28. mai 2008

Hvilket menneskeverd har de narkomane?


Pressemelding:
Trude Brosvik fra Sogn og Fjordane KrF og Filip Rygg fra Bergen KrF mener det er på tide å reise en ny debatt om menneskeverdet for de narkomane i Norge. - Det har nå vært flere episoder med svært mangelfull oppfølging av narkomane og da må vi spørre oss om de rusavhengige har det samme menneskeverdet som resten av befolkningen, uttaler de to KrF-politikerne.

- Hvis maktapparatet ikke bryr seg, vil da folk slutte å bry seg? Det er svært bekymringsfullt å lese historiene i Bergens Tidende som beskriver svært mangelfull oppfølging overfor rusavhengige i Bergen og andre steder.

Norge trenger en verdidebatt, mener Brosvik og Rygg.
- Det kan ikke være mulig eller akseptabelt å prioritere forskjellig ut i fra hvor vidt et menneske har rusproblemer eller ikke, sier Brosvik.

- Dette sammen med dagens utfordrende situasjon i forhold til behandlingsplasser og ettervern, gjør at Norge har svært lite å skryte av i sin behandling av samfunnets svakeste, sier Rygg.

Trude Brosvik og Filip Rygg presiserer at de ikke kjenner alle sider ved de siste dager hendelser, men uttaler seg for å få en verdidebatt om menneskeverd og samfunnets oppfølging av de rusavhengige.


For mer informasjon:
Trude Brosvik, ordfører i Gulen kommune og fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF
tlf: 91314389

Filip Rygg, gruppeleder for Bergen KrF
tlf.: 91848610
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Joar sa...

Men rusmisbrukerne begynner jo frivillig med det, jeg synes det blir feil at staten skal leke nanny for de som har selv skylden i den klemmen de har satt seg i, synes ikke du?

Ungdommer som prøver narkotika, og blir frarådet det, har etter min mening å komme seg på benene igjen enten ved hjelp av familien, venner eller seg selv.. Staten har nok av andre viktige som må fokuseres på, og sette fokus på noe selvpåført, er etter min mening bortkastet..

De eldre, skolene, og sykehuskene må komme foran rusmisbrukerne..

Filip Rygg sa...

hei Joar!

Jeg er nok ikke helt enig med deg. Med den logikken så ville mye av sykehus behandlingen heller ikke vært noe staten skulle betale for. Tenk på alle som er på sykehus pga såkalte livsstilssykdommer, eller trafikkulykker pga for høy fart, eller russkader.

Selv om man tar feile valg, mener jeg at nestekjærlighetstanken krever at vi som samfunn gjør det vi kan for å hjelpe vår neste. Og det er jo heller ikke slik at det er en veldig enkel vei til rusavhengighet, mange har bak seg svært vonde oppvekstvilkår, store helseskader ++.

Det kan godt være at staten er aktiv på for mange samfunnsområder. Men det å hjelpe dem som har svært vanskelig, det må vi alltid ta oss råd til.

Joar sa...

beklager, var kanskje litt hard, for jeg er jo enig med deg i det du skriver, mange sliter med forskjellige former for misbruk, og det blir jo ikke riktig om vi skal glemme dem.. For det du tar opp, Filip, er ganske bra og jeg mener selvsagt alle skal få hjelp..

Men den viktigste hjelpen staten kan gi til mennesker er en bolig og økonomisk oppbacking, hvis det trengs...

Jeg synes det er vanskelig å være glad i rusmisbrukere fordi de strør rundt seg med sprøyter overalt.. I Bergen så kaster de sprøyter i Nygaardsparken og må ut i byen for å plage folk med den giften sin... Her hvor jeg bor bruker de Kulturhuset vårt til å ruse seg.. Jeg synes ikke det er noe enkelt å være glad i dem når de gjør disse tingene når de kunne gjort det hjemme hos seg selv.. Jeg føler det sånn at de aldri blir fornøyd med noen ting..