14. aug. 2012

Konsekvenser etter nasjonens største krise?


Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
I dag skriver landets største avis at statsminister Jens Stoltenberg bør gå av. Terrorangrepet 22. juli 2011 er selvsagt aller mest vondt pga de tap enkeltpersoner, familier og nasjonen led, men etter rapporten som ble fremlagt i går er det også vondt å lese hvordan vi som nasjon sviktet.

Bergens Tidende skriver i sin leder at "det er lite sannsynlig at en Erna Solberg-regjering eller en Kjell Magne Bondevik-regjering ville kommet stort bedre fra en terrorhandling".  Likevel presiserer BT at det er den som sitter på vakt som har ansvaret. Og fordi det ikke er en personlig svikt skal man vokte seg vel for å bruke for store bokstaver. Jens var kapteinen da skipet grunnstøtte.

Bilde: Fra twitter i går kveld.
Når VG mener at Stoltenberg bør trekke seg betyr det også at vi i tilfelle ville fått en ny regjering. Jeg ser på twitter at noen mener dette i såfall ville bety at terroristen vant. Det er selvsagt ikke riktig. Terrorhandlingens politiske fundament har ingen linker og likheter til noe politisk parti, dersom det blir skifte på Stortinget får vi kun et bevis på at vi fortsatt har parlamentarisme og at folkets valgte representanter tar det ansvaret de har fått, også i krevende tider.

Ingen vinner uansett utfall. Det kunne kanskje være taktisk riktig for Stoltenberg å nå trekke seg, opposisjonen ville fått svært kort tid på å lage noe som kan overta og de rødgrønne kunne forberedt seg grundig til valget om et år. Jens Stoltenberg ville fått et ettermæle hvor han var den som tok ansvaret. Jeg tror mange ville æret han for det. Samtidig ønsker ingen å gå av. Jeg er sikker på at Jens Stoltenberg har mange uferdige prosjekt han vil gjennomføre. Dagens leder i VG har garantert gitt mange noe å tenke på nå som morgenmøtene er startet i regjeringens mange departement. Siden jeg selv er KrFer skal jeg ikke gi Stoltenberg noe råd, jeg er neppe objektiv nok til det. 

Hvis vi ser på hvilke episoder som har fått regjeringen til å gå av tidligere, eller hvilke saker som har fått statsråder til å trekke seg er det ingen tvil om at det meste blekner sammenlignet med alvoret i 22. juli. Kommisjonens rapport må først og fremst få praktiske konsekvenser som feks bedre beredskap, men det er ikke unaturlig at det også får politiske konsekvenser.

FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: