kan vi lese om seks jenter i samme klasse som valgte å bytte skole pga mobbing, kanskje en forståelig reaksjon, men en utrolig trist historie. Vi aksepterer ikke mobbing i Bergensskolen, derfor er 2011 et år hvor det settes inn en rekke nye tiltak - og enda flere blir vurdert. Men det er mye mobbing i våre skoler, slik det også er i resten av Norge. Kamp mot mobbing er en kamp for menneskeverdet.

En annen sak om også har berørt meg er historien om Marte, hennes brennende engasjement og hennes møte med Jens på Stortinget. Saken har vekket mange følelser, trolig ble det så sterkt at man nå også vil vurdere hvem som skal få slippe inn i Stortingets vandrehall. Ganske utrolig. Marte ville vite om det var plass til henne i dagens samfunn. Diagnosen Downs syndrom betyr ikke dårlig livskvalitet. Det er jeg helt enig i. KrF inviterte Marte til Stortinget, KrF tar nemlig den kampen. Kampen for menneskeverdet.

På TV ruller nå bilder fra Hvaler hvor et stort skip er godt på grunn. Oljen flyter. Sjøfugl blir skadet. Dette har skjedd mange ganger før. Jeg forundrer meg over at vi ikke evner å ta miljøutfordringene mer alvorlig. Hvorfor har vi så dårlig oljevernsberedskap? Når skal vi ta forvalteransvaret på alvor? Jeg er ganske sikker på at fremtidige generasjoner vil klø seg i hodet når de ser vår håndtering av miljøet.

Men, det var nok politikk - en bleie skal skiftes!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

s-i sa...

Gratulerer med siste tilskuddet i familien, Filip.

I dagens BT kan vi lese at det kan bli kaos i Bergensskolen etter hvert som dine gjennomtvungne vedtak om skolenedleggelser blir gjennomført. Dette blant annet fordi foreldre/elever selv kan kreve plass på den nærmeste skolen, og det uavhengig av hva kommunen måtte mene – og da blir det problemer med kapasitet som du ikke har tatt høyde for i den planen som du er så stolt av. I en kommentar til dette vedr. tilfellet Løvås hevder du at ikke alle som i dag har Løvås som sin nærskole vil ha rett til å gå på Seljedalen (gitt at dette er ønsket).

Vi ser at du igjen hever deg over Nærskoleprinsippet slik du også gjentatte ganger med god samvittighet har satt til side Barnekonvensjonens artikkel 3. Dette er bestemmelser som skal sikre barnas beste. Jeg (og mange med meg) synes det er skremmende at du som Barnebyråd, og det attpåtil for KrF, kan gjøre dette.

Når folk kjemper mot de mange svært dårlig gjennomtenkte ideer i din skolebruksplan – så er dette en kamp for menneskeverdet. Har du tenkt på dette, Filip? Nærskoleprinsippet og Barnekonvensjonen er der nettopp for å trygge menneskeverdet, men du er ikke villig til å respektere dette.

BA hadde forøvrig et innlegg om Løvås skole i dagens utgave signert Miljøpartiet de Grønne. Dette bør du lese. De viser til at det er dårlig for miljøet (både det grønne og det sosiale) når du fjerner nærskolene og de trygge skoleveiene.

Da har jeg berørt både menneskeverd og miljø – saker som berører hjertet til partiet du er så glad i. Er det rart KrFere som gammelordfører Helland reagerer over din opptreden i saken rundt den nye skolebruksplanen?

FR sa...

Nærskoleprinsippet gjelder dersom det er plass på nærmeste skole, prognosene viser i dette tilfellet at det er plass, men skulle de slå feil er det fortsatt slik at man kan justere grensene. BT er således ikke presise i sin omtale av lovverket. Det man ikke har lov til er grov forskjellsbehandling(feks dele opp gater, sende elever forbi to skoler mm) - i Fyllingsdalen ligger skolene tett og det er sånn sett ingen utfordringer knyttet til dette. Men her må vi avvente en konklusjon til høringen er gjennomgått og saken diskutert.

s-i sa...

Takk, Filip, for et svar som forventet. Dette viser klart at du er villig til å utfordre barnekonvensjon og nærskoleprinsippet for å presse gjennom dine prioriteringer som på ingen måte kan karakteriseres for å stråle ut hjertevarme.

Jeg har lest gjennom en svært solid utarbeidet høringsuttalelse fra Løvås skole, og det sier litt om ditt sanne forhold til menneskeverdet når du "ikke ser noen utfordringer" knyttet til å fordele og flytte på barn i Fyllingsdalen.

Troverdighet i forhold til å selge hjertevarm KrF politikk? Nei, så avgjort ikke.