21. nov. 2006


Mye å leve av, lite å leve for
MTV Networks International (MTVNI)
har gjennomført en undersøkelse blant 5400 unge mennesker mellom 16 og 34 år i 14 land over hele verden, der de blant annet spør om lykke og velvære. Det mest overraskende var kanskje at dersom du bor i et utviklet(rikt) land, har du minst dobbelt så stor sjanse for å være ulykkelig som hvis du hadde bodd i et u-land.

MTVNI – analytiker Andrew Davidson sier noe veldig interessant: - Det glansede bildet av lykkelige unge i den utviklede verden understreker klisjeen om at «penger kan ikke kjøpe lykke». Dette handler om opplevd velvære. Når MTV kan komme til en sånn konklusjon så må det vel være håp for verden?

”Mye å leve av, lite å leve for” er et gammelt slagord KrFU brukte i sin kamp mot materialismen og for antiegoisme. Det var aktuelt for 20 år siden, men etter mitt skjønn enda mer aktuelt i dag. Jeg er ingen predikant, så jeg skal la vær å gå inn på menneskers åndelige behov. Men som kristendemokrat er likevel mitt ressonement at et menneske trenger mer enn det rent materielle. Vi trenger fellesskap, omsorg, åndelig påfyll, grenser, annerkjennelse osv.

Har Norge noen grunn til å være stolt av sin rikdom hvis ikke vi bruker den til å gjøre verden til et bedre sted? Er det ikke slik at vi er gitt mye for å gi mye? Blir vi noensinne mer lykkelige av at vi får noen nye oljesjekker? Dagbladet har skrevet litt om undersøkelsen som ble gjennomført av MTVNI. Det eneste de glemmer å nevne, men som har fått en del fokus i Indiske medier er at de som er mest lykkelig er også de mest religiøse. Det passer kanskje ikke inn i Dagbladets tanke om samfunnet, men det er relevant å nevne.

Du blir altså ikke lykkelig av å ha masse penger. Kanskje det er på tide at vi dreier politikken vekk fra å handle om disponering av oljefondet til hvordan vi kan bruke vår rikdom best mulig for å gjøre verden til et bedre sted å være, også for de uten enorme olje- og gassinntekter.

Kilder: The India Times, Reuters
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Even sa...

Utrolig interessant!
Les forresten Jon Kvalbeins "Signert" artikkel i Aftenposten i går. Skriver om ytringsfrihet og intolerant toleranse.

Ha en god dag!"