1. okt. 2013

Litt skuffet, litt lettet, mest imponert


"Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er nok de som kan være mest fornøyd. De har fått noen store og markante seire selv om de velger å bli stående utenfor regjeringa." Sunnmørsposten sier egentlig det mange KrFere tenker i dag. Dette ble imponerende bra, selv utenfor regjering. 

Jeg var en av dem som tok til orde for å søke regjeringsmakt. Når avklaringen i går kveld kom, var jeg både litt skuffet og lettet. Men mer enn det, er jeg imponert over hva vi fikk til i samarbeidsavtalen. Noen av punktene er så gode, men vanskelige, at jeg tok for gitt at det var tapte saker, også hvis vi gikk inn i regjering. 

KrFs 5.6 % ved årets valg viste en liten fremgang. Samtidig er Høyre og Frp veldig mye større. Jeg forstår godt at KrFs ledelse synes styrkeforholdene var krevende. Første jobben til en ny regjering er å fremme sitt alternative statsbudsjett. Her skal skatteletter veies opp mot bistand, flere lærere og kommuneøkonomien. I stedet for å være gisler i regjering, vil regjeringen kunne holdes som gissel av vippepartiene i Stortinget. Enkelt er det ikke, men det er noe mer spennende, og noe mer på KrFs premisser. Dessuten, sammenlignet med de siste års tribunetilværelse går KrF inn i en helt annen rolle. Det skal bli deilig! Vi vil få et litt gulere Norge. Endelig.


I avtalen kan vi lese at fastleger får tilbake reservasjonsretten, innsatsen mot barnefattigdom skal intensiveres, dagens alkoholpolitikk består, RLE faget endres, landbruksavtalen består, kollektivtrafikken skal prioriteres og barnefamilier skal sikres valgfrihet. I det store og det hele er avtalen bedre enn det de mest ivrige av oss håpte på. I tillegg til at KrF har gode forhandlere skal de