5. jan. 2009

Hva ville Norge gjort?


Tenk deg en situasjon der Norge har inngått våpenhvile med Sverige. Likevel fyrer svenskene av raketter mot sivile mål i Norge. Kanskje er det sønnen din som ved den ene av over 2000 rakettangrep ble drept? Eller kanskje "bare" såret? Ville Norge bare sagt at dette må vi leve med?

Og tenk deg videre at når våpenhvilen går ut, så tar Norge til orde for å fortsette våpenhvilen, men det ønsker ikke svenskene. De vil ha krig. Den svenske regjeringen er demokratisk valgt og medier fra hele verden sender sine reportere til sverige, når Norge så prøver å angripe våpenlagrene, rakettoppskytingsplassene og hovedkontorene til de som angriper. Men det er bare det, den svenske regjeringen har lagt rakettoppskytingsplassene bak noen sykehus, de har hovedkontorer inne i store boligblokker og de bruker barn som skjold når Norge prøver å forsvare sine egne innbyggere.

----
Nei, det er ikke greit at liv går tapt, uansett hvilket land eller hvilken "side" du er på. Enten du bor i Malmø, Oslo, Gaza eller Sderot. Og det er heller ikke greit at barn og unge skal vokse opp i konstant frykt. Det er svært ugreit.

Jeg er i mot krig. Som alle andre. Jeg er i mot bruk av vold. Som alle andre. Jeg er i mot bruk av terror. Som de fleste andre.

Ja, krig hører ikke hjemme i 2009. Men hva i alle dager gjør du når rakettene hagler? Hva er svaret til verdenssamfunnet, når det var motparten som ikke ønsket forlenget våpenhvile?

Til slutt vil jeg anbefale alle å besøke bloggen til Alan Dershowitz, han skriver for Jerusalem Post og skriver veldig godt om hvorfor han mener det var nødvendig å gjøre noe. Som han oppsumerer: Ingen demokrati ville gjort noe annet.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

34 kommentarer:

Anonym sa...

En god start for norge i din tenkte situasjon var å slutte den ulovelige okkupasjonen av svensk teritorie og trakaseringen av svensker som ligger til grunn for deres rakettskyting. For å velge et mer realistisk bilde..
Hva ville nordmenn gjort om tyskerne fortsatt sto som okkupasjonsmakt i Norge.. Ville ikke mange av oss fått noen ville ideer om at alt vi kan gjøre for å plage tyskere er ok...??? I dag brukes Hamas som argument for hvorfor Israel ikke kan forhandle.. Før Hamas brukte de PLO.. Vi MÅ ikke glemme at uten en Israelsk tilbaketrekning fra okkupert land og fraflytting av ulovelige bosetninger KAN det ikke bli ro i palestina.. Akkurat nå avles nye terrorister på løpende band i hele regionen.. TRAGISK.

Anonym sa...

Hvilken som helst annen vestlig nasjon som hadde vært i samme situasjon som Israel, hadde utslettet Hamas og en STOR andel palestinere for lenge siden.

FR sa...

I likhet med israelske politikere mener også jeg at vi trenger en tostatsløsning. At FN også gjerne kan bidra til å gi trygghet for begge parter kan være en god ide.

Men dette handler ikke om de områdene som ble tatt når Israel tidligere ble angrepet. Dette handler om at man fra sine selvstyreområder bryter en felles inngått våpenhvile, nekter så å forlenge den og driver fortsatt terror mot et land som har internasjonalt anerkjente grenser. Er det greit?

Med PLO fikk man en avtale. Med Hamas fikk man bare terror.

Anonym sa...

du har bygente fra slutten da !! har du ikke tenkt om at norge hindrer tilgang av mat og medisiner til de svake svenske da , og du har ikke tenkt at svenske kvinner føde sine barn på check points !! og du ikke har tenkt at du dreber 1000 svensker for en norsk , og du har ikke tenkt at okkuperer svensk gjord for mer enn 38 år !! og du har ikke tenkt at den største makt i verden står fast bak deg og har brukt 200 vito rett for å besytte deg i sikkerhet rådet i de siste få tiår ...
jeg tror du dommer situasjonen på en hat bakgrunn til spesialt rase og relegion ...
min råd til deg at du prøver å ser neutral til de forskjellig av mennesker ..

