I morgen skal vi feire jul, en dag som bør få oss til å tenke på langt mer enn pinnekjøtt, nisser og julemarsipan. Dagen er også en markering av at historiens viktigste person ankom jorden. For meg er kjernen i det hele; nåde og tilgivelse.
Dagens BA-spalte
Det er kanskje farlig å skrive om temaer med så klar referanse til tro og livssyn. Men mitt håp er at jeg her skriver bredt nok. For om vi er ateister, kristne, muslimer eller noe annet, budskapet om tilgivelse er relevant og viktig for oss alle.
"Tilgivelse handler ikke om at man aksepterer krenkelser eller overgrep, men at man ser mennesket bak handlingen, og ikke bare handlingen."
Ordet ”tilgi” betyr å starte på nytt, å benåde, å utslette gjeld. Når vi gjør noen urett, så vil det som regel være godt for både oss og vår motpart å be om tilgivelse. Å få tilgivelse er noe som skjer ut i fra kjærlighet og nåde. Det å tilgi andre er et bevisst valg som gjør at vi slipper å være bitre og kan komme oss videre i livet. Tilgivelse handler ikke om at man aksepterer krenkelser eller overgrep, men at man ser mennesket bak handlingen, og ikke bare handlingen.
Den tidligere Stavanger-biskopen Ernst Baasland var lenge i hardt vær pga sønnens spilleavhengighet og skyhøye lånegjeld. Midt i denne stormen skrev han bok om tilgivelse. En spesiell historie i boken handler om 44 år gamle Victoria Ruvolo. Hun opplevde at en 19 år gammel gutt, Ryan Cushing, kastet en frossen kalkun gjennom frontruta på bilen hennes slik at hun krasjet og havnet i koma i nesten en hel måned. Til tross for denne dramatiske hendelsen, var ikke Victoria Ruvolo opptatt av hevn.
Ruvolo gikk til påtalemyndigheten for å få opplysninger om Cushing, om livet og oppveksten hans. Deretter insisterte hun på at de skulle tilby ham redusert straff. Den 19 år gamle gutten kunne da sone seks måneder i fengsel og var prøveløslatt i fem år. Men han kunne ha risikert hele 25 år i fengsel.
I følge New York Times så var møtet mellom de to i rettsalen ganske spesielt. For Cushing banet seg nemlig forsiktig fram til Ruvolo hvor han tårefylt hvisket fram en unnskyldning: “Jeg er så lei for det jeg gjorde mot deg”. Victoria Ruvolo reiste seg, hvor de to da omfavnet hverandre gråtende. Hun strøk ham over hodet og klappet ham på ryggen mens han hulket. Times-reporteren, hørte henne da si: “Det er OK. Jeg ønsker bare at du skal gjøre det beste ut av livet ditt”. Tårene rant på de andre i rettsalen.
Hvorfor er Jesus fødsel viktig i den kristne troen? Ikke fordi han var en snill og hyggelig mann i kjortel, født i en koselig stall for 2000 år siden. Men på grunn av det som skjedde på korset. Altså det vi markerer i påsken i tillegg til påskemarsipanen og påskekrimmen. Det var på korset all verdens ugjerninger ble tatt på en manns skuldre. I julen feirer derfor mer enn to milliarder kristne at Jesus kom til jorden for å gi frelse og tilgivelse til oss ufullkomne mennesker. Ved Guds nåde har Jesus med det han gjorde gitt oss nytt håp. Kort fortalt er nåde alt du får fra Gud uten å ha fortjent det.
Tilgivelse er derfor for meg julens største gave. En gave jeg også vil gi videre til mine omgivelser. Uansett hvor urettferdig det oppleves. Men det er selvsagt vanskelig. Hevn kan føles langt mer rettferdig, mer fortjent. Men er det bærekraftig? Får vi det godt da? Er det slik vi tar vare på forholdet? Kan et samfunn bestå uten tilgivelse?
For tyve år siden, i 1994 ble det første frie valget i Sør-Afrika avholdt. Apartheidregimet ble erstattet av demokrati, og den nylig avdøde ANC-lederen Nelson Mandela ble president. Til tross for dette viktige historiske vendepunktet for Sør-Afrika, var jobben bare så vidt begynt. Landet var merket av mange års overgrep. Det store spørsmålet var hvordan svarte og hvite skulle kunne leve fredelig side om side med disse erfaringene fra apartheidregimet? De oppprettet Sannhetskommisjonen med Erkebiskop Desmond Tutu som leder. Kommisjonen skulle kartlegge overgrepene som hadde funnet sted de siste 33 årene. De intervjuet både svarte og hvite. I arbeidet fikk de fullmakt til å gi erstatning og hjelpe ofre for apartheid. Overgriperne kunne få amnesti dersom de valgte å fortelle sannheten. Men det var ikke så lett for alle. Selvsagt var det vanskelig å se at overgriperne skulle gå fri.
"Ingen fremtid uten tilgivelse"
I den spennende boken “Ingen fremtid uten tilgivelse” forteller Desmond Tutu om kommisjonens nærmest umulige oppgave. For når man som kommisjon skal belyse apartheidregimets terror, kunne det lett føre til nytt og forsterket hat. Men Tutu hadde et annet mål: Han ville at kommisjonens arbeid skulle lede til tilgivelse. “Uten tilgivelse kan man aldri håpe på et samfunn der tidligere fiender skal leve i fordragelighet”.
Å tilgi noen er ikke det samme som å si at krenkelsen ikke fant sted, at ikke det gjør vondt mer eller at all tillit er gjenopprettet. Men det er det samme som å si at jeg ikke skal trekke dette fram igjen, eller at jeg ikke skal hevne meg. Den gaven bør vi unne våre omgivelser.
God jul!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar