16. aug. 2007

BTs byrådsvurdering


I en større artikkel i dag har BT v/Gunnar Wiederstrøm og Kari Pedersen i spissen vurdert byrådet innsats i forhold til byrådserklæringen H, V og KrF ble enige om for snart 4 år siden. Det er en imponernde innsats lagt ned fra BTs journalister. Noe er jeg helt enig med dem i, og noe er etter min mening helt på jordet.

Overskriften er "Flink med penger - stryker på miljø". Hvis man kun leser budsjettdokumenter og lytter til opposisjonens klagesang så er selvsagt det en ganske god beskrivelse. Men miljø er ikke først og fremst målbare tall i nåtid. Miljøgrepen får du først resultatene av noen eller mange år senere. I kommuneplanens arealdel har man lagt inn miljø som overordnet indikator. Det kan kanskje ikke måles i et tall, men det er helt avgjørende for Bergens fremtidige miljøutfordringer.

Jeg er enig i at byrådet har vært flink med pengene. På tross av det utgangspunktet man harde har man fått styrket kjerneområdene til KrF: Trygg oppvekst og Bedre Alderdom. I tillegg har man etter min mening gjennomført tidenes miljøsatsing: Bybane til Nesttun, takstfrys på bussen i 4 år, enhetstakst(mask 23,-), gratis buss i sentrum, panteordning for vedovner, panteordning for piggdekk, miljøvennlig kommunal bilpark, energiledelse i kommunale bygg, varmepumper i en rekke barnehager, egen biodieselstasjon og mye, myer mer.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Tor Øyvind Westbye sa...

Hei Filip.

Nå nærmer innspurten seg raskt for deg og de andre kandidatene. Du er flink til å fokusere på miljø, men jeg skimter et paradoks i dine ambisjoner. KrF har signalisert at man øsnker å fortsette å samarbeide med Høyre i byråd også etter valget. Som de fleste har fått med seg, har FrP presset byrådet, og forlanger mer innflytelse til gjengjeld for fortsatt støtte. FrP har vel sagt rett ut at de ikke vil være med å støtte et borgerlig byråd en gang til uten å selv være i det. Dette får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg, men det som skremmer meg mer, er hvordan sentrale KrFere i Bergen (som f.eks Tomas Moltu) ønsker et slikt samarbeid med FrP. FrP er det partiet som ligger lengst unna dine ambisjoner i miljøpolitikken. De fikk fjernet piggdekkavgiften og er sterkt imot rushtidsavgift for å nevne noe. Bybanen vil de heller ikke ha noe av.

Spørsmålet mitt til deg blir dermed: Hvis man er en ung idealist i Bergen som er opptatt av bybane, reduksjon i biltrafikk, bedre luftkvalitet og billigere buss. Hvorfor i all verden skal man stemme KrF hvis dere kommer til å gå inn som en liten minoritet i byråd sammen med FrP og Høyre? Er ikke en stemme til f.eks SV bedre anvent hvis miljø er det som er viktig for deg?

KrF ligger an til å gjøre et enda dårligere valg i år enn det historisk dårlige valget for fire år siden. Hva tror du er grunnen til det, og hva tenker du å gjøre med det?

Lykke til!

Filip Rygg sa...

Hei Tor Øyvind!

La meg først understreke at vi går til valg på sittende byråd. Dvs vårt ønske er å fortsette samarbeidet med H og V. Den debatt som er kommet i media i forhold til samarbeid er noe spesiell fordi Frp har stilt dette ultimatumet og fordi Ap har låst seg til et samarbeid med RV og SV. Det kan godt tenkes at KrF bør gå i opposisjon etter valget. Samtidig så er det jo slik at man er i politikken nettopp for å søke makt. Så når valgdagen er over er vi helt nødt til å sette oss ned med våre krav innenfor miljø, oppvekst og alderdom og se hvem som kan bidra til at KrFs politikk får gjennomslag. Når det gjelder miljø så er Sp, Ap, Frp og H samme ulla spør du meg.

Hvis man er en ung idealist som ønsker fokus på miljø er valget etter min mening veldig enkelt: KrF! Det er fordi vi mest sannsynelig havner på vippen og vil kunne avgjøre de store miljøsakene i forhandlingene. Da er det helt bortkastet å stemme på SV som vil sitte langt unna enhver forhandling.

KrF ligger ikke an til å gjøre et dårlig valg. Nå ligger vi over sist valgresulatet på meningsmålingene og jeg har tro på at det skal gå enda bedre.

Takk for gode spørsmål!