FR sa...

mye av det du skriver har jeg allerede kommentert, men du skriver blant annet: "jeg tror du dommer situasjonen på en hat bakgrunn til spesialt rase og relegion"

Det synes jeg du bør utdype. For meg er alle mennesker like mye verdt! Uansette rase, relgion, alder, kjønn, legning osv!

Ingen er vel objektive, men jeg håper vi klarer å være nøytrale i den forstand at vi behandler alle likt og godt.

Carl Christian sa...

på tide med litt grunnleggende selvskolering i viktige begreper som demokrati før du slenger om deg utrykk som "Ingen demokrati ville gjort noe annet."?
Selv wikipedia vil være en god start for demokratiforståelsen og de manglende historiske perspektiver du avslører med dette innlegget.

FR sa...

carl christian: Kjekt at du tok turen innom!

Men til din kommentar: for det første er det ikke jeg som har sagt det, kun referert til det Alan Dershowitz skriver i sin blogg. Men for det andre: Jeg lurer på hva du mener med din kritikk. Er ikke Israel et demokrati? Og hva sier FN traktaten om selvforsvar?

Anonym sa...

Denne diskusjonen blir vel irrelevant så lenge man legger Bibelens ord som grunnlag for hvordan man handler. Så lenge man er av den oppfatningen at israelerene er Guds utvalgte folk, så kan de vel aldri gjøre noe feil eller? Problemet er at man ikke tar utgangspunkt i det faktum at Hamas er lovlig valgt av det palestinske folket. Dette faktum må respekteres og ikke motarbeides ved å stenge grenser, uansett om man ikke liker resultatet eller ei. En slik håndtering av en demokratisk prosess vil bare før til enda større mistro mot vestlige ideer. I stedet burde man ta problemet med roten å gjøre noe med Iran som sponser Hamas sine terroraksjoner (men dette er vel Israel og USA for feige til å gjøre noe med), støtte liberale fraksjoner som ikke vil fjerne Israel fra kartet og vise at Israel sine intensjoner for det palestinske folket ikke er å holde de fanget til de "kommer på bedre tanker". Uansett, er det smått fantastisk å se kristenfolket sine utvetydige støtte til Israel selv om kvinner og barn slaktes for fote. Det er vel hardbarkede Hamas terrorister de også... Godt Nyttår!

Anonym sa...

Tenk om Sverige okkuperte Norge. Så blir det våpenhvile, men Sverige beholder kontrollen over all dyrkbar mark og alle havner, Sverige blokkerer alle grenser, og hindrer snart også innføring av helt nødvendige matvarer. Nordmennene sulter, og Sverige vil ikke snakke med oss fordi vi i et demokratisk valg har har valgt en motstander av Sveriges politikk. Vi sulter og disponerer ikke våre egne naturressurser. Våre firmenninger i Sverige med svensk statsborgerskap har også egne svenske pass, og er fratatt de fleste av sine rettigheter som svenske statsborgere gjennom generasjoner fordi de har norsk slekt.

Tenk deg at nordmennene i Norge på denne måten både sulter og blir fratatt levebrød, mat og medisiner på tross av våpenhvile, og heller ikke har anledning til å reise til utlandet og hente mat der pga. svenskenes kontroll med alle havner og grenseoverganger. Til slutt sender en gjeng nordmenn noen raketter inn på svensk territorium. Sverige besvarer dette ved å bombe norske politistasjoner, norske fengsler, norske departementer, norske kirker, norske kulturhus, norske gater. «Nordmennene er ikke våre fiender,» sier svenskene, «vi vil bare lære de kriminelle elementene at de skal la oss være i fred.»

Anonym sa...

på den krigen er det ikke så hardt å finne ut hvem som er blod tørst .. tenk på to gruppe mennesker , en av dem har fult støtte av de store makter i verden og sin militære peket som femte starkest i verden .. od den andre gruppe so har ingenting i det hele tatt , medsiner til de syke kommer trafikk gjennom tunneler under gjord ..
så tenk deg hva skulle skjer da krigenstartet ..
jeg vt at såå mange mennesker er så glad nå , glad for å se de svake dør !!!
det er verkilg merkelig verden vi lever på i øyblikket ..
men det som gir håp da , at det finnes en liten lys i mørket da . man kan finne fortsette mennesker som sense for rettferdihet

FR sa...

til deg som skriver dette om Guds folk: jeg mener at uavhengig hva man mener om det, så bør alle søke rettferdighet, trygghet, fred og likebehandling. Ingen land aksepterer terror! Ingen land akseptere den utrygghet befolkningen i Israel må leve med.

til deg som skriver om sverige-norge sammenligningen og hvordan du mener Israel behandler den palestinske befolkningen: jeg er sterkt uenig i det du her hevder. Hvilket grunnlag har du for å si det du der mener?

Forleden skrev skrev en muslimsk palestiner bosatt i Norge følgende på bloggen: "jeg er muslim fra palestina. flyttet til norge for 8 år siden. hadde dere vist hvor mange palestinere det er som ønsker å bli kvitt chamas. den eneste grunnen for at min familie er i norge er pågrunn av chamas. de er ikke umenneskelig og ønsker bare krig. for ikke tenke på det at de hater jøder og kommer ikke til å gi seg før alle jøder i verden er døde. jeg selv, som palestiner føler at jeg endelig kan snakke fritt, nå som det er stor sjans for at chamas taper krigen. mitt folk vil ha fred. og med chamas fins det ikke."

Israel ønsker fred, de ønsker trygghet for alle. At de prøver å stoppe mat og andre grunnleggende ting er propaganda vi stadig får høre. Men det stemmer lite med den virkelighet de som bor der kan fortelle om.

Samtidig vil jeg understreke at jeg ikke mener Israel gjør alt rett. Overhodet ikke. I likhet med Norge, tar også myndighetene i Israel feilaktige valg.

Anonym sa...

du står fast at israel gjør det rette , og at de er så snille mennesker ..

there is no use to talk to you .. you look to the situation by only one eye , that israeli eye

Baray sa...

Din sammenligning er ganske dårlig fordi du glemmer hele den historiske bakgrunnen for konflikten.
Du må ta med:
- Sveriges blokade av mat, medisiner, brensel og vann
- Svensk kontroll over kyst, luft og grenser.
- Svensk okkupasjon av deler av Norge (har du glemt vestbredden?)
- Drap på 3500 nordmenn siden 2000
- Anneksjon av norske områder til svenske bosetninger.
- osv.

Anonym sa...

Jeg tror Norge hadde gått inn i dialog og ikke vært rasister som de er i Israel. Denne konflikten vet jeg meget om siden jeg har studert den i årevis. Jeg har også ofte vært inne på debattsider, hvor mange kristen-sionister opererer, med løgn og propaganda.

Du la inn ett sitat:
"Forleden skrev skrev en muslimsk palestiner bosatt i Norge følgende på bloggen: "jeg er muslim fra palestina. flyttet til norge for 8 år siden. hadde dere vist hvor mange palestinere det er som ønsker å bli kvitt chamas. den eneste grunnen for at min familie er i norge er pågrunn av chamas. de er ikke umenneskelig og ønsker bare krig. for ikke tenke på det at de hater jøder og kommer ikke til å gi seg før alle jøder i verden er døde. jeg selv, som palestiner føler at jeg endelig kan snakke fritt, nå som det er stor sjans for at chamas taper krigen. mitt folk vil ha fred. og med chamas fins det ikke."

Det er ikke en palestiner som har skrevet dette. Dessuten skriver de Hamas, og driver dessuten ikke propaganda for jøder i Israel. Hamas charteret er dødt og gammelt, de gikk aldri til valg på det, og har i fredstid gjort flere innrømmelser som kunne lede til full anerkjennelse av staten Israel. De skrev under det såkalte fangedokumentet. Dessuten er rakettene også rettet mot alle de militære oppstillingene utenfor Gaza. Husk at selv om Sharon trakk ut bosettere, trakk Israel aldri vekk militær kontroll, som passer på grensene. Gaza er ett rent helvete, og folk har dødd daglig av mangel på livsviktige medisiner og medisinsk ustyr. Også mangel på mat er vanlig etter at Israel satte inn sin blokkade. Å straffe en hel befolkning kollektivt har de alltid gjort, og gjør fortsatt.
Det var nok en "falsk" palestiner som skrev svaret til deg, la meg tippe at vedk. representerte MIFF el. lignende.

