22. juni 2011

Norsk fotball i god Blatter-ånd?


For mange er fotballen selve meningen med livet, det er den som gir de beste og de vondeste følelsene, det er den som gir samhold og identitet og det er fotballen som får flere hundretusen til å gå ut og trene, uansett vær. Når Norges Fotballforbund organiserer sin virksomhet, inngår tv-avtaler og utformer regelverk, forvalter de ikke bare sine egne ressurser og rettigheter, men de arbeider på vegne av hele det norske folk. De siste ukene synes det som om stadig mer av virksomheten er i Blatters gode ånd. Eller skal vi si dårlige ånd?

Når Bergen kommune skal gå til anskaffelse av et antimobbeprogram for fem hundre tusen må vi pga regelverk og ånske om åpenhet, legge anskaffelsen ut på Doffin(det offentliges portal for anbudsinnhentning). Det betyr at hvem som helst kan legge inn et tilbud ut i fra de anbudskriterier vi har lagt inn. Når NFF skal inngå en ny TV-avtale som i følge kampanje.com er verdt mer enn en milliard kroner, ja da gjør de det i det lukkede rom med kun en aktør. En TV-avtale som er verdt enormt mye penger for både NFF og de aktuelle tv-kanaler.

Bergens Tidende har de siste ukene trukket frem en annen alvorlig økonomisk sak som også skader norsk fotballs omdømme. En gjennomgang viser omfattende triksing med kjørelister, og dermed store utbetalinger av svarte penger i lokalfotballen. Fotballpresident Yngve Hallén i Norges Fotballforbund sier har kjenner til at dette skjer, men han visste ikke at det var så stort. Hvorfor gjør ikke NFF noe med kritikkverdige forhold de kjenner til?

Det går mange historier om betaling, økonomiske ordninger og andre forhold som både er ulovlig og svært overraskende for et åpent og demokratisk land i 2011. Mange av disse forholdene er det umulig å nevne uten å bli saksøkt og dermed avkrevd mer dokumentasjon. Kanskje er noen av historiene bare en bløff. Men for meg er TV-avtalen et eksempel på en (u)kultur i et av landets viktigste forbund man er nødt til å ta tak i.

Kanskje er det ikke så rart at Norge likevel støttet Sepp Blatter da han søkte om gjenvalg som FIFA-president for ca en måned siden?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: