26. mai 2011

Velgeraksjoner


På førstesiden i BT står det at aksjonister i Åsane vil prøve å påvirke kommunevalget til høsten. Min første tanke og respons var at dette er strålende! Lokalvalg blir ofte dominert av rikspolitikk, men det er ikke til høsten vi skal stemme over om regjeringen skal få fornyet tillit. Denne gangen handler det om hva som skal prioriteres i Bergen og i alle andre landets kommuner.

 I følge BT vil aksjonistene i Åsane stemme ut de som vil endre skolestrukturen og de som vil kutte i overføringene til idretten. Det første handler om skolebruksplanen hvor flertallet i bystyret gikk inn for endringer for å utvikle blant annet Leikvang som blir en ny flott ungdomsskole i Åsane. Å kjempe mot alle som gikk inn for skolebruksplanen kan ikke kalles en velgeraksjon, det blir da en partipolitisk aksjon hvor man evt støtter byens rødgrønne. Å være en del av LOs og Aps valgkamp tror jeg neppe var intensjonen.

Endringer er en del av konseptet med å ta ansvar. Alt kan ikke stå stille og noe må prioriteres foran andre ting. Jeg synes det er flott at man blir spurt om hva en vil prioritere de neste årene, men jeg håper også at oppfølgingsspørsmålet om hva man ikke vil prioritere også blir stilt. Jeg har sett Arbeiderpartiets mange løfter i oppstarten av valgkampen, samlet sett vil løftene gi en eiendomsskatt på godt over milliarden, men det er det ingen som spør om.

Å kutte i overføringene til idretten synes som en konstruert problemstilling, jeg har ennå ikke vært tilstede på noe møte hvor dette har vært tema. Helt siden jeg gikk inn i politikken på slutten av 90 tallet har man vært enige om en gradvis økning. Investeringsbudsjettet på idrett i Bergen er feks rekordstort, ta bare det nye svømmebassenget som bygges.

Vi trenger engasjement og vi trenger oppmerksomhet rundt lokale saker og kandidater. I Åsane har KrF en glimrende kandidat på 5. plass, Arvid Nilssen. Han vil være viktig en viktig stemme for Åsane og en dyktig politiker for hele byen. Jeg tror og håper at han får god støtte i Åsane.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

s-i sa...

Hei Filip,

Har du og jeg lest den samme utgaven av BT? I vårt eksemplar kunne jeg lese om kun en beskrevet velgeraksjon -- nemlig den i Åsane som går på å stemme det sittende byråd ut for blant annet å få reversert en del vedtak i skolebruksplanen. Med tittel "Åsane - vi bryr oss", vil jeg anta at aksjonen bryr seg om langt mer enn bare skolebruksplanen. Her trekker du nok en gang dine konklusjoner på feilaktig grunnlag.

Du skriver også at du har lest i den samme utgaven av BT at aksjonistene i Åsane "vil stemme ut de som vil kutte i overføringene til idretten". Dette står det intet om i den artikkelen i BT du refererer til -- i hvertfall ikke i vårt eksemplar av torsdagens BT.

Jeg tror du du blander litt i kortene. BT viser til en oppfordring fra Idrettsrådet som går på å stemme på de partier som taler idrettens (inkl. folkehelsens, barn og ungdoms) sak i valgkampen -- altså å stemme på partier som legger frem et godt program for idretten (og folkehelsen -- penger spart på god helse er penger tjent + bedre levekår for folket).

Dette er to forskjellige saker, og hva idrettens sak angår så er det heller ikke sagt noe om å stemme ut noen -- men å stemme på de partier som har et godt idrettsprogram. Dette betyr at dersom du er redd for å miste idrettsstemmer kan det kanskje være fordi du føler at KrF i Bergen ikke er god på idrettspolitikk?

Det blir også feil av deg å antyde at "aksjonistene i Åsane" er mot Leikvang ungdomsskole. Jeg vil anta disse er svært for Leikvang, og de vet at det er behov for både denne og Kyrkjekrinsen -- for de kjenner nærmiljøet, prognosene, planene for bydelen og behovene langt bedre enn hva du gjør (eller hva du gjør uttrykk for å gjøre). Jeg tror heller ikke "aksjonistene" (nei, jeg er ikke blant dem - men jeg vil helt sikkert støtte dem slik situasjonen er pr. i dag) har noen intensjon om å være en del av LO og Aps valgkamp.

Intensjonen er ganske enkelt å si kraftig fra om at en ikke finner seg i dine "skinnprosesser" ... blant annet.

Det flertallet du sikter til for skolebruksplanen bestod av byrådspartienes medlemmer som forøvrig ikke fikk lov å stemme selv. Dette ansvaret la dere over på gruppelederne. Partipisk?

Kuttet i overføringene til idretten er ikke en konstruert problemstilling. Hvis du går inn i tallene for driftsutgifter for kommunens enkelte tjenesteområder vil du se at idrett har svinget i intervallet 2.00-2.20% av totalen for årene 1997-2008 (bortsett fra 2003:1,95%). For 2009 var det ned til 1,82%, i 2010 videre ned til 1,68% og for 2011 ytterligere ned til 1,6%. Resultatene av dette kan du lese om i avisene fra dag til dag. Det gir stadig dårligere kår, og i enkelte tilfeller stengte dører -- og dette er ingen "konstruert problemstilling" som du vil ha det til. Det er videre leit å høre at dere aldri diskuterer denne problemstillingen i byrådets møter, og det blir litt løgnaktig av deg å prate om at "man har vært enige om en gradvis økning". Hvem er forresten disse "man" som du refererer til her?

