5. nov. 2009

416 nye barnehageplasser



I dag går 14.000 barn i barnehage i Bergen. I 2010 blir det enda flere. For å sikre fortsatt full barnehagedekning vil vi etablere 416 nye barnehageplasser til neste år. I tillegg vil noen av de midlertidige barnehagene bli erstattet med nye flott permanente bygg. Behovet for nyetableringer vil neppe gi seg med det første, men vi er samtidig på vei inn i en ny spennende fase: Innhold og bydelsvis dekningsgrad.

Vi må snakke mer om kvalitet i barnehagene. Vi må også snakke mer om dekning der folk bor eller arbeider. Barna bruker svært mange timer i barnehage hver uke, det er ingen tvil om at det handler om mer enn barnepass. Ord som danning, mangfold, helhetlig utdanningsløp og tidlig innsats hører med i debatten. At barn bruker mange timer i barnehage forsterker også behovet for å se på hvor mye tid som brukes til å frakte barn frem og tilbake. Skevhetene i barnehagekartet må rettes opp når fremtidens barnehageplasseringer skal bestemmes.

De seks midlertidige barnehageene som ble etablert i 2007, Storetveit, Kristanborg, Olsvik, Montana, Nygårdsparken og Ytrebygda barnehage, vil være i drift ett år lenger enn opprinnelig planlagt. På tomtene Storetveit, Kristianborg og Olsvik er det allerede startet opp reguleringsarbeid for å bygge nye permanente barnehager. I byrådssaken som vi i går vedtok går vi også inn for å regulerer en permanent barnehage i inngangen til Nygårdsparken, et prosjekt vi tror kan forskjønne området.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

13 kommentarer:

Vegard Johan sa...

Da er det større kjangs for at e blir styrer i en av de 416 barnehagene. Thumbs up!

FR sa...

Sant nok! Men det er ikke 416 nye barnehager, det er 416 nye plasser :)

Du ville blitt en god styrer!

Birger Monsen sa...

Det er ingen tvil om at satsingen på disse midlertidige barnehagene har vært vellykket. Brukerene (både små og store) er i veldig stor grad fornøyde. Så fornøyde at foreldrene ved Ytrebygda er villige til å kjempe for å få beholde barnehagen sin.

Om disse brakkebyggene ikke er all verden å se på utenfra har de fungert veldig fint til formålet. Det var tydelig at det var et gjennomtenkt konsept, noe som gjorde oppstarten veldig effektiv.

Utearealet ved Ytrebygda fortjener også skryt. Entrepenøren klarte å ta veldig godt vare på naturen rundt brakkebyggene slik at barna har fått et veldig flott lekeareal rett utenfor døren, i tillegg til de godt opparbeidede områdene rundt Skranevannet.

Dyktige ansatte og et flott miljø har ført til at barna har knyttet seg veldig til barnehagen.

Og om et år skal det altså være slutt.

Er det virkelig god økonomi i å bygge opp et så bra tilbud for så å fjerne det igjen? Spesielt en barnehage som har fått en så god plassering både i forhold til trygg parkeringsplass for av- og påstigning, utearealer og en av byens største konsentrasjoner av arbeidsplasser...

Birger Monsen sa...

Innhold, ja...

Det er vel det viktigste ved en barnehage?

"Den kulturelle bæremeis" har vært et flott prosjekt for de barna som fikk være med. Hvordan er erfaringene herfra tenkt videreført?

FR sa...

Utfordringen i Ytrebygda er at vi har veldig stor dekning av barnehager i bydelen. SKal noe legges ned så må det nesten være den midlertidige barnehagen. I sentrum er situasjonen ganske anerledes, der har vi fortsatt underdekning.

Tar likevel med meg de positive erfaringene du løfter frem.

FR sa...

Når det gjelder den kulturelle bæremeisen så er mitt inntrykk at dette er vellykket. Har så vidt møtt de ansvarlige for prosjektet, men jeg har ikke satt meg veldig inn i det.

Cecilie - Fau Ytrebygda Barnehage sa...

Noen av bergens største arbeidplasser ligger i Kostad/Sandsli området. Selv med ringvei vest og andre trafikale tiltak - nytter det fint lite å arbeide på Sandsli og skulle hente i barnehagen i Åsane/Minde/Askøy/Sotra/Hvor folk bor - uansett om man er aldri så klokken 16 ut døren.

Er dekningsformel i henhold til behov faktisk avklaret? Eller er det kun dekningsformel i henhold til antall barn i bydelen som er utredet?

Du sier "SKal noe legges ned så må det nesten være den midlertidige barnehagen". Men skal noe legges ned når en forsvarlig utredning ikke foreligger?

For oss er ikke Ytrebygda barnehage noe man fjerner med et pennestrøk fra budsjettet. For oss er Ytrebygda barnehage det stedet vi leverer våre barn hver dag - hvor de er ivaretatt at et fantastisk personale, hvor de har flotte tilbud i form av friluftsliv, kunst, kultur, musikk, sang osv. Vi vet at i denne spesielle barnehagen er barna våre sett som individer og får utvikle seg i sitt tempo i trygge omgivelser.

Vi kommer innom kontoret ditt i morgen fredag 13. november og lever en bunke utdrag av hvordan foreldre opplever Ytrebygda barnehage, slik at du skjønner hvorfor vi vil kjempe for at barnehagen vår skal bestå.

