1. des. 2006


Må sikre miljø, ikke oljerettigheter
Statsminister Jens Stoltenberg lanserte regjeringens helhetlige strategi for nordområdene i Tromsø fredag. Av det positive som absolutt må trekkes frem er at meldingen legger opp til å styrke det internasjonale samarbeidet i nord og at man vil følge opp den helhetlige forvaltningsplanen for de nordlige havområdene. Men den er skuffende tafatt på en rekke områder.


Bilde over: Fra forsiden til regjeringens strategi for nordområdene.

Det har kommet en del reaksjoner. Olje Industriens Landsforbund (OLF) synes det er mye positivt. Og det har dem jo god grunn til. Blant annet bruker regjeringen termer som "en ny europeisk energiprovins"(noen steder petroleumsprovins) og de skriver "vi vil legge til rette for en videreutvikling av petroleumsvirksomheten i Barentshavet".

Men det som er ganske morsomt, eller egentlig litt trist er at det litt lenger ut i dokumentet står følgende "Nordområdene fremstår i økende grad også som et barometer på globale klimaendringer. Oppvarmingen skjer om lag dobbelt så raskt i Arktis som i andre deler av verden, og dette vil ha konsekvenser for livsgrunnlaget til folk også i nord."

Hvordan kan man i ett og samme dokument først snakke om økt utvikling av en sektor som skaper klimautfordringer for å deretter snakke om de klimakonsekvensene man ser like ved siden av? For hva kan man egentlig da gjøre med miljøutfordringene hvis ikke man vil stoppe utviklingen? Jo da kan man som regjeringen foreslår; "Innta en ledende rolle på overvåking av klima, miljøgifter og havmiljøet i nord." Det er jo flott vi skal få vite nøyaktig hvor ille det vi driver med er. (Bildet til venstre: En olje skadet fugl. Får vi se slikt i nord?)


Men det er flere forhold enn miljø som må kommenteres. Når man skriver om nordområdene så må man tross alt huske på at Russland er en viktig del av dette området. Da nytter det ikke å gjøre som regjeringen, bare foreslå en utvekslingsordning for norske og russiske studenter. Skal man skriver om nordområdene som Russland er en del av så er man helt nødt til å mene noe om utvikling av demokrati og godt styresett, atomutfordringer og sosiale utfordringer.

Jeg har tidligere på denne bloggen skrevet om Norges manglende vilje til å gi Russland beskjed når vi mener de går langt over det som er akseptabelt i forhold til menneskerettigheter. Nordområdemeldingen er skrevet i slik form at ikke et ord skal provosere Russland. Det er kanskje en lur diplomatisk linje som utenriksministeren har sørget for, men det er samtidig en grov ansvarsfraskrivelse. Det er derfor naturlig å spørre seg om olje- og gassressursene på russisk sokkel frister mer enn ønsket om å sikre menneskerettigheter og demokrati på den andre siden av grensen.

Et siste moment jeg vil nevne er de sosiale utfordringene vi ser i den nordlige delen av Russland. Vi har alle sett de foreldreløse barna på tv, eller de fattige familiene med alkoholiserte foreldre. Norge har gode og lange tradisjoner for bistand. Kanskje Murmansk og byene rundt skal være neste prosjekt for norske myndigheter. Ofte handler det bare om å pushe de lokale myndighetene i gang. Et godt og trygt liv for barn uansett hvor de bor er mye, mye viktigere enn bilateralt samarbeid om petroleumsforekomster. (Bildet til venstre: En jente på gaten i Murmansk)

Last ned hele strategien for nordområdene her!


Til de av dere som er lei av at jeg i nesten hvert eneste innlegg kritiserer regjeringen; Så lenge den rød-grønne regjeringen sitter ved makten føler jeg meg nødt til å kommentere de svakheter og feilsteg jeg ser. Politikk handler om verdier. Dagens regjering er tuftet på verdier langt unna de verdine jeg bygger mine standpunkt på. Nesten hver dag ser vi eksempler på hvor galt det går. Prøv å hold ut med meg. :)
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

superstar sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Even sa...

Jeg er imponert over engasjementet ditt Filip. Veldig bra at du beholder fokus på miljø - det gir deg troverdighet. Som by-politiker er dette kjempeviktig! Jeg var i Hamar i går, og der har de antakelig et av landets beste gjenvinningssystemer. Hver eneste husholdning sorterer plast, papir, matavfall, spesialavfall og restavfall under vasken i sin egen kjøkkenbenk. Og kommunen legger til rette for et enormt miljøengasjement og en imponerende bevissthet blant befolkningen... Hvordan er dette i Bergen?

Even

Erlend K sa...

Har ikke lest rapporten, men registrerte at det var en del andre også som ikke var helt fornøyd, ja.
Det Even forteller om her, høres jo utrolig bra ut. Hamar et forbilde, der altså...
Forresten blir ikke jeg så veldig lei av at du disser regjeringen. I frykt for å høres ut som Siv Jensen: Der de gjør noe bra, skal de få ros, men der de bommer, skal vi være på pletten og si ifra også...

Erlend K sa...

Forøvrig er jeg enig i at Russland er et land med store utfordringer, både sosialpolitisk, miljømessig og ikke minst i forhold til demokratiske standarder.
Vi skal jo være forsiktige med å peke ut noen skyldige etter denne forgiftningen og drapet på Politkovskaja før vi har beviser, men det gir meg en litt sånn uggen følelse... Som av at Sovjet på sett og vis lever videre, men i en litt "mutert" form (som et Kina, men uten kommunistpartiet?). Sammen med opptredenen deres i Tsjetsjenia gir det ikke noe spesielt flatterende inntrykk av demokratisk og folkerettslig basis for politikken akkurat...

FR sa...

Hei!

Even: Nei Hamar er nok langt bedre enn Bergen. KrF fikk for to år siden gjennomslag i byrådet for å gjennomføre tidenes mest radikale miljøpolitikk på dette området. Men så kom saken til bystyret og der ble den stoppet av Ap, Frp og Høyre.

Vi vil selvsagt prøve igjen og har nå sendt fra oss en sak om et nytt forbrenningsanlegg der vi ber fylkesmannen knytte en del krav til konsesjonen. Her tror jeg vi kan få gode resultat(i hvert fall bedre enn dagens).

Litt av problemet med denne debatten er at mange tror det er fullt ut miljøvennlig å brenne opp bosset. Det er for så vidt riktig at utslippene av å brenne i dagens moderne ovner er minimale. Problemet er jo dette som går på materiallgjenvinning. I stedet for å bruke plast to ganger så brenner vi det.

Mitt ønsker for Bergen er at vi kildesorter mest mulig for å bruke materialene i ny produksjon, ikke varmeproduksjon. Til fjernvarmenettet bør vi helller bruke bioenergi, som er miljøvennlig og som vi har alt for mye av på vestlandet.

FR sa...

Erlend: Det er godt å høre at du ikke er lei, det kommer nok mye mer i tiden fremover.

Når det gjelder Russland så skal man aldri dømme noen før vi er sikre, men tendensene og utvikling er jeg uten å blunke svært kritisk til. Et godt eksempel er hvordan russiske myndigheter gjør det nesten umulig å driver frivillige organisasjoner. En annen bit er hvordan man bruker statlige medier som propaganda kanaler.

Jeg er veldig enig med deg i at dette lukter Sovjet. I vårt handelssamarbeid med Russland fremover er vi nødt til å også kunne snakke om disse tingene.