30. aug. 2009

Vanskelig med likelønn?


Hvorfor skal menn og kvinner med høyere utdanning tjene så forskjellig? Selv om det ikke er et mål i seg selv at alt skal bli likt, er det absolutt et mål at man har en langt større rettferdighet i avlønningen. KrF har allerede foreslått det, men vi mangler dessverre flertall for å få innført en egen likelønnspott for å utjevne noen av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i Norge. Det er synd!
- Våre medlemmer føler seg lurt. De er utålmodige og lei av å vente, sier leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund til VG Nett.
I følge Sykepleierforbundet er det slik at for hver krone menn tjener, så tjener kvinner med høyere utdannelse bare 80 øre. Likelønnskommisjonen som ble nedsatt i 2006, foreslo i 2008 en pott på tre milliarder kroner for å utjevne forskjellene i neste lønnsoppgjør. Noen lønnsoppgjør senere holder fortsatt likestillingsminister Anniken Huitfeldt lommeboken godt lukket.

KrF har både programfestet det og vi har i Stortinget foreslått en egen likelønnspott. For meg er det ganske opplagt at dette er enda en grunn til at vi trenger et regjeringsskifte. Likelønn handler om rettferdighet.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det er likelønn i Norge.Stats
og Kommuneansatte har lik lønn
viss jobb og ansinitet er den
samme.Eks lære.helsepersonel
ansatte på Nav.Posten ol.
Privat Næringsliv har det samme.
Siviløkonomer,bankansatte,
butikkansatte og inen turistnæringen.

JILL

FR sa...

Problemet er at det vi kan kalle "typiske kvinneyrker" har lavere lønn i det offentlige selv om de har samme lengde på utdanning og samme ansinitet, enn menn i andre yrker.

Henrik Akselsen sa...

Ved fare for å virke sjåvinistisk: Hvis kvinner bare hadde valgt andre yrker som hadde bedre lønn ville problemet løst seg selv.

Jeg skjønner at politikere vil virke handlekraftige og tvangsinnføre lik lønn for alle yrker om det så skal være, men KrF må også finne penger til denne likelønnspotten sammen med den store mengden andre tiltak dere vil ha.

Anonym sa...

Det kan også nevnes at disse "kvinneyrkene" har stre tillegsgode, som høy jobbsikkerhet, generøs pensjon etc.

Når kvinner bevist velger slike yrker, er de da:

a) dumme og vet ikke sitt eget beste, eller

b) prioriterer andre gode og et for de intressant yrke fremfor lønn?


Dette blir ganske likt kontantstøtte-debatten, blir det ikke?

Og valgfrihet forutsetter vel også at man tar ansvar for de valgene man gjør?

t!g

Anonym sa...

Så sykepleiere mener seg berettiget til en påskjønnelse? Hva med hjelpepleierne da, og andre? Sykepleiere har vært en bremsekloss for alle de hjelpepleiere som ønsket seg videreutviklingsmuligheter og videreutdanningsmuligheter innen sitt yrke. De har blokkert alle forsøk. Sykepleiere bruker ansvarstillingene sine for det det er verdt i lønnspolitikk og for å bedre egne arbeidsforhold. Den store gruppen hjelpepleiere skal betale sin skatt inntil et fellesskap som bare enkelte profesjoner mener seg mer berettiget enn andre til å ta ut for egne utviklingsformål. Samtidig er de ikke snauere enn at de skriker opp i media om at de er alene på vakt med 150 pasienet - "glemmer" da selvfølgelig å ta med de 15 andre som tar sitt ansvar. De har aldri vært kjent for å ville være i eldreomsorgen, om de i det hele tatt er der er det i lederstillinger. Snakk om bortkastet kompetanse. Sykepleiere fremstår mer som en maktsyk elite som alle må forstå må ha mer lønn.

FR sa...

Henrik: Lønnsoppgjør er uansett svært dyre, i disse bør man fra statlig side ha en bevisst politikk og deretter prioritere.

t!g: dette er ikke en sammenligning av kvinnelige sykepleiere i offentlig virksomhet, og menn i feks en privat fondsforvaltning. Her snakker man om yrker i det offentlige som får svært forskjellig lønn, selv om utd.lengde og ansinitet er den samme. Man har også disse tilleggsgodene felles, bare ikke lønnsnivå.

Jeg synes vi snur det hele på hodet hvis svaret er at de som idag er sykepleiere, heller burde valgt et annet yrke.

Anonym: Du er inne på noen viktige problemstillinger som jeg ikke mener hører helt hjemme i denne debatten, men jeg er absolutt enig i en del av det du tar frem. Tror absolutt det er mye forbedringspotensiale i forhold til organisering og ansvarsfordeling.

Anonym sa...

Ta gjerne det kjente eksempelet med sykepleiere vs ingeniører i Harstad kommune. Begge deler jobber i kommunen, men ingeniørene tjener mer.

Når ingeniørene tjener forholdsvis godt, er det fordi det er mangel på ingeniører.

Sykepleiere er det ikke den samme mangelen på, og lønnen er derfor lavere.

Lønnen er prisen på arbeidsinnsatsen. Yrker med mangel på folk har høyere lønninger for å tilrekke seg nye. På samme måter har yrker med for mange folk generelt lavere lønninger.

Det er ikke meningen at slike signaler skal taes over natten, og sykepleiere omskolere seg til ingeniører. Men det vil på lang sikt påvirke utdanningsvalg for unge, og på lang sikt gi folk med den utdanning samfunnet trenger.

Men hva er egentlig alternativet?
1) Alle i offetlig sektor skal tjene like mye
2) For å beholde de med muligheter i næringslivet, må derfor alle få høyere lønn

Resultat:

3a) Ansatte i offentlig sektor vil tjene mer enn ansatte i privat sektor, og skattene må økes - ny urettferdighet

eller

3b) Privat sektor matcher økningen - game over for konkurranseutsatt næringsliv


Min løsning:

Det er ikke slik at verdien på arbeidet avgjøres av om man har studert noen år eller ikke. Premisset om lik lønn for likt arbeid er derfor feil. Når ulikheten skyldes beviste, opplyste valg, kan den også umilig være urettferdig. Samtidig er det sikkert noen kvinnerdominerte yrker i offentlig sektor med for lave lønninger, men det betyr ikke at alle skal ha høyere lønn.

Til slutt finnes det også, som du sikkert vet, andre ulikheter mellom kjønnene. Kvinner lever vesentlig lengre, kan få barn, og har mer fritid enn menn. Er da dette også urettferdig?

t!g