Det blir også feil av deg å skryte av rekordstore investeringer for idretten med referanse til svømmebassenget. Idrettens bruksandel av bassenget står for 20-25% av brukstiden. Det øvrige går til skoler og publikumstid -- men det er idretten som sitter igjen med det meste av regningen -- også for signalbyggeffekten. Resultatet er så godt som stopp for alle andre nødvendige ny-investeringer beskrevet i det som i utgangspunktet var en svært god idrettsplan.

Som Åsabu, og med referanse til ditt siste avsnitt, må jeg bare spørre: hvilke lokale saker for Åsane er det KrF og Arvid Nilssen nå har tenkt å tale?

For uinnvidde lesere legger jeg til at jeg kjenner idrettsbiten godt fra mitt virke som styremedlem i Idrettsrådet.


//Svein-Ivar Lillehaug

FR sa...

Hei igjen Svein Ivar! :)

Regnet med at du ville kommentere denne, du har rekord her inne nå!

Skolebruksplanen: Dette har vi diskutert mange ganger, tror ikke vi skal ta en lang runde til.

Idrett: Dette blir lek med tall. Det er ikke prosentvis andel som avgjør hva idretten får, det er de faktiske kroner, og her bruker vi stadig mer penger. Men interessant at du skriver dette, da forstår jeg at hele aksjonen synes å bygge på faktafeil.

Åsane: Jeg tror få om ingen har mer om Åsane på sin liste! Bybane, utviklingen av Åsane nord, opprustning av Rolland, kulturhus, ishall, lokk over motorveien, Nyborgtunnelen +++.

s-i sa...

Hei Filip,

Velgeraksjoner: Du avstår fra å kommentere din feilaktige omtale av slike.

Skolebruksplanen: Denne har vi vel egentlig aldri diskutert på bloggen din. Jeg (og flere andre) har stilt spørsmål ved mye av den merkelige og feilaktige argumentasjonen du/dere har benyttet. Du har hatt en lei tendens til å avstå fra å svare/diskutere, eller du har vist til "grundige høringsrunder" (hvor dere ikke har lyttet øre), "en av de mest solide saksprosesser i Bergen kommunes historie" (i ettertid omtalt som en skinnprosess av deg selv for Løvås skoles vedkommende etter at disse fikk sin egen høring) – og for selve vedtaket har du gjemt deg bak "et flertall i bystyret" (med partipisk).

Idrett: Jeg leker ikke med tall. Kommunens driftsbudsjett vokser, og med vekst i antall idrettsanlegg og antall innbyggere som benytter disse gir prosentvis andel av drift brukt på idrett et godt bilde på byrådets satsing på idrett for de senere år.

Du mener vi heller bør se på faktiske kroner, og her har det også vært en nedgang for Idrett drift for de siste årene (08: 174 mill, 09: 155,4 mill, 10: 148,3 mill, 11: 147,3). Altså en nedgang for idrett mens antall idrettsanlegg og totalt driftsbudsjett øker. I politikkens verden kalles dette for nedskjæringer.

Du omtaler det hele som faktafeil, og neglisjerer samtidig effekten for idretten, som blant annet gjengitt i media, og gjennom bekymringsfulle henvendelser til byrådet. Et par eksempler: Laksevåg bordtennisklubb som står i fare for å måtte stenge dørene til byens eneste bordtennishall. Åsane Allianseidrettslag som til slutt måtte si fra seg driften av Åsanehallen da denne påførte idrettslaget et stadig større underskudd. Kommunen har nå overtatt driften, og det ryktes at for å spare enda mer penger skal en gå over til en ambulerende felles drift for Åsanehallen, Åstveithallen og Stemmemyrhallen. Altså store idrettshaller uten regelmessig tilsyn. Dette går også på barnas/utøvernes sikkerhet. Det er trist å se at du ikke forstår problemstillingen, og velger å avfeie det hele som faktafeil.

Åsane:

- Bybanen: alle partier som er for bybanen er også for bybane til Åsane. Dette er egentlig et flåsete valgløfte. Enkelte andre partier har forstått problemstillingene bedre enn dere og sier ”Bybanen til Åsane før en forlenger til Flesland”.

- Utvikling av Åsane Nord: Er ikke alle for dette?

- Opprustning av Rolland: Bra!, men ille at dere samtidig går for nedrusting av området som sokner til Kyrkjekrinsen skole.

- Kulturhus: Ja, nå er det Åsanes tur. Også dette er det stor enighet om blant partiene.

- Ishallen: Også her stor enighet blant partiene. Både KrF og Høyre hadde denne på sin løfteliste ved forrige valg også – men dere bestemte sammen før jul å utsette den planlagte oppstart i 2013 (i økonomiplanen). Synd! Synd også at dere har uteglemt det øvrige av utbyggingsplaner for Myrdal Idrettspark (ishallen en del av dette), som skulle være det neste store hall-løftet for Bergen kommune.

- Lokk Motorvei og Nyborgtunnelen: Også her er det bred enighet blant partiene.