Anonym sa...

Problemet er at det er umulig å svare på et slikt innlegg så lenge bloggforfatteren har et så forvrengt syn på virkeligheten.
Sterkt uenig i at Israel har holdt Gaza hermetisk lukket i over ett år? Sterkt uenig i at Palestinere blir trakassert og at Israel okkuperer palestinsk land?

Hvilken planet bor du på??

Carl Christian sa...

For det første, når du viser til Alan Dershowitz og en bloggpost og trekker frem hans oppsumering som din avsluttning der du sier at dette er et godt poeng, så er det både feigt og usaklig av deg og vise til at det ikke opprinnelig var dine ord om at "ingen demokratier ville gjort noe annet". Det er helt umulig å forstå innlegget ditt på noen annen måte enn at du også mener akkurat det. Men greit nok. Det er uansett vanskelig å forstå hva du mener. og da kan jeg gå til ditt andre punkt der du går inn på (min tilsiktede) provokasjon om at du ikke forstår demokratibegrepet. Det var selvsagt satt på spissen, nettopp for å få en reaksjon. Men jeg mener selvsagt noe med det.
Jeg synes at den anonyme kommentaren om tenkt deg norge vs sverige der vi er konstant undertrykt relativt godt beskriver hva jeg mener. Selv om Israel beskrives som et demokrati så blir det for meg feil å utelukkende trekke frem dette all den tid vi vet at det har vært systematiske overtramp og undertrykkelse mot den palestinske befolkningen i over førti år. (det blir nærmest banalt at man må minne deg om at israelere forsvarer ulovlige bosetninger, anlegger veier og murer på palestinske områder og at infrastruktur mm i de palestinske områdene er langt dårligere utviklet enn i de Israleske.)
Ganske fjernt fra demokrati-glorien du velger å bruke.

Det bør spørres om hvem det egentlig er som vil "søke rettferdighet, trygghet, fred og likebehandling" din forståelse av disse begrepene er i bestefall vaklende... Spesielt morsomt at du sier ting som at "Ingen land akseptere den utrygghet befolkningen i Israel må leve med"
Men mener du at et folk bør akseptere den behandling og de krav Israel setter?

Anonym sa...

Husk at verdenssamfunnet har "gitt" bort noe de ikke eide til israelerne som så har tatt litt mer etterhvert for å få fred fra de som "eide" eller bodde der før.
Tenkt deg at en person urettmessig selger/gir bort naboens hus. Den som får eller kjøper huset jager den som bor/leier/eier huset ned i kjelleren og holder ham innesperret der. Hvilket råd gir du til de som er jagd ned i kjelleren?

Anonym sa...

After having overcome fascism, Nazism, and Stalinism, the world now faces a new totalitarian global threat: Islamism.

We, writers, journalists, intellectuals, call for resistance to religious totalitarianism and for the promotion of freedom, equal opportunity, and secular values for all.

The recent events, which occurred after the publication of drawings of Muhammed in European newspapers, have revealed the necessity of the struggle for these universal values. This struggle will not be won by arms but in the ideological field. It is not a clash of civilizations nor an antagonism of West and East that we are witnessing, but a global struggle that confronts democrats and theocrats.

Like all totalitarianisms, Islamism is nurtured by fears and frustrations. The hate preachers bet on these feelings in order to form battalions destined to impose a liberticidal and unegalitarian world. But we clearly and firmly state: nothing, not even despair, justifies the choice of obscurantism, totalitarianism, and hatred. Islamism is a reactionary ideology, which kills equality, freedom, and secularism wherever it is present. Its success can only lead to a world of domination: man's domination of woman, the Islamists' domination of all the others. To counter this, we must assure universal rights to oppressed or discriminated people.

We reject "cultural relativism," which consists in accepting that men and women of Muslim culture should be deprived of the right to equality, freedom, and secular values in the name of respect for cultures and traditions. We refuse to renounce our critical spirit out of fear of being accused of "Islamophobia," an unfortunate concept which confuses criticism of Islam as a religion with stigmatization of its believers.

We plead for the universality of freedom of expression, so that a critical spirit may be exercised on all continents, against all abuses and all dogmas.

We appeal to democrats and free spirits of all countries that our century should be one of Enlightenment, not of obscurantism.

Signed:

Salman Rushdie, author, The Satanic Verses
Ayaan Hirsi Ali, Somali-born Dutch MP
Taslima Nasreen, exiled Bangladeshi writer
Bernard-Henri Levy, French philosopher
Chahla Chafiq, exiled Iranian writer
Caroline Fourest, French writer
Irshad Manji, author, The Trouble with Islam
Mehdi Mozaffari, professor of political science, University of Aarhus
Maryam Namazie, producer, TV International English
Antoine Sfeir, editor, Cahiers de l'Orient
Ibn Warraq, author, Why I Am Not a Muslim
Philippe Val, editor, Charlie Hebdo

Anonym sa...

SVADA!!! Dette er ikke noe annet enn tyrrani fra israels side... Sier ikke at den ene eller andre parten har rett i konflikten, men verdenssamfunnet er FEIGE.. Som i alle andre lignende situasjoner.. Ingen tør gjøre noe.. Dette kunne skjedd hvor som helst, også i norge..

RELIGION ER ROTEN TIL ALT ONDT!!!

Anonym sa...

Utrolig mange "enøyde palestinere" her som hadde STRØKET PÅ EN SAKPROSA TEKST I NORSK PÅ SKOLEN.

Dere klarer jo ærlig talt ikke å se fakta på begge sider.

Messer opp og opp igjen på propaganda fra palestinske organisasjoner.

HAMAS HAR JO ALDRI ANERKJENT ISRAEL OG VIL UTRYDDE DEM!!

Dersom Sverige ikke hadde anerkjent Norge, og ville utrydde Norge, og i tillegg fyrte av raketter på Norge hele dagen (eller eventuelt deg som skriver her), så tenker jeg pipa hadde fått en annen låt.

JA DA HADDE NORGE GÅTT TIL KRIG!

Anonym sa...

Veldig bra blogg Filip.

Endelig noen som tenker klart i all viraken!

Ser ut som noen trenger å få tenke litt gjennom ting.

Anonym sa...

Altså, du glemmer at Israel har okkupert og forseglet Gaza. Norges motstandsforkjempere blir hyllet som helter (se; max manus). I Gaza ser vi akkurat det samme, bortsett fra at motstandsforkjemperene får skylda for konflikten.
Man kan ikke forvente at palestinerene skal sitte på bakbeina når mat og medisiner ikke kommer inn..

Tore Eikeland sa...

Kva ville du gjort om du var palestinar i Gaza med familien din drepen av ei israelsk flybombe, og du sat der utan mat og medisinar?

Les her: http://statskanalen.blogspot.com

Bakgrunnen din frå erkekonservative Levende Ord sit framleis tungt i deg, skjønar eg.

Anonym sa...

Jeg tror faktisk ikke Norge ville tatt igjen mot Sverige i en slik tenkt situasjon. Jeg har svært liten tro på akkurat det. Vi har tross alt nesten ikke noe forsvar igjen.

Anonym sa...

Hvorfor er det flere som skriver at Israel har stengt alle gaza's grenser?
Det er jo ikke sant!
Gaza grenser til Egypt. Og Israel har ikke stengt denne!

Og Israel har overhodet ikke noen plikt til å ha åpne grenser til Gaza.
Gaza ville ha selvstyre. Det fikk de.Og med det fikk de også en grense mot Israel. Det ligger liksom i sakens natur.

Anonym sa...

Norge og alle nasjoner med kjærlighet til seg selv og sine medborgere hadde enten gjort akkurat det samme som Israel selv gjør i sin desperasjon eller enda mer krigerske og inngripende tiltak! De som sier noe annet og ensidig fordømmer Israel, er enten fullstendig fordomsfulle imot Israel og blindt propalestinske- eller så mangler de grunnleggende kunnskap om historikken og de nåværende realitetene og faktaene i Midtøstenkonflikten!

At Israel, særlig etter det brutale Holocaust med 6 millioner døde er en av verdens mest fredselskende nasjoner, kan være vanskelig for antiisraelske mennesker å forstå. Men, det faktumet, er ikke mindre sant for det! Over hele verden er det dessuten hundrevis av, ja kanskje tusener av fredselskende palestinere som forsvarer Israel og fordømmer Hamas. Dette bør få oss alle til å tenke kritisk etter, om så påny, for å se den komplekse konflikten i et mer sant og helhetlig perspektiv!

Vennlig og engasjert hilsen en fredselsker Vidar fra Haugalandet

Anonym sa...

for å komme med et bridrag til dere metaforelskere: jeg synes det er fint å se at fillip rygg tar et så bastant oppgjør med Max Manus og de gamle terroristene i såkalte oslogjengen. Tenke seg til gjemme seg i leiligheter blant sivilister i oslo for deretter å likvidere både soldater og sivile om hverandre, kvinner og barn osv bare forde de er tyskere eller har naizizympatier eller er på fel sted til feil tid.. vi skal være glad tyskerne ikke jevnet hele byen med jorden.
slutt på den lignelsen.

jeg kan ikke fatte å begripe hvordan fillip og andre av hans venner fra levende ord kan plassere israel inn i en sånn hvit boble som gjør at alt, absolut alt de foretar seg blir legalt. Hallo. jesus kommer ikke tilbake i israel selv om israel okkuperer hele det gamle antikke bibelske riket...

Det er helt klart at hamas er esktremister med ekstreme synspunkt og rimelig religiøst forvirrede. Men det er en organisasjon opprettet i en estrem situasjon under ekstreme forutsetninger.. de holder til i en flyktningeleir og er okkuperte..
israel er en stat med all verden av resurser, intelektuelle, våpen, makt penger og inteligens. DE HAR IKKE LOV TIL Å MISBRUKE MAKTEN SIN PÅ EN SÅ IDIOTISK OG ENSIDIG OG UMENNESKELIG MÅTE!!! OG DE FORTJENER D VITTERLIG STØTTE FRA LITT MER INTELIGENTE PERSONER ENN BUSH OG FILLIP RYGG OG ANDRE MED SÅ SKRUDDE RELIGIØSE OPPFATNIGER. Bry deg om bybanen og slike ting du kan. hold slike tema hvor levende orden blir litt for synlig utenfor fillip rygg! for deg så kommer jo alle hamaskrigere til helvete uansett og det får da være nok

Baray sa...

http://arrestertutvikling.blogspot.com/

Anonym sa...

Veldig bra blogg - istedet for aa diskutere normalt kommer tydeligvis palestina-vennene med mere logn om okkupasjon og stengte grenser. Det er faktisk ingen som har hatt slik taalmodighet med palestinerne som Israel. Hvaerken Jordan eller Egypt hadde funnet seg i terroren palestinerne driver med.

Anonym sa...

Bare et spørsmål, det gjentas stadig at Israel ikke okkuperer Palestina ... kan noen utdype grunnlaget for denne påstanden ?

Forresten er sammenligningen Israel / Palestina med Sverige / Norge scenariet helt absurd og uten noen fellestrekk, barnslig og litt flau fra en som liksom skal bli politiker, er det ironi ?


Vel, det passer kanskje sammen med en eventuell misforståelse av situasjonen i et oppdiktet scenarie hvor Israel IKKE okkuperer Palestina

Anonym sa...

Ikke dritt deg ut...Denne unge mannen tror at Israelvennene vil hjelpe han med å komme inn på Stortinget...Uendelig naivt...

Hva ville Norge gjort dersom de var okkupert? Ville gjort det Max Manus gjorde.

Slutt med hykleri.

Anonym sa...

Jeg gir meg over. HVOR ER DET VOKSNE FORNUFTIGE MENNESKER?
Koble ut "RELIGION" og fordommer!!!
HØR HER.... Er det noen som tør å ta opp spørsmålet om NÅR Israel skal trekke seg UT av Palestina. Eller er alle synsere og politiske journalister like korrupte som USA med hensyn til forholdet til Israel?

