19. mai 2009

Privat-allergi?


Kl 12 vil barnehager over hele landet gå ut i streik. De reagerer på regjeringens forslag til lovendring der de private barnehagene mister tryggheten i forhold til fremtidig finansiering. Dette kan få store konsekvenser for kvalitet og innhold, men også for antall barnehageplasser.

Derfor er det ingen tvil om at KrF støtter de private barnehagene i denne konflikten. For hver hundrelapp med offentlige midler som følger et barn i en kommunal barnehage, følger det i dag kun 85 kroner til et barn i en privat barnehage. Dette på tross av at private barnehager er underlagt de samme krav til maksimalpris, tariff- og pensjonsavtaler og kvalitet som de kommunale barnehagene.

Selv skal jeg til Askøy i dag for å markere støtte til de streikende. På torgallmeningen i Bergen vil vi også stille. For dette er en viktig sak. Regjeringen foreslår at det eneste forutsigbare tilskuddet, det øremerkede statlige driftstilskuddet, skal innlemmes i kommunenes rammetilskudd. Samtidig foreslår de å fjerne dagens lov om økonomisk likebehandling av private og kommunale barnehager. I praksis vil disse endringene gjøre det enda vanskeligere og mer uforutsigbart å drive private barnehager i fremtiden.

I Bergen ville vi aldri klart full barnehagedekning uten de private aktørene, at man nå skal skape denne usikre situasjonen er direkte ufint og svært lite tillitsvekkende fra det offentlige. De som skulle fått et stort takk, får i stedet utrygge fremtidsutsikter.

Alle barn i barnehage er like mye verdt! Da må vi også kunne likebehandle private og kommunale barnehager.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Odd Frantzen sa...

Kvifor blir ikkje dei som arbeider i private og offentlege likebehandla?  Kvifor er det slik at dei tilsette i dei private barnehagane i mange tilfeller har dårlegare arbeidsvilkår enn i det offentlege?  Er ikkje og alle arbeidstakarar like mykje verdt?

Sondre Olsen sa...

Det ville kanskje hjulpet om de private barnehagene fikk tilført like mye støtte som de kommunale. Idag må de klare seg med 85 prosent av det de kommunale får av midler.

Odd Frantzen sa...

Eg trur det er fornuftig å vere litt skeptisk til det å drive forretningsdrift på barn.

Filip Rygg sa...

Sondre er absolutt inne på kjernen i dette, uten likebehandling kan heller ikke de som arbeider bli likebehandlet.
 
I tillegg tror jeg vi må legge til at man velger hvor en selv vil jobbe og jeg tror nok det er noen fordeler som en får hos den ene, som uansett ikke kan gis hos den andre. Man driver ting forskjellig og full likhet er absolutt ikke et mål. Men like muligheter er avgjørende.

Filip Rygg sa...

Jeg har ingen tro på at det kommunale er bedre enn det private, ei heller motsatt. Jeg tror de supplerer hverandre og med de krav som stilles er jeg ikke i tvil om at en privat barnehage er supert for barna.
 
60% av barnehagene i Norge er private. I går var det 2000 barnehager som gikk ut i streik. Det er ingen grunn til å tro at ikke disse barnehagene fungerer godt.