28. jan. 2007

Kina er vårt felles problem


De som har sett Al Gores klimafilm fikk nok med seg at det bygges ett kullkraftverk hver eneste dag i Kina. Det er skummelt. Særlig med tanke på at ingen bygges med CO2 håndtering. Men så er det slik at Kina har en femtedel av verdens befolkning, samtidig som de feks kun forbruker 4% av verdens samlede oljeuttak. Med andre ord: Sammenlignet med andre land skulle det bare mangle at Kina mangedoblet sine livsfarlige utslipp.

Men det er selvsagt ingen som ønsker at Kina skal fortsette denne negative utviklingen med tanke på klimagassutslipp og ikke minst den lokale luftforurensingen. Kina er allerede en klimaversting, og på tross av at myndigheten både har målsetninger og uttalt vilje så har landet(ifølge dem selv) mislykkes og er blant verdens 20 verste land. Med all den kunnskapen verden nå har, haster det at vi i fellesskap hjelper Kina å løse klimautfordringene.

Kina er selvsagt bare et av mange land som har enorme prognoser for økte klimagassutslipp. Vi kan feks nevne Brasil og India som i likhet med Kina opplever en voldsom velstandsøkning mot vestlig standard. Og det er vel her mye av problemet ligger. Vi kan ikke forvente at andre land ikke skal få oppleve velstand, for det er vel ingen som mener at velstand er forbehold vesten.

Samtidig så er det ikke nødvendigvis slik at Fremtiden i våre hender har helt rett i at vi må gjennomføre drastiske forbrukskutt. Først og fremst handler det om å endre vaner. Transport, renovasjon og energikilder er tre områder som man trolig kan gjøre ganske store endringer, uten at det direkte vil ha noen konsekvens for opplevd velstand/livskvalitet.

Europa må hjelpe Kina. Når EU kun står for 14% av verdens klimagassutslipp så sier det seg selv at det ikke er nok å kun gjøre endringer i eget kontinent. Selvsagt så må EU gjennomføre drastiske omlegginger, men Europa må i felleskap med de som kan, hjelpe Kina til å sikre at velstandsveksten og den positive utviklingen landet er inne i, skjer på en miljømessig god måte.

Det første man bør gjøre er å overføre den kunnskap og innsikt man har i forhold til energieffektivisering og fornybare kilder godt tilgjengelig. Deretter bør man sikre seg at Kina fra nå av bygger kullkraftverk med CO2 håndtering. Månelandingen til statsministeren må føre til at hele verden får tak i kunnskap om rensing av CO2. Det verste som kan skjer er at Norge begynner å selge sin nye kunnskap dyrt for å tjene penger på Mongstad prosjektet. Kunnskap som redder miljøet må være så billig som overhodet mulig.

Det er forståelig at Kina, India og alle andre land som nå er utvikling, ønsker seg en større velstandsøkning. Vi kan ikke forvente noe annet. Men det haster å få plass internasjonale kvotesystem som sørger for at veksten i samtlige land(tenk på alle land som er på vei i Asia, Afrika, Øst-Europa og Sør-Amerika!) skjer på en måte som ikke skader klimaet. Når man trenger mer energi så er svaret enkelt: Fornybar energi. Når man ønsker bedre infrastruktur for biler så er svaret enkelt: Kun miljøvennlige nullutslippsbiler. osv osv osv!!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

hvor får du tak i vindkraftbilder?

FR sa...

det er bare til å bruke google.com sitt bildesøk...