17. des. 2008

Behandling viktigere enn anbud og profitt


Stykkprisfinansiering i sykehusene, økende profittjag i helsevesenet og anbudsrunder for private rus- og psykriatriinstitusjoner er veldig konkrete eksempler på saker som skiller KrF fra mye av den politikken høyresiden setter høyest. Som sentrumsparti er KrF enig med Høyre og Frp i en rekke saker. Men spesielt innenfor helse- og omsorg ser vi tydelige skillelinjer.

Styve Gard i Voss kommune i Hordaland står nå i fare for nedleggelse. Til tross for at svært mange har blitt rusfrie etter opphold her og at institusjonen drives ikke-kommersielt, har de nå tapt anbudsrunden. Ganske paradoksalt av 2 årsaker: 1. Rusfrihet og ulike behandlingsmetoder kan ikke måles i konkrete anbudskroner. 2. Vi mangler plasser!

Det siste er aller verst. I en tid hvor det er 5 ukers ventetid på avrusning og stor mangel på ledig behandlingskapasitet skal man altså legge ned institusjoner som har gode resultater å vise til. Det er rett og slett skandaløst.

Men når jeg sier at KrF er uenige med Høyre og Frp her, så skal jeg for rettferdighetens skyld også ta frem at vi lokalt deler det samme engasjementet for å beholde Styve Gard. Og jeg må også legge til at det er SV, Ap og Sp i regjering som nå sitter og ser på at anbudsrunder tar knekken på viktige behandlingsplasser.

KrF har hatt et utvalg som har arbeidet med sykehussektoren. De foreslår nå en rekke endringer, blant å legge ned de regionale helseforetakene og å redusere stykkprisfinansieringen. Les innstillingen fra utvalget her.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: