16. des. 2008

Er det krise å måtte dra hjem 2:30?


KrF har i mange år drevet en ganske ensom kamp mot liberaliseringen av skjenketidene. Antall voldsepisoder har økt, politiet bruker enorme ressurser på svært få og vi vet at 1 av 3 opplever seg utrygge i storbyene kvelds- og nattestid. Det har fått alvorlige konsekvenser at man kan skjenke helt frem til kl 03 i mange byer. I Bergen fikk KrF nylig gjennomslag for en innskrenking på 30 min, allerede nå gir dette positive resultater.

Kristiansand gikk enda litt lengre og vedtok der en innskrenking på en time. Foreløpig kan man ikke se en klar trend på voldsstatistikken, men ut i fra erfaringer andre steder og fra faglige råd er det god grunn til å tro at innskrenkingen i Kristiansand vil få positiv effekt over tid. Ap som i lang tid har stått i front for skjenkeliberaliseringen, varsler nå at de kan komme til å stramme inn maksimalåpningstidene i dagens alkohollov. Det vil i såfall bety at ingen kommuner skal kunne skjenke til kl 03.

Hvis man setter skjenkestopp kl 02, så vil det bety at man senest må forlate skjenkestedet kl 02:30. At det skal være veldig problematisk har jeg svært vanskelig for å forstå. I solidaritet med de 115.000 menneskene som vært år blir skadet i rusrelatert vold, bør vi kunne gå hjem 02:30.
KrF ønsker levende bysentrum. Vi synes det er flott at det skjer mye i byen, også etter at butikkene er stengt. Men vi vil til livs den utryggheten som i dag herjer våre bysentre. Vi vil til livs overforbruket av politiets ressurser.

8 av 10 nordmenn mener at strenge skjenkeregler fører til mindre vold. Politiet er også soleklar på at det er en sammenheng mellom skjenkeregler og vold. De foreslår at maksimaltiden skal være kl 02. Hvorfor skal vi ikke lytte til dette?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

25 kommentarer:

Anonym sa...

Vi burde også forby fet mat. det dreper mange flere mennesker hvert år enn en time lenger på byen gjør. Samt at det koster samfunnet enorme summer i behandlingsutgifter. Vi må også selvfølgelig forby skikjøring, rulleskøyter, all bading uten svømmevest og nikotin må selvfølgelig bort. Ønsker alle alkoholfrie, selvhøytidelige overformyndere en god jul.

Anonym sa...

I bergen har de endret åpningstiden til 2.30 og du sier at det allerede har gitt resultater. Jeg har opplevd motsatt effekt. Jeg jobber natt på en bensinstasjon i Bergensområdet og etter den nye åpningstiden kom har det ført til mer bråk. Alle som kommer inn kommer nå seinere! enn de gjorde før. Det kan virke som alle går på nachspiel siden byn stenger tidlig. Og når de da kommer er de fullere enn de var før. Kanskje åpningstidene har redusert bråket i sentrumskjernen, og det er jo bra, men det har flyttet bråket ut av sentrum.

Anonym sa...

Sier bare som System Of a Down: "They try to build a prison, for you and me to live in."

Og faen, du sier det jo selv, det er ikke bevist at det virker. Ved å stenge utestedene før, flytter du bare problemene til et annet sted. Det er èn ting som er garantert at hjelper, og det er mer politi i gatene. Synd at Jan Bøhler ikke forstår at det blir for tynt å skylde på Siv Jensen, men heller burde rette fokuset mot regjeringens bevilgninger.

daWitchDocteh sa...

Vi vet at 1 av 3 føler seg utrygge? Vet vi det? Kilde?

Det er ingen krise å gå hjem 02:30. Det er heller ingen krise å bare bli hjemme og ikke gå ut i det hele tatt. Man dør ikke av det og vil fortsatt ha alle sine menneskelige behov oppfylt som fastsatt i menneskerettighetskonvensjonen.

Det som derimot er krise er at svaret til et hvert problem er å stramme inn på regelverket. Dette er behandling av symptomene og ikke rotårsaken, noe som strider mot enhver sunn ledelsespolitikk. Denne debatten illustrerer også hvordan statistikk kan brukes. Fakta er at folk drikker, og fakta er at det er en del helgevold. Fakta er også at majoriteten av de som går ut i helgene _ikke_ havner i bråk. Av det kan det også konkluderes med et annet faktum; majoriteten som ikke lager bråk er den samme majoriteten som får unngjelde ved en innskjerping.

Alkohol er ingen unnskyldning for å slåss. Det er også et klart lovbrudd og er således allerede dekket inn under gjeldene lovverk. De som lager bråk på byen, alkoholpåvirket eller ikke, er også de som er problemet og det er de som trenger oppfølging. Ikke alle vi som _ikke_ lager bråk.

Jeg synes det er et mye større samfunnsproblem at man stadig behandler symptomer i stedet for å gjøre en virkelig innsats mot roten.

Hammer sa...

Tidligere stengetider vil føre til:
1. Lengre taxikøer.

2. Lengre kebabkøer.

3. Flere folk utenfor utestedet etter stengetid, pga. at flere holder ut til det stenger.

4. Trangen til å gå på "Nachspill" vil øke.

Resultat:
Punkt 1 til 3 fører til mer bråk etter stengetid, ettersom flere folk er igjen på byen kl. 02.30 enn kl.03.00 eller seinere. Flere folk, fører til mere bråk.

Punkt 1 fører til at flere vil velge å ta pirat-taxi enn før.

Punkt 4 vil føre til mere husbråk. Det vil si at i stedet for å samle problemene på ett sted, vil de spre dem. Politiets arbeidsmengde vil da øke, og vi har dermed skapt mere problemer enn vi hadde i utgangspunktet.

Anonym sa...

er ikke noe rart i at krf støtter dette de skulle jo gjerne ha gjort alkohol ulovelig.....andre land som danmark har utesteder som er opp til 6-7 om morningen der er det ikke noen problemer som jeg har sett de gangene jeg har vært der....la oss snart få ut krf av norsk politikk nok er nok

FR sa...

Innvendingene som her kommer er de tradisjonelle kommentarene man får når en vil følge rusforskere, voldsforskere og politiets råd. Politiloggen i Bergen viser nedgang i antall voldsepisoder etter at utestedene måtte stenge 30 min tidligere.

Hvorfor skal man ikke ta i bruk de virkemidler som tross alt fungerer? Helt enig i at det er et sammensatt bilde. Men vi vet at kortere skjenketider vil ha positiv effekt. Hvorfor kan vi ikke i solidaritetens navn gå hjem en time tidligere?

Anonym sa...

"Politiloggen i Bergen viser nedgang i antall voldsepisoder etter at utestedene måtte stenge 30 min tidligere."

Om du vil så kan du jo dra denne logikken videre. Om du stenger utesteder klokka 2400 så vil det nok ble enda mindre bråk. Og stenger du de klokka 2000 så er du kvitt alt bråket.

Lignende regulering kan du jo gjøre for bilkjøring. Det drepes 300-400 mennesker i trafikken årlig. Men hadde vi senket fartsgrensen til 30 km i timen så hadde det kanskje ikke vært noen. Eller kanskje forby biler for å være på den sikre siden?

Det finnes svært mange mennesker i Norge som synes det er helt fint å gjøre en lovlig ting som å drikke alkohol. Da spesielt i helgene. Men med lover angående skjenking så begrenser man disse menneskenes frihet. Dette gjør man naturligvis med så godt som alle lover. Men man bør ha en svært god grunn for å innskrenke livet til frie mennesker. Dette er ingen grunn at "det ikke er krise å gå hjem en time tidligere".

Carl Christian sa...

kommentaren fra siste anonym tiltredes.

Unknown sa...

Nei det i seg selv er ingen krise, personlig drar jeg som oftest lenge før stengetid uansett.

Det som er krise, er når lovkåte politikere skal dra sitt livssyn og verdisyn nned over øra på mennesker som er dypt uenige i det de står for. Hverken AP KrF eller noen annen politisk nstans burde ha noe som helst med når hvilken som helst butikkdrift har åpent. Det er en sak mellom kunde og butikk.

Verdisyn har ingenting i politikken å gjøre, hold det innenfor dine egne fire vegger. Å påtvinge andre ditt eget verdisett, som fasciststaten norge på så ufattelig mange områder gjør, er et overgrep mot enkeltmennesket.

Politikere i norge har stjålet ALT for mye makt. Det er ikke en politiker sin jobb å detaljstyre alt mulig i samfunnet. En politiker skal være en funksjonær, en administator for våre felles eiendeler, som politi, brannvesen etc etc. De er på tinget for å utføre ORDRER fra folket, ikke sitte der inne og gnure og klekke ut nye og enda mer fascistiske bestemmelser.

Hver gang du tenker "ja det synes jeg", er du nødt til å huske at der finnes minst like mange som mener det tvert motsatte. De fleste politiske parti i Norge er ute på feilspor når det gjelder akkurat dette, ogsåp FrP og Høyre. Men AP, KrF, SP, SV og de andre fra midten av og utover mot venstre har dradd dette ut i en ekstrem. Alle skal liksom bli deres glansbilde av A4 borgeren som ikke skiller seg ut eller er spesiell på noen som helst måte.

Vi lever i en fasciststat, hvor alt vi kan velge mellom er hvor stor grad av overgrep vi skal tåle fra statlige instanser.

Vi trenger et liberalt politisk alternativ, et parti som står for fjerning av lover og nedskalering av det overvektige statsapparatet i dette landet.

Når husker du sist at vi faktisk fjernet en lov i Norge?

Unknown sa...

"Punkt 4 vil føre til mere husbråk. Det vil si at i stedet for å samle problemene på ett sted, vil de spre dem. Politiets arbeidsmengde vil da øke, og vi har dermed skapt mere problemer enn vi hadde i utgangspunktet."

Og når det skjer, kommer SV, KrF, AP og resten av fascistene til å gå ut i media og si at nå må vi stramme inn enda mer, siden det ikke hjalp å innskrenke til kl 2...

De lurer folk i dette landet trill rundt for å påtvinge alle A4 normen med volvo, stakittgjerde og 2,5 barn.

FUCK THAT!

daWitchDocteh sa...

Filip Rygg sa:

"Innvendingene som her kommer er de tradisjonelle kommentarene man får når en vil følge rusforskere"

Haha, snakk om å generalisere og forsøke å kvele debatten. Spakt forsøk på hersketeknikk, mislykket. Gi et tilsvar på argumentene i stedet.

Anonym sa...

Filip Rygg har fakta og virkelige forhold på sin side.
F.eks Hammer sine argumenter om at tidligere stengetid fører til mer bråk stemmer ikke med faktisk politilogg. Virkeligheten er ikke alltid så lett å ta inn over seg. Men man kommer ikke utenom. Just face it, tidligere skjenkestopp gir mindre vold. Filip Rygg har faktisk besvart motargumentene deres.

daWitchDocteh sa...

Petter sa:

"Filip Rygg har faktisk besvart motargumentene deres."

Nei, det har han ikke.

Hammer sa...

For ca. 20 år siden stengte utestedene kl. 24.00. Da kom folk som regel ut på byen kl. 18. Når utestedene stengte, fant majoriteten andre steder de kunne drikke. Sånn vil det garantert bli hvis dette lovforslaget blir en realitet.
Kan "Petter sa" og "Filip Rygg" besvare disse spørsmålene:

Var det mindre bråk på denne tida og hvorfor har åpningstidene utvidet til det vi har nå?

Unknown sa...

"F.eks Hammer sine argumenter om at tidligere stengetid fører til mer bråk stemmer ikke med faktisk politilogg."

Dette tror jeg du tar ut av løse luften. Kilde?

Kanarifuglen sa...

Viktig å få med seg følgende erafaringer politiet har i både inn- og utland;
Jo senere på natten, desto mer trøtt blir man og komibinert med høyt alkoholforbruk (skjenkestedene er dårlige på å stoppe skjenking av allerede fulle folk) - er sjansen for å bli ampert og havne i slåsskamp større. Politiet, som faktisk er de som hver kveld og natt gjør erfaringer med fylla og volden, mener at bare 1 times kortere åpningstid vil hjelpe. Hvorfor skal man undergrave deres kunnskap og erfaringer.
På samme tid er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Ved siden av å stenge tidligere, bør man tenke byutvikling og hvor man mener det bør ligge utesteder 8for mange ligger for tett idag), forbedre transporten ut av byene og ikke minst bør man straffe de useriøse stedene som overskjenker og selger til mindreårige. Det er masse seriøse steder som driver skikkelig. La de drive som de gjør idag og ta bort de useriøse. da får vi alle en triveligere by!!!

Anonym sa...

I følge statistisk sentralbyrå (SSB) er vi slett ikke mer utsatt for vold sammenlignet med tidligere år, tvert om.

Folk flest sier i tillegg gjennom levekårsundersøkelser at de dessuten er lite engstelige for at det skal skje dem noe kriminelt og stort sett føler vi oss relativt trygge, både i by og på land her i Norge.
Jeg oppfordrer herved politikere, presse, reddharer og andre synsere til å forhøre seg med de som har peiling, før de printer med krigstyper på forsidene og skaper skrekk i folk!

Kanarifuglen sa...

Viktig å få med seg følgende erafaringer politiet har i både inn- og utland;
Jo senere på natten, desto mer trøtt blir man og komibinert med høyt alkoholforbruk (skjenkestedene er dårlige på å stoppe skjenking av allerede fulle folk) - er sjansen for å bli ampert og havne i slåsskamp større. Politiet, som faktisk er de som hver kveld og natt gjør erfaringer med fylla og volden, mener at bare 1 times kortere åpningstid vil hjelpe. Hvorfor skal man undergrave deres kunnskap og erfaringer.
På samme tid er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Ved siden av å stenge tidligere, bør man tenke byutvikling og hvor man mener det bør ligge utesteder 8for mange ligger for tett idag), forbedre transporten ut av byene og ikke minst bør man straffe de useriøse stedene som overskjenker og selger til mindreårige. Det er masse seriøse steder som driver skikkelig. La de drive som de gjør idag og ta bort de useriøse. da får vi alle en triveligere by!!!

Hammer sa...

Dette her er bare noe som politekerne tror vil gjøre jobben enklere for politiet. Det er et forslag, som ingen har tenkt godt nok igjennom.

La oss se på danmark. Der er det oppe til tidlig på morgenen. Er det mere bråk der av den grunn?

Unknown sa...

"da får vi alle en triveligere by!!!"

Nei, da får DU det DU synes er en triveligere by.

For meg, er en triveligere by, en by der jeg selv bestemmer når jeg skal være ute på byen og jeg får leve mitt liv som jeg selv vil uten at andre sin moralitet skal påvirke meg.

Om jeg må gå hjem klokka 2, når festen egentlig er i ferd med å begynne, så har DITT verdisyn påvirket MIN mulighet til å leve MITT liv som jeg vil. Er ingen som tvinger deg til å bli til det stenger om du ikke ønsker det.

Det største prolemet med å innskrenke og stramme inn og forby og nekte, blir at problemet kommer ikke til å bli mindre. Deretter kommer de samme folka som tar feil om dette nå, til å trekke samme konklusjonen igjen og igjen og igjen, siden den eneste løsningsmetodikken de har på ethvert problem er å skape nye og enda mer innskrenkende lover. Inntil de har fått det som de vil, totalforbud mot alt som får mennesker til å oppføre seg annerledes enn de ønsker.

Kanarifuglen og dere andre... Tenk dere en situasjon to år inn i framtiden. Dere har fått det som dere vil, og alle de 5 gjenværende skjenkesteder i Oslo (satt på spissen) stenger klokka 2, men voldsproblemet er fremdels voksende. Hva vil deres forslag til løsning være? (husk, dette er en tenkt situasjon, drit i om du tror dette kommer til å skje eller ikke). Kjenner jeg dere og deres måte og tenke på rett, vil dere ALDRI komme med noen andre måter å løse problemet på enn ytterligere innskrenkinger.

