21. des. 2008

Har vi fått nok av regimene?


Israelske ledere varsler en storoffensiv mot Hamas, USA sier de er lei av Mugabe i Zimbabwe og hele verden har rettet sin harme mot opprørerne i Kongo. Vi er stort sett ikke fornøyde med å kun mene noe om det som bare berører oss. Vi mener stort sett også noe om nære og fjerne naboer. Heldigvis.

Det skjer mye grufult i verden. Selv i 2008, og nå snart i 2009. Israel opplever situasjonen veldig nært, der Hamas både lager store sosiale utfordringer for egen befolkning og driver terror mot Israel. Det er ikke vanskelig å forstå at man nå snakker om å gjøre grep for å bli kvitt regimet. Men hvor lurt det er å annonsere dette er en annen sak, selv om den forestående valgkampen gjerne forklarer slike ting.

Det som Robert Mugabe har gjort med sivilbefolkningen i Zimbabwe er grotekst. Jeg har mange ganger undret meg den manglende handlingen fra resten av verden. Det er sånn sett gledelig at USA har skjerpet tonen. Men for mange drepte journalister er dette alt for sent. Går vi videre til Kongo så blir barn og kvinner voldtatt, mennesker blir drevet på flukt og drept hver eneste dag og massevis av barn står nå uten foreldre. Verden skulle handlet for lenge siden, men det er flott av FN er inne med stadig større nærvær.

I en erkjennelse av at alle menneskeliv er like mye verdt, av at alle har et ansvar for våre medmenneske og at vi må bruke de ressurser vi har for å hjelpe, ja da må man gjøre noe med de regimer i verden som godtar og bidrar til ekstrem fattigdom, tortur, konstant frykt og andre brudd på menneskerettighetene.

Enten vi snakker om nære eller fjerne naboer så kan og må vi gjøre noe.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vel, med tanke på resten av bloggen din passet det dårlig med starten ang. Israel.
Isreal, å da spesielt de ortodokse som mener at de ble gitt et visst landområde av "Gud", med sin overbruk av makt mot palestinere gjør ekstremistene på andre siden en bjørnetjeneste. De "lager" selv terroristene å øker rekruteringen med sine handliner.
Du bør heller ikke glemme at palestinsk område er okkupert av Israel. Så er det terror eller frihetskamp?
Skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke har stort til overs for Isreal så lenge de ikke holder seg til den originale avtalen om landområde og maktfordeling. Skulle de(landet Isreal) trekke seg tilbake til originale grenser å alikevel bli angrepet skal jeg heller endre mitt syn. Men til den tid lager Isreal sine egne problemer å prøver å løse dem ved å skape enda større problemer for seg selv. Vold leder til mer vold.
Er bare utrolig glad jeg ble født her i Norge å ikke bor nede i den regionen.

Sondre Olsen sa...

"Skulle de(landet Isreal) trekke seg tilbake til originale grenser å alikevel bli angrepet skal jeg heller endre mitt syn."

Det er jo nettopp dette som har skjedd flere ganger. Jeg tror de aller fleste i Israel ønsker fred, og sannsynligvis palestinere flest også. Derfor er det så uendelig viktig å fjerne Hamas.

Anonym sa...

arent you forgetting the fact that hamas is a legitimate democratic government?

why is the west only pro democracy as long as the parties chosen are pro west?

a pro secular iranian who dislikes muslims, jews and christians.

http://andishehblog.wordpress.com/

Anonym sa...

Er jo det som er problemet med denne konflikten.. Det vil sannsynligvis neppe bli fred med mindre Israel trekker seg tilbake fra en del områder, men hvis de gjør det, så får Hamas blod på tann og fortsetter med aksjonene sine...

Det er jo en utbredt oppfatning blant en del at "de okkuperte områdene" ikke bare innbefatter Vestbredden og Gaza, men hele Israel slik det også idag ligger.

Det blir ikke fred så lenge noen av sidene styres av partier og mennesker som er uvillige til å inngå kompromisser.

Anonym sa...

Man må gripe til makt når diplomati ikke fører frem.. Israel er omringet av land som har sverget til tillintetgjørelsen av dem.. Angrip før dem gjør det.. Ta Iran i samme slengen...

Anonym sa...

no country can take on iran.
certainly not israel or a marginal unimportant little state like norway. well get you in few hours if you even dare.

keep dreaming. while we get stronger everyday.

Anonym sa...

Det er Islam som må ta mesteparten av skylden for verdens lidelser. Kvinner, barn, kristne og andre troende som må lide under den religionens forhold synes jeg er direkte horribelt. Heldigvis så finst det kristne som skjønner hvor farlig og alvorlig Islam er. Iran er jo skrekkeksempelet på Islam. Og en rekke patriarkalske land i Afrika som bygger på den vonde boken der.
Demokrati er helt uforenelig med Islam.

Vi ser hvor mye Guds folk må lide på grunn av Islam. Ikke bare Israel, og jøder, men også kristne palestinere er jo truet på livet. Jeg håper virkelig verden får øynene opp for hvilke grusomheter Islam bygger på.

FR sa...

Jeg er enig med dem som sier at begge parter i Midtøsten har et ansvar, og at begge parter har til tider tatt feile og svært uheldig valg. Men ingenting rettferdiggjør terror. Selvmordsbomber, rakettangrep, korrupsjon og rasistisk barne-tv er dessverre blitt noe av kjennemerket til Hamas. Det hjelper fint lite at de er såkalt demokratisk valgt.

Sikkerhetsgjerdet er noe som svært mange i Norge har kritisert Israel for. Det interessante der er at i den saken har vi sett hvordan rettsstaten Israel fungerer. Høyesterett har bestemt ved flere tilfeller at gjerdet skal flyttes fordi det er til hinder for lokalbefolkningen. Samtidig ser vi også at selvmordsforsøkene er stoppet opp.

Anonym sa...

looks like your forgetting that all christian palestinians are against the state of israel.

all religion is the same shit, and so are the religious people. im dreaming of the day well cleaned away iran for christians and muslims.