4. juli 2011

Sparke rektorer?


I følge Dagsavisen vil assisterende barneombud, Knut Haanes sparke rektorer som ikke gjør jobben sin. Begrunnelsen bygger på resultatene av et nasjonalt tilsyn hvor kun 11 av 129 kontrollerte skoler gikk fri da de ble kikket i kortene på om de har gjort det de skal for å gi elevene et godt sosialt miljø på skolen. De som har sett tilsynet vet at en slik begrunnelse er svært tvilsom. Samtidig er det av andre grunner viktig å diskutere stillingsvern og behovet for utskiftninger.

- Tallene viser at norske kommuner rett og slett ikke er i stand til å ivareta barn og unge, sier nestleder Knut Haanes i Barneombudet til Dagsavisen. Ni av ti skoler bryter loven, ifølge Utdanningsdirektoratet. Jeg har lest flere av disse rapportene. Dette handler ikke om antall barn som opplever mobbing, eller om trivselstall. Tilsynet kontrollert system og formelle rutiner. Viktig nok, men i seg selv ikke noen garanti for verken det ene eller det andre.

Et raskt overblikk i Bergensskolen viser at over halvparten av rektorene i Bergen er nye de siste seks årene. Årsakene er mange. Noen har nådd pensjonsalder, noen har byttet skole og noen har blitt veiledet ut av sin stilling. Heldigvis har vi dyktige rektorer i Bergensskolen som levere gode resultater, men skulle det være en skoleleder som enten skapte et dårlig skolemiljø, eller ikke klarte å ta tak i store utfordringer, ja da er ikke vedkommende rett kvinne eller mann for jobben. Det er selvsagt uaktuelt å la voksne ødelegge eller begrense barns liv.

Samtidig er det viktig å minne om at vi har et sterkt stillingsvern i Norge. Jeg er glad for at man må ha saklig og alvorlig grunn til oppsigelse. Men når mange roper etter at rektorer skal sparkes og lærere omplasseres kan det kanskje virke som om kommunene er passive til denne utfordringen. Det er helt feil. Men man må jobbe svært grundig og som regel over svært lang tid. Hvis barneombudet mener at det ikke gjøres nok for å sparke "udugelige" rektorer så må de se på stillingsvernet i Norge, men det vil de vel ikke?

Les her om skolene i Bergen som ble undersøkt av fylkesmannen.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Anonym sa...

Utdanningsforbundet beskytter sine egne!! Det er det som er hovedproblemet. Det er mange tullinger i norsk skole.

FR sa...

Anonym: Jeg er ikke enig i at det er "mange tullinger" i skolen, tvert i mot! Mediedebatten blir ofte helt uten kontakt med virkeligheten, de få enkeltsakene vi har blir blåst opp og helt ut av sammenheng. Stillingsvernet er og skal være sterkt. At fagforeninger arbeider for dette er en selvfølge. Jeg har opplevd Utdanningsforbundet svært konstruktive i vanskelige saker.

Henrik Akselsen sa...

Kjenner ikke systemet så mye selv, men lærere jeg kjenner på 'innsiden' mener at stillingsvernet generelt er alt for stort, og at det så og si er umulig å få sagt opp folk som alle ser er helt uskikket for jobben. Da er det noe feil med systemet.

FR sa...

Henrik: Du har helt rett i at det finnes noen som jobber i skolen, men som opplagt ikke burde jobbet der. Det er ikke mange og det at vi har et sterkt stillingsvern er bra, men hensynet til barna må selvsagt veie tyngst.

I noen få saker burde det vært enklere å gå til oppsigelse, men den viktigste jobben gjør vi allerde før vedkommende er ansatt. Utsiling i utdanningen og riktige ansettelser er viktigst.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.