16. feb. 2007

Vil du leve som inder eller nordmann?


Gjennomsnittsalderen i Kina øker nå med 13 år, antall år med utdanning dobles til ca 14 år per kineser og alle hustander løftes ut av fattigdom i løpet av noen tiår. Miljøutfordringene har vi snakket om tidligere. Det skjer en utvikling og noen endringer som er radikale for den kinesiske befolkningen, men også ganske dramatiske for verden.

Det er bra at folk får det bedre. Flere har den siste tiden sagt at vi i stedet for å legge til rette for økt utvikling i den fattige delen av verden og redusert utvikling hjemme, så bør vi betale de fattige landene for å holde utviklingen nede. I stedet for å redusere eget forbruk og utslipp av CO2 så bør vi betale Polen for å la vær å produsere mer energi. En slik holdning er urealistisk, urettferdig og moralsk forkastelig.

Men at så mange flere får det bedre har konsekvenser, eller i hvert fall krav til endringer. Norge er et av de landene som har en alt for høy økologisk andel ut i fra folketallet. Vi kan ikke forvente tilsvarende rovdrift i tiden fremover. Et interresant eksempel er forskernes beregninger som viser at hvis alle de 6 mrd menneskene som bor på jorden skulle delt ressursene rettferdig, måtte amerikanerne redusert sitt forbruk med 80%.

Tenk deg det. 80% reduksjon i eget forbruk, det er ganske dramatisk. Jorden har sin tålegrense så noen form for tullete skremselpropaganda er det ikke. Hva skal vi gjøre? Lester Brown, president i the Earth Policy Institute, uttalte nylig: "People ask me how many people the Earth can sustain. I usually respond that it depends on whether you want to live like an Indian or an American."

Kanskje vi skal spørre oss om vi leve som en inder eller en nordmann.

Vil om ikke lenge poste et innlegg som peker på noen av løsningene.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Anonym sa...

nordmann!

FR sa...

det kan jeg forstå! Men hva gjør vi om 50 år? Skulle alle levd som oss måtte vi hatt tre og en halv jordklode, om 43 år er trolig situasjonen mye verre.

Forvaltning av jorden krever noen tøffe politiske verdivalg. Valg som nepppe gir gjenvalg.

Anonym sa...

Trenger man det da?
Alle resurser er pr def. knappe (hvis ikke ville de ikke vært resurser) og har en pris.

Prisen på varen styres av tilbud og etterspørsel. Blir det økt knapphet på en vare stiger altså prisen. På lang sikt vil den økte prisen gjøre at folk velger andre løsninger, og prisen vil delvis falle tilbake.

Markedet ordner opp altså.

FR sa...

Hei t!g

Problemet er at vi har noen basis "produkter" som ikke kan velges bort. Feks ren luft, vann og mat. Med vårt overforbruk og forurensing så ødelegger vi for veldig mange andre mennesker. Her kan ikke markedet ordne opp. Her må det modige politikere som er sitt ansvar bevisst.

Anonym sa...

Vann og mat ordner seg selv. Så lenge alle har ca en dollar daglig kan de kjøpe det selv.

Christoffer Osland sa...

Det er jo en del vi kan gjøre for å leve enda BEDRE enn en nordmann, og samtidig spare miljøet. Det hele er snakk om utvikling. Ser vi tilbake på fortiden, så forurenset vi mye "mer" når det var utstrakt bruk av kull.

Dersom vi utvikler naturvennlige alternativer, vil vi leve bedre alle sammen.

Jeg har skrevet mer på bloggen min