8. juli 2008

Er media for tøffe med politikerne?


BT-kommentator, Frank Rossavik skriver i dag nok en svært interessant kommentarartikkel, der han tar opp den stadig økende tendensen der publikum kritiserer mediene for å være for harde med samfunnstopper. Det være seg Valgerd S. Haugland, Carl F. Seim, Åslaug Haga eller Carl I. Hagen. Jeg er glad Rossavik har fått det med seg(kanskje det til og med kan få noen positive konsekvenser?), samtidig erkjenner jeg at han har et poeng.

Ofte er det politikere som må tåle medias gransking og etterfølgende helsider med krigsoverskrifter. I flere tilfeller har slike oppslag endt i at næringslivstopper og politikere har fratrådt sine verv. Sist kjente tilfelle er Åslaug Haga(bildet). Noen mener media går for langt, Rossavik skriver at det å være kritisk er medias oppgave, i hvert fall trodde han det. Jeg tror det er spesielt to sider ved dette som bør kommenteres:

1. Pressen skal og må være kritisk til de institusjoner og personer som har makt. Et levende demokrati må ha noen som passer på.
2. Pressen, og kanskje spesielt rikspressen (inkl. bergenspressen) er til tider overfokusert på negative og kritiske nyheter.

Vi tar det siste først. Når Stavanger for en eller to nye legestillinger så blir det et stort oppslag i Stavanger Aftenblad, får Haukeland i Bergen 20 nye stillinger, ja da blir det knapt nok en notis. Svært mange jeg har snakket med har påpekt nettopp dette, at det ligger noe i bergenspressens natur, der man konsekvent har en mer negativ og kritisk vinkling når begivenhetene i samfunnet skal formidles. Journalister som leser dette vil helt sikkert protestere, og det er mulig jeg er vel svart/hvit i det jeg nå skriver, men sånn er også pressen. :)

Når det er sagt, så er jeg glad for at pressen våger å være nærgående og kritisk. Åslaug Haga kunne fint stått mediestormen av, men valgte å komme med usannheter en rekke ganger, det er ikke rart og det er heller ikke urettferdig at pressen lagde oppslag om dette. Selv har jeg aldri opplevd det mediekjør som Åslaug Haga eller Valgerd S. Haugland har fått føle på kroppen. Men jeg har hatt en god del negative oppslag, som regel oppleves de for meg som svært urettferdige, og det skulle jo bare mangle. Ingen liker negative oppslag der en selv er hovedperson. Men de oppslagene er helt nødvendige. Tar man på seg ansvar så må man også tåle kritikk.
a
Etter mitt skjønn er ikke media for harde eller for tøffe med politikere, ei heller næringslivstopper, i hvert fall ikke hvis du ser det store bildet. Men jeg er av den klare oppfatning at media er for harde med samfunnet. Man er for negativt fokusert og for lite opptatt av de positive nyhetene. I Bergen arbeides det med et scenarie-prosjekt, vi snakker om hvordan byen skal være i 2020. For å få en positiv utvikling de neste årene trenger vi også pressen med oss på laget. Viktige prosjekter for byen må heies frem, ikke bare granskes.

Mye er bra, veldig mye kan bli bedre.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

Enig i mye her, men jeg må si at BT og til dels BA har gått alt, alt for langt i sin jakt etter Lisbeth Iversen. Jeg synes BT opptrer vanvittig smakløst. Det er flere journalister i det mediehuset som burde hatt på hue og ræv ut. Noen er heldigvis på vei ut allerede.

Sondre Olsen sa...

Veldig enig med deg, Kalle, i at BT har gått over streken. Jeg er veldig imponert over Lisbeth. Hun har vært ekstremt mye i media, og takler det på en vannvittig god måte. Det er konge å se at KrF har så mange dyktige folk rundt i de forskjellige kommunene også, ikke bare på Stortinget.