4. sep. 2012

Høyre og KrF med (nesten) lik oppslutning


44.3 - 4.3. Skal jeg le eller gråte? 
I gårsdagens BT fikk vi en måling som viser at annenhver bergenser støtter Høyre. På den ene siden må jeg bare erkjenne at vi har en fantastisk byrådsleder og at det er Høyrevind i hele Norge. På den andre siden må jeg som KrFer være selvkritisk når vi kun oppnår 4.3 % oppslutning, 40 prosentpoeng mindre enn storebror Høyre.

Vi kan neppe si at det er en KrF vind på landsbasis. I går kveld så vi 3.9 %, altså enda lavere enn målingen for Bergen. Hva er forklaringen? Hadde jeg vært kommentator ville jeg sagt: folk ønsker ny regjering, KrF er ikke tydelige og mange søker seg til vinnerlaget som for tiden heter Høyre. Samtidig blir dette en litt for enkel analyse.

KrF feirer i dag 79 års dag. Norge får stadig flere 80 åringer og snart er også KrF en av dem. Noen har sagt at KrF kommer til å dø ut, det har for så vidt folk sagt siden 1933. Det er også en for enkel analyse. KrF kjemper ikke for verdier som er gått ut på dato, men det kan godt tenkes at noen av sakene og noe av argumentasjonen er gått ut på dato. KrF må som Høyre og Arbeiderpartiet fornye seg. Alle vet at Høyre er et næringsvennlig parti, til tross for at dem ikke lenger oppfattes som "Reder-Høyre". Tilsvarende kan vi si om Arbeiderpartiets gamle industribånd. Folk flest er ikke industriarbeidere, men Ap holder stand.

Jeg ønsker meg ikke et mykere eller mer vassent parti. KrF skal være tydelige og i flere saker søke å være et alternativ, ikke bare et supplement i politikken. Ofte kan sentrumspartiene oppleves som et hyggelig supplement til de tre andre store partiene. Det er en dødsposisjon.

Når vi nå går mot et stortingsvalg vil KrF måtte ta noen vanskelige strategiske valg. Det er særdeles vondt å ligge for lenge i spagaten. Det er nå umulig å ikke lande på at vi skal sikre en ny regjering og at eventuell deltakelse avhenger av politiske gjennomslag. Velgerne ønsker en ny regjering. Men skal det være en vits i å stemme KrF må vi gi de noe annet enn det man vil få ved å stemme Høyre. Å kun si til velgerne at vi vil sikre en ny regjering er som å si at det er samme om du stemmer på oss eller Høyre. Det er en faktisk feil. Stemmer man KrF så får man også mer tyngde til KrFs hjertesaker. Familie, menneskeverd, internasjonal rettferdighet, klima og miljø.

I dag koser jeg meg over at stotlte KrF er blitt 79 år. I går gråt jeg over målingene. I morgen skal jeg le og nyte  alt det spennende som skal skje. Vi skal ha en ny regjering og det med KrFs klare innflytelse.


Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

Bjørn-Eivind Kvam Netland sa...

40% mindre enn H? Evt 90% mindre enn Høyre. 40 prosentpoeng, men 90 prosent. Du kan også si at Høyre er 1000% større enn KrF, evt 40 prosentpoeng. Men jeg ser jo at det høres bedre ut å være 40% mindre enn å være 90% mindre.

Odd Frantzen sa...

Eg støttar KrF på to viktige politikk-område; 1) Kampen mot eggdonasjon og assistert befruktning til einslege. 2) Eg har sansen for KrF sin ruspolitikk.

Filip Rygg sa...

Bjørn-Eivind: Takk, tabbe :) Min dårlige unskyldning er at jeg var trøtt i gjerningsøyeblikket

Odd: Her er vi jo ganske alene politisk, men ikke i opinionen. Jeg har tro på å tørre å skille seg ut.

Harald Tjervåg sa...

Du gjør en kjempejobb Filip og jeg har lenge hatt sansen for deg, stå på! :-)
Lurer bare på hvordan du tenker vi bør fornye oss, hvilke grep vi må ta og hvilke politiske saker vi bør kjøre?