9. aug. 2009

Døgnåpen skole?


Er norske foreldre virkelig så dårlige at de ikke bør ha ansvar for annet enn legging og morgenstell? Eller har man tenkt å gå enda lenger? Får vi om noen år døgnåpne skoler?

En av de viktigste ideologiske kampene ved årets valg handler om foreldrerett. Allerede er det foreslått obligatorisk barnehage for 5 åringene, SV vil endre dagens SFO og mange partier snakker om heldagsskole. KrF vil gå motsatt vei. Vi tror ikke at flere timer gir bedre resultater. For å oppnå bedre resultater må særlig motivasjonen øke, det gjør den ikke med flere timer.
Men enda mer alvorlig er situasjonen for norske foreldre. Det kan virke som om det råder en vanvittig mistillit til norske foreldre. Barna må i følge styrende myndigheter komme seg raskest mulig i barnehage, og skoledagen må være lengst mulig. Ei heller ønsker man at foreldrene skal få velge hvilken barnehage, skole og SFO barna skal være i.

Statsminister Jens Stoltenberg har kommentert kontantsstøtten på følgende måte: "Vi kan jo ikke premiere de vi mener har valgt feil!" Du verden, valgt feil? Er det feil at foreldrene velger å bruke tid på egne barn? Hvor er det man vil? Stopper det med obligatorisk barnehage for 5 åringer og heldagsskole? Eller er neste skritt internat?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

12 kommentarer:

Guest sa...

Er det så mange som i realiteten har den valgfriheten du snakker om?

CKL sa...

I vår familie ønsker vi å dyrke gode verdier og trygge omgivelser, men føler at det blir gjort umulig av både politikere og samfunn. Det er komplett umulig å gjøre en nyttig jobb i Oslo og la den ene jobbe deltid slik at man får mest mulig tid hjemme, samtidig som at man lever et noenlunde anstendig liv (nei, det handler ikke om å velte seg i rikdom, men i alle fall ha råd til mat og husvære).
Så har man dessverre gjort noen dumme valg og har jobb og tilhørende utdannelse som det finnes lite av utenfor storbyene. Reisevei er heller ikke gunstig for familien.

Dette er jo nettopp hvorfor man stemmer KrF, fordi man vil ha tilbake familien, ha tilbake det som er verdifullt målt i noe annet enn penger. Så kan man jo håpe at folk får øynene opp for det.

Guest sa...

CKL: hva mener du konkret gjør for deg som mener at du får mer tid med familien? Jobber man deltid får man mindre lønn, og det er noe de fleste av barnefamilien ikke kan ta seg råd til. Burde man ikke heller kastet seg på lovbestemt 6-timers arbeidsdag? Det vil jo gi mer tid med familien.

Den Moderne Mann versjon 2 sa...

Døgnåpne barnehager eksisterer allerede: Starter nattåpen barnehage

Planen til de rød-grønne er tydeligvis å avskaffe familiegrepet og la staten oppdra barna til å bli gode sosialdemokrater, selvfølgelig 100% kjønnsnøytralt.

filiprygg sa...

Hvis du tenker på valgfrihet i forhold til barnehage vs kontantstøtte så kan jeg være enig i at det ikke er mye reell valgfrihet i dag, beløpet er rett og slett for lite. KrF har derfor programfestet å øke kontantstøttebeløpet slik at valgfriheten blir mer reell. Det er dessuten mye urettferdighet i at kontantstøtten kun er på 3.300 pr mnd, mens staten bruker over 10.000 pr mnd per barnehageplass.

filiprygg sa...

Synes du får på en god måte frem hvorfor KrFs politikk er viktig for familiene!

filiprygg sa...

6 timers dag for alle er unødvendig dyrt, man bør heller finne spesifike ordninger som treffer mer målrettet.

CKL sa...

Ja, det er vel akkurat det da, at man blir fattig av å velge løsninger som gavner familien. Jeg vil ha en regjering som lar meg få velge familie foran et overaktivt yrkesliv. I alle fall for noen år.
Om det er KrF eller hvem det nå er som kan gjøre dette vet jeg alt for lite om. Men jeg vet hva jeg vil.
Joda, vi blir litt mindre produktive i noen år. Men er det så farlig hvis man kan finne en modell der vi kan få det til å gå rundt (både i familien og i samfunnet)? Dessuten er ikke alle småbarnsforeldre hele tiden.Vi får rett og slett tåle at vi drar forskjellig på lasset. Vi for rett og slett tåle at folk prioriterer annerledes enn naboen. Vi får rett og slett tåle at folk lever forskjellig. Og da trenger vi som Filip sier, spesifikke løsninger som treffer målrettet. Noen vil ha 6-timers dag. Noen vil jobbe deltid. Noen vil jobbe så mye som mulig. Bare ikke tving meg til å gjøre det samme som alle andre.

Heldagsskoler og døgnåpne barnehager er ikke løsninger. Det er symptomer på et sykt samfunn. Nå må vi sette oss ned og finne ut hvordan vi kan reparere det.

filiprygg sa...

Veldig godt sagt CKL!

Mathias sa...

For de langt fleste er det uaktuelt at en skal være hjemme og den andre gå på jobb fordi kosntadene her i landene er altfor høye. Dersom Krf hadde ment noe med sin familiepolitikk hadde en bedre ide vært å jobbe for å få ned hva det koster å bo her i landet. Det er her problemet ligger. Derfor må mange familier jobbe 2 ganger fulltid pluss pluss og da er Krfs modell hinsides.

filiprygg sa...

Hva tenker du spesifikt på? Å gjøre noe med bokostnadene til alle(også de som ikke trenger det) blir lite målrettet, og antakelig veldig dyrt. Kontantstøtten er ikke høy nok i dag, men jeg tror at ved å øke den noe slik som KrF foreslår, vil kontantstøtten for en god del flere bli mer reell.

Hvorfor KrFs modell er "hinsides" har jeg vanskelig for å forstå. :)

Guest sa...

Å heve kontantstøtten fra 3300 kroner til 4 eller 5 tusen kroner per måned gagner jaggu ikke mye. Den må heves til et vanlig inntektsnivå for at det skal være noen valgfrihet. Og det blir for dyrt. akkurat som det blir for dyrt med 6-timers dag. Noen skal betale for de som skal være hjemme også, og det er ikke sikkert at de som ikke er småbarnsforeldre er helt enig i at de skal ta regningen for at mor eller far skal kunne kose seg hjemme i tre år, se på Dr. Phil og lage middag klokken 16...

Mye bedre forslag som er her oppe - med sekstimers dag - da har man tid til både å lage middag, OG leke med barna sine etter en barnehagedag! Regulering av boligmarkedet ville også hjulpet - om vi kunne betalt 1,5 millioner mindre for vårt hus, så kunne nok en av oss vært hjemme med kontantstøtte også - eller hva med 18 måneders permisjon istedenfor 10 (med 100% lønn)?

Kontantstøttekampen taper dere - rett og slett fordi det er en diskriminerende ordning som lurer mor ut av arbeidslivet og tilbake til kjøkkenbenken, der mor har lav inntekt (og lav inntekt henger gjerne sammen med lav utdannelse). Det bidrar ikke til likestilling...