18. mai 2011

Norges beste by for barn og unge


Mange himlet med øynene da byrådet for snart seks år siden presenterte visjonen om at Bergen skal være Norges by for barn og unge. Er det mulig? Fantes det vilje? Hvordan skulle det måles? Vi har ikke fasiten i dag, trolig har vi ikke det før om ti, kanskje tyve år. Men vi vet allerede en god del. Midt i debatten om barnehageøkonomi, skoleøkonomi og ønskede idrettshaller er det mange gledelige tall som strømmer inn.

I forrige bloggpost omtaler jeg foreldreundersøkelsen i de kommunale barnehagene. Den viser at foreldrene er storfornøyde med tilbudet som gis. Like etter undersøkelsen kom uttalelser fra flere styrere som ønsket reversering effektiviseringen bystyret vedtok for flere år siden. Vedtaket hang sammen med den tids høye kostnadsnivå og behovet for mange flere nye barnehageplasser. Siden 2007 har vi sammen med private aktører bygget mer enn 3300 nye barnehageplasser og vi har fått full barnehagedekning.

At man nå ber om mer penger til drift tar vi selvsagt på alvor, og er glad for at vi fra alle får presisert at sikkerheten er ivaretatt. Diskusjonen handler om bemanning og kvalitet. En diskusjon jeg ønsker velkommen, det er viktig å bruke tid på å diskutere noe annet enn bare antall plasser når barnehagene skal bli best mulig. Bergen har mange ganger bedt staten om fullfinansiert barnehagereform slik Stortinget også vedtok, men har vært nødt til å dekke store beløp på egenhånd. I år ruller vi ut et kvalitetsoppfølgingsystem, hvor innholdet i barnehagene skal ettergås. Trolig vil vi aldri bruke mest penger, men vi skal bruke tilstrekkelig slik at våre barnehager fortsatt skal gi storfornøyde foreldre og barn som blir ivaretatt.

Men vi vil ikke bare ha gode barnehager, vi må også ha skoler som leverer. Selvsagt handler dette om mer enn resultatere - i bergensskolen skal danning og utdanning gå hånd i hånd. Danning er ikke det letteste å måle, men det er mulig å satse her - og det gjør Bergen! Når det gjelder resultater kommer vi godt ut, spesielt når det gjelder avgangselevene, som er best blant storbyene.

Å være beste by for barn og unge handler selvsagt om mer enn bare barnehage og skole. Min KrF-kollega i byrådet, Lisbeth Iversen har feks innført barnetråkk(registering av barns aktiviteter i reguleringsplaner) og opprettet prosjektet "Barnas byrom"(sikring og utvikling av lekeplasser). Dette sammen med alt som skjer med kulturtilbudet for de yngste, den kulturelle skolesekken og utviklingen av barnevernet er grep som i sum bygger opp under visjonen om å være Norges beste by for barn og unge.

Vi vil selvsagt mer. Det er alt for mange som går lenge i skolen uten å få tilstrekkelig hjelp. Det er alt for mange som opplever mobbing. Det er alt for mange som lider under omsorgssvikt i hjemmet. Også for disse må Bergen være den beste byen å vokse opp i. Det krever handling, prioriteringer og nytenkning. Hva er vel viktigere enn å være den beste byen for de minste?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Even sa...

Ingenting er viktigere. Ble flau når jeg leste om Åsanemafiaen, hvor Rødt politiker Terje Valen leder arbeidet. pinlig. Godt vi har et seriøst byråd som satser.

PS! Lurte på noe helt annet, hva tenker KrF om tog til Flesland? (ikke bybane, men planene via Fyllingsdalen)

s-i sa...

Hei Filip,

Du har en del påstander i denne bloggpostingen som fortjener kommentering. Jeg hadde egentlig tenkt å avstå, men når bystyrerepresentanten Ragnhild Stolt-Nielsen (H) i dagens Åsane Tidende i sak om Skolebruksplanen går ut å gjentar din påstand -- om at dere for skolen har oppnådd "de beste resultatene av alle storbyene i landet" -- da har vi fått et nytt tilfelle av at bare dere gjentar en påstand ofte nok, så tror dere den er sann.

Du har en link tilbake til egen pressemelding for 17.12.11. Her gir du veksten for Bergenskolen, men glemmer å fortelle at du har inkludert tallene fra de private skolene -- og da blir det mer løft. Dette løftet kan ikke tilskrives din skole -- altså fusker du litt med grunnlagstallene.

Videre, når du skal sammenligne byer på grunnskolepoeng holder det ikke med å sette tallene opp mot hverandre for så å konkludere. Dette er noe enhver hobbystatistikker kan fortelle deg. Usikkerheten i et slikt tallmateriale er alt for stort (kanskje kulturen i Trondheim tilsier en strengere karaktergivning enn i Bergen?) til at en kan trekke de konklusjoner du/dere gjør.

Hva du bedriver er usikker lek med tall, noe du selv i andre tilfeller tar avstand fra.... endatil når det er reelle tall som sammenlignes.

Men vi kan gjerne leke oss videre med tallene fra oversikten over grunnskolepoengene. Hvis vi holder oss til de offentlige skolene kan vi se at Oslo og Stavanger har forbedret seg vesentlig mer enn Bergen fra 08/09 til 09/10. Hvorfor nevner du ikke dette?

Bergen er ikke best av de store byene på skole. Punktum.

Og når vi nå først er i gang. Bergen har ikke full barnehagedekning. Foreldre med barn i de kommunale barnehager er stort sett fornøyde, men de ansatte i barnehagene dine er ikke fornøyde -- og en god del av de private barnehagene sliter også grunnet manglende støtte. En annen sak fra dagens avis var at Ytrebygda barnehage må jage ut noen av sine barn fordi du har lovd bort plassene til Statoil-barn! Hvor fornøyde tror du disse foreldrene er på skalaen din? Glem heller ikke at en må planlegge måned for fødsel for å få barnehageplass.

Og så var det idretten da. Her har jeg vist i annen kommentar at dere de siste årene har kuttet i budsjettet for drift, og da er det i hovedsak barn og unge som rammes.

Det kan være bra å sette seg fine mål, men spar oss for skrytet om Bergen best i ditt og datt. Husk også at en påstand blir ikke sann ved at du gjentar deg selv to eller ti ganger.