Se for deg/dere at Sverige okkupere Norge og vi sitter igjen på området på strekningen Fagerstrand til Nesodden med nisselua gått ned over øynene. Akershus festning er like hellig for oss som Jerusalem er for Israelerne/og Palestinerne. Men kommer oss ikke dit for sjøen utenfor Tangen er minelagt, og det er en¨8-10 meter høy mur ved grensen Fagerstrand og Heer/Nesset som stenger oss ute. Hva gjør vi da folkens? Kan noen komme med et fornuftig svar på det. Vi er 4,5 millioner nordmenn på Nesodden + ett sykehus… Sunnås.
Ja, … Hva gjør vi da?


PS. Kåre Willoch er av den oppfatningen også. Israel må UT av Palestina før noe virkelig positivt kan skje. Vi lever i 2009... ikke sant?

Unknown sa...

.
I dette innlegget er det viktig å få fram at jeg er ikke blant dine politiske likesinnede, og at jeg ikke deler din religiøse overbevisning, eller noen religiøs overbevisning overhode.
Selv om jeg ikke er blant dine likesinnede ser jeg at det kan være nødvendig å sitere noen som du føler en viss filosofisk nærhet til. Så la oss begynne med "alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem." Grunnen til at jeg starter med dette sitatet skal jeg komme tilbake til. Men først må vi ta tak i noen detaljer i ligningen du legger opp slik at vi forstår hverandre. Du starteri ligningen med følgende.

"Tenk deg en situasjon der Norge har inngått våpenhvile med Sverige. Likevel fyrer svenskene av raketter mot sivile mål i Norge. Kanskje er det sønnen din som ved den ene av over 2000 rakettangrep ble drept? Eller kanskje "bare" såret? Ville Norge bare sagt at dette må vi leve med?"


Ok. Jeg tenker dette nå, men jeg er nødt til å legge inn noen modifikasjoner for å få ligningen til å fungere. For at dette skal være en reel ligning så bør Sverige skrumpe ned til størrelsen av Mjøsa, dvs ca 400 kvkm og den svenske befolkningen reduseres ned til 1,4 millioner. Eller vi kan si at Sverige kun er byen Stockholm med omkringliggende tettsteder. Dette området utgjør ca 375kvkm og har befolkning på ca 1,2 millioner.

Vi må også legge til, og dette er kanskje ikke så vanskelig å se for seg at Norge er et rikt land og Sverige er et lutfattig. En annen ting, og dette kan kanskje bli vanskeligere å tro på er at Norge også har en effektiv våpenindustri og hær, med stor kamperfaring. Siden vi relaterer dette til den virkelige verden og virkelige hendelser så må vi legge til grunn at nordmenn og svensker er som i dag: relativt fredelige til sinns med øye for konfliktløsning, dette gjør det ganske vanskelig å få denne ligningen til å gå opp, men det er det fine med ligninger de trenger ikke alltid å henge på greip.
Viss du kan godta disse endringene i ligningen du har fortalt så kan jeg godta emnet du legger opp til diskusjon.

Nei, jeg er helt sikker på at Norge aldri ville ha godtatt denne situasjonen. Den ville ha vært ulevelig og ikke tålbar, men jeg håper at det kanskje i en slik situasjon ville finnes politiske krefter i Norge med nok innflytelse til å spørre seg og folket om hva som er årsakene til denne konflikten . Og her kommer sitatet som du sikkert kjenner inn: "Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem."

Jeg håper å tror at i en slik situasjon så ville det vært mulig for norske politikere og befolkning å ta et skritt tilbake å se på hva som har ført fram til denne konflikten med Sverige, hva er det de har gjort mot oss og hva har vi gjort mot dem? Viss vi da som et godt demokratisk land, siden du trekker dette fram som et sentralt poeng i ligningen , tuftet på folkeretten, som er medlem av FN og som har ratifisert Genevekonvensjonene, menneskerettighetschateret og FNs barnekonvensjoner kanskje så at løsningen på konflikten ikke lå i en millitære løsning, men heller et annet sted, og at muligheten til endring lå hos enn selv og ikke hos motparten.

