28. juni 2010

Private gaver


En rekke fotballbaner, kultursatsinger, skoleturer og byutviklingsprosjekt har private gaver som hovedfinansiering. Til tider ganske krevende for kommunen, gavene kan føre til økte driftsutgifter for kommunen og at enkelte prosjekter "sniker i køen" som følge av det private initiativ. Samtidig er vi veldig glade for at flere vil bidra til en positiv samfunnsutvikling.

Det blir således et dilemma. Skal man si nei til gaver? Med noen gitte forutsetninger vil de fleste sektorer ut i fra dagens lovverk kunne ta i mot gaver. Det var også en vurdering som ble gjort når spørsmålet om en gave til Haukeland skole kom opp. Etter bestilling fra kommunal direktøren gjorde vår fagavdeling en vurdering av den saken som BT på førstesiden i dag omtaler.

Ja det er utfordrende. Noen vil hevde at dette skjer pga svake budsjetter. Det er jeg selvsagt uenig i. De siste årene har det vært en voldsom oppbudsjettering, det viser også tallene for lærertetthet. Samtidig har mange skole krevende budsjetter. Barn med spesielle behov, nedgang i elevtall og sykefravær kan være faktorer som påvirker budsjettet negativt.

I en situasjon hvor det ikke flommer over av offentlige midler kan vi få flere krevende saker. Staten strammer inn og kommunene må holde sine budsjetter for å sikre at vi også i fremtiden kan tilby gode tjenester til innbyggerne. Jeg synes dette er utfordrende, men vi må selvsagt forholde oss til de lover som gjelder. Kanskje bør statsråden se gjennom lovverket?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Iver sa...

støtter kommunens vurdering, blir vanvittig å si nei til penger.