Uten innsikt er det vanskelig å fatte riktige vedtak.

Birger Monsen sa...

Den kulturelle bæremeisen er absolutt et prosjekt å sette seg inn i. Ved Ytrebygden smeltet prosjektet inn i både musikk-, teater- og utelivs-satsingen. Resultatet var at barna fremførte dukketeaker etter eget manus med lydeffekter fra egne instrumenter inspirert av lydene i naturen. Kjempebra!

Birger Monsen sa...

Jeg ser Cecilie slo meg på målstreken med spørsmålet om hvorvidt dekningsbehovet er sett ut fra hvor mange som bor i området eller ut fra hvor mange som naturlig vil høre hjemme der pga transportsituasjon til/fra jobb?

I rushtrafikken er det ikke greit å måtte kjøre på kryss og tvers for å komme til barnehagen og deretter til arbeidsplassen. Vi må bare innse at det vil ta lang tid å gjøre noe med trafikkmønsteret som småbarnsforeldre må kjempe med.

Med en så stor konsentrasjon av arbeidsplasser håper jeg barnehagedekningen planlegges ut fra andre kriterier enn hvor mange som bor der.

Bl.a. er det jo ganske mange hundre boenheter under planlegging ved Sælenvannet. Disse vil vel i stor grad ha arbeidsplassene sine i Sandsli/Kokstad-området. Det er sikkert andre utbygginger i gang som også påvirker behovet for barnehageplasser.

FR sa...

Cecilie: Veldig takknemlig for alle innspill.

Dekningsgraden handler om antall barn i bydelen i forhold til antall barnehageplasser. Det er selvsagt helt riktig at for noen vil det passe bedre å barnehageplass i nærheten av arbeidsplassen, og ikke i den bydelen man bor.

At en midlertidig barnehage legges ned ligger i sakens natur. De var ikke tiltenkt å bli permanente. De tomtene som nå reguleres, vil få avviklet den midlertidige barnehagen og man vil bygge nye bygg. Å etablere noe nytt i Ytrebygda som allere har høy dekning er vanskelig å forsvare.

Jeg har samtidig stor forståelse for at foreldre og ansatte ikke ønsker dette, og jeg tar selvsagt imot innspill.

Snakkes imorgen :)

Siv Hagevik sa...

Du skriver at det ligger i sakens natur at en midlertidig barnehage skal legges ned. Da jeg søkte plass til min sønn i Ytrebygda barnehage, ble det ikke tydeliggjort, hverken på hjemmesiden eller på søknadspapirer, at dette var en midlertidig barnehage. Vi startet i den tro at tilbudet var permanent. Et tilbud som viste seg å være over all forventning! Etter et år flyttet vi gutten vår til en etablert barnehage i Fana av logistikkmessige hensyn. 3 uker i en annen barnehage var nok. Vi er tilbake i Ytrebygda. Miljøet, de fantastiske fagrommene, ute området, det pedagogiske opplegget og ikke minst den varmen og omsorgen de ansatte ved Ytrebygda har for barna våre er unik! Å betale for dobbel barnehageplass i 3mnd. svir, men å leverer og hente en lykkelig gutt hver dag er ubetalelig!Nå kjører jeg Fana-Sandsli, Sandsli-Os med glede hver morgen. At et slikt tilbud er tenkt avviklet er svært trist. Dette er hverdagen til over 100 barn...

Anonym sa...

Ta en titt på hjemmesiden vår.

Vi holder nå på med det tredje store prosjektet vårt.


https://www.bergen.kommune.no/organisasjonsenhet/barnehage/ytrebygda?articleId=56608&artSectionId=2698&sectionId=2698

Cecilie - Fau Ytrebygda Barnehage sa...

Sakens natur er ikke fullt så innlysende som du skisserer, Filip. Bergen kommune har bortimot en de facto standard på å gjøre det midlertidige permanent. Et eksempel er bompengeringen. Denne skulle være midletidig i 15 år og prisen skulle aldri øke. Av dette midlertidige tiltaket skulle vi avstedkomme nødvendig traffikal infrastruktur i Bergen kommune.

Den midlertidige bomringen er nå høyst permanent. Prisen eskalerer oppover, og beboerene i Bergen syd har sannelig ikke hatt store effekten av all infrastukturen.

Å kun se på antall beboere i bydelen for å definerer barnehage dekningsgrad blir en veldig utdatert måte å tenke på. Vi må heller se på de faktiske forholdene.

Vi har ikke veier som tar unna trafikken. Hvor lenge skal barna være i barnehagene mens foreldre stamper i kø for å komme dit og hente? Skulle man være så uheldig å være avhengig av offentlig transport, får man nesten ønske seg døgnåpne barnehager. Dette er realiteten vi forholder oss til.

Du sier "Vi må snakke mer om kvalitet i barnehagene. Vi må også snakke mer om dekning der folk bor eller arbeider."

Ytrebygda barnehage er et eksisterende eksempel på den kvaliteten vi ønsker at våre barn blir tilbudt i en barnehage. Det er et unikt og fantastisk tilbud - som du kan gjøre deg godt kjendt med.

Ytrebygda barnehage setter standarden!

Beliggenheten er der hvor mange av oss arbeider. Dette betyr at vi foreldre har mulighet til å hente barna *før* barnehagen stenger!

Ikke avvikle dette enestående tilbudet - basert på dekningsgraden pr antal beboere i bydelen. Se heller på realitetene!