Alle skal bli kjernefamilier, med volvo, bikkje, hus med stakittgjerde i forstadene og 2,5 barn. All form for dissent og ønsker om å leve på andre måter skal undertrykkes og hindres på alle tenkelige måter, og da gjerne gjennom fascistisk detaljstyrende overformynderisk lovverk.

Frihet betyr to ting. Det betyr mulighet til å velge å leve som du selv vil, men det plikter også å tillate andre å leve som de vil.

Om du vil gå hjem klokka 2, versågod, be my guest. Men om jeg ikke vil gå hjem før klokka 6, er det min sak, og om noen vil levere et tilbud til meg fram til klokka 6, skal INGEN kunne nekte oss å gjøre denne transaksjonen.

Staten burde egentlig ikke ha mandat til å bestemme dette overhodet.

Hammer sa...

Kanarifuglen sier:
Viktige erfaringer fra politi i inn og utland at folk blir mer voldelige når de blir trøtte.

Jeg vet ikke hvordan du føler deg når du er trøtt mr. "Kanarifulg", men jeg føler ikke for å sloss i alle fall. Det kan hende det er unormalt, ettersom "politi i inn og utland" sier noe annet.

Hvordan kan noen vite at noe bråk utarter seg fordi personene er trøtte.

Henvis til en kilde der det står svart på hvitt at dette er tilfelle?

Narkotika og dop er en større bidragsyter til all volden, enn trøtthet og alkoholpåvirkning. Det flommer jo over av dop på byen nå. Altfor mye av skylden blir skuffet på oss som nyter alkohol, og det er vi som må lide for det. Doplangerne har jo oppe døgnet rundt de.

Anonym sa...

Utrolig at så mange her går imot Filip. Han peker jo bare på det som politiet sier. Å er det ikke politiet som vet best hva virkemiddel som er mest effektive?

Òg det hadde jo vært bra om politiet kunne gjort litt annet enn å passe på folk som har fått i seg for mye alkohol.

Anonym sa...

Det kan godt være at volden går ned ved inskrenking av åpningstidene. Men volden går bare ned i SENTRUM. I distriktene vil en få bråkete nachpil med mye fyll og vold.
For 10 år siden når jeg begynte å gå ut stengte alt klokken ett/halv to ca. På den tiden gikk de aller fleste av de som var på byn på nachpill etterpå, sån som det er nå går de fleste å legger seg. Hva er værst mon tro?!
Tenk om de heller kunne gitt bevilgning for noen få steder til å ha åpent til 4-5? Da hadde en spredt mat/taxi køen ytterligere. Kombinert med flere politi patruljer skulle en sett at det hadde blitt mindre bråk både i og utenfor sentrum..

Unknown sa...

Stein:

Bare fordi det er politiet som sier det, betyr ikke det at det stemmer... Alle som noensinne har blitt arrestert, vet at politifolk JUGER for å få viljen sin. De skjemmes ikke for det en gang, og innrømmer gladelig og med et smil at de gjerne opptrer uærlig for å få en domfellelse. Hvorvidt du faktisk er skyldig, er for disse menneskene uinteressant, de bryr seg kun om de har nok til å reise sak eller ikke. De kan for eksempel si at "hvis du innrømmer alt, skal vi hjelpe deg" og så ender du opp i retten med samme politimann stående å sverte deg så godt han bare kan.

Politiet har i utgangspunktet null troverdighet i slike saker.

De er tross alt en særinteresse-organisasjon. Har hørt flere politifolk som sier det som påståes over her, men statistisk sentralbyrå, som faktisk har harde data omkring dette, sier det motsatte. Og personlig stoler jeg mer på folk som faktisk har oversikt og tall, enn synsing fra mennesker jeg vet blir opplært i å juge, som jeg flere ganger har fersket i å juge, og som jeg ikke vet bakgrunnen til.