12. apr. 2009

Et stadig mer brutalt Norge?


Jeg har ikke funnet noen statistikk som underbygger overskriften, men i det siste har det vært enormt mange mediesaker med grove voldshistorier, voldtekter, knivstikking, masseslagsmål og en rekke drap. Det kan virke som om Norge blir stadig mer brutalt. Skyldes det manglende politi, manglende behandling av psykisk syke eller slett moral? Antakelig alle tre og litt til.

Fordi det er svært sammensatt er det ikke lett å vedta en liten plan eller budsjettpost for å løse noe så alvorlig. Trygghet er grunnleggende. Gatevold, drap og familievold krenker også alle oss andre da vår trygghet blir begrenset. Men det er noe som er ganske åpenbart og som burde vært gjort for lenge siden.

I følge professor i rettspsykologi ved NTNU, Kirsten Rasmussen har opptil 85 prosent av innsatte i norske fengsler har en psykisk lidelse. 35% av de innsatte i norske fengsler har ADHD, det hevder fengselslege Olav Ervik ved Bergen Fengsel. Enkelte mener at dette tallet er langt høyere. Det som er sikkert er at man skulle gjort noe med dette lenge før disse havnet i rettssystemet. ADHD kan man oppdage i ung alder. Hvis man de første skoleår går inn med behandling og ekstra oppfølging er det god grunn til å tro at antall domfelte kan bli færre.Det er unektelig også bekymringsfullt at familien som skal være den trygge rammen for barns oppvekst, i mange tilfeller er det motsatte. Familievold, rus, ingen eller liten tid til mellom voksne og barn og dårlige rollemodeller. Skal man gjøre noe med samfunnet når det gjelder holdninger og kriminalitet så er det ingen tvil om at familien er det viktigste å gjøre noe med.

Familiene er samfunnets grunnstener og vi vet alle hvor viktig det er å ha skikkelige grunnstener når noe skal bygges.

Denne bloggposten kunne vært mye lengre. Det er mange faktorer som bidrar til den brutalitet vi ser i dagens Norge. Men forenklet kan vi si det handler om enkeltmennesker. Mennesker som har det felles behov av å bli sett, tatt vare på og beskyttet. Den oppgaven må vi i fellesskap ta, lenge før Ola og Kari har havnet på Ila fengsel.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Filip Rygg sa...

KrFs definisjon av familieverdier?

Filip Rygg sa...

Du har mange gode poenger! Deler dine bekymringer! Takk for gode linker.