Viss vi tenker at dette er mulig i konflikten, at norske politikere kan se en slik mulighet. Da kan vi kanskje også tenke oss at vi ser på muligheten for at disse politikerne er villige til å ta den tunge diskusjonen, og valget at man velger å se på de grunnlegende og drivende kreftene for konflikt og terror. Hva er det som får en befolkning som lever på et avgrenset og tettbefolket område, med liten økonomisk evne og en svak politisk struktur til å angripe en teknologisk og økonomisk overlegen motpart?

De drivende kreftene for konflikt som denne vi har satt opp i denne ligningen er en konflikt bundet opp i en av de farligste og mest hatskapende situasjoner i verden. Nemlig fattigdom, mangel på sikkerhet i nået og mangel på sikkerhet for framtiden, svake eller fraværende politiske organer, fraværet av en fungerende økonomi, en lavt utdannet befolkning med en lav gjennomsnittsalder som ikke ser noen muligheter for seg selv eller området de bor i. I en slik situasjon er det ikke rart at ekstreme politiske krefter får mulighet til å kanalisere raseriet mot hva de måtte ønske å framstille som den ansvarlige

Viss vi godtar dette som en mulighet så kan vi også håpe på at den norske siden i saken ser at selv om vi har lidd tungt under denne konflikten, og det har kostet liv og anselse så ligger det i våre hender som den sterkeste part og avslutte denne konflikten. Det ligger innefor vår økonomiske og teknologiske evne å bruke kreftene vår på at utdanne, bygge opp og handle med Sverige. At det vil koste oss mye både i forhold til den norske befolkningen, og i forhold til de aggressive partene i Sverige er ikke å tvile på. i den sammenheng er det viktig at denne prisen settes opp mot den langsiktige avkastningen, som vil være betraktelig større samt skape mer sikkerhet enn en kortsiktig voldelig løsning med støtte i det norske folket vil kunne gi. Det ligger slik til at viss vi ønsker fred, varig fred, så må vi være villige til å betale en høy pris, for viss vi ønsker at andre skal gjøre mot oss som vi gjør mot dem så må vi lede veien og vise hva vi ønsker at andre skal gjøre mot oss.

Så svaret når du spør "Ja, krig hører ikke hjemme i 2009. Men hva i alle dager gjør du når rakettene hagler? Hva er svaret til verdenssamfunnet, når det var motparten som ikke ønsket forlenget våpenhvile?" burde for en som har din filosofiske overbevisning i denne sammenheng være enkel

"Dere har hørt det er sagt: Du skal elske din neste og hate din fiende. Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør vel imot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere"( Mt. 5, 43 - 44)

I denne ligningen bør Norge ta ansvaret som den sterke part og ta den tunge oppgaven å løfte Sverige ut av situasjonen som skaper hatet og konflikten. Norge burde som den sterke part velge å se på seg selv og anerkjenne at selv om jeg har rett til å slå og hevne så bør jeg hjelpe, for på sikt så vil det fjerne konflikten og dermed problemet og dermed vil ikke flere miste sine sønner eller døtre

Anonym sa...

Så godt som alle svarene på denne bloggen resonnerer med at palestinerne vil ta Israel fordi de stenger dem inne og gjør livet deres ulevelig. Resonnementet går ut på at det er israelsk undertrykkelse som fører til de palestinske voldshandlingene.

Det høres fornuftig nok ut. Men hvordan kan man slå fast at dette er eneste grunn (som det virker som mange her mener)?

Benny Morris, kjent som venstremann i Israel og for å ha nektet militærtjeneste i hæren deres, og for å være ekspert på Israels krigsforbrytelesr i 1948-krigen, er en som (tilsynelatende overraskende) mener at den palestinske motviljen mot Israel stikker dypere (jf Hamas' charter, som sier at et Israel i Mitdøsten er noe Allah ikke kan tåle):

"...the Palestinian, Arab and Muslim hostility toward Jewish existence here is taking us to the brink of destruction. I don’t see the suicide bombings as isolated acts. They express the deep will of the Palestinian people."

Han fortsetter:

"...there is something else here, something deeper, that has to do with Islam and Arab culture."

Er det ingen her inne på bloggen som ser at dette er en mulighet? Det virker ikke sånn, og det synes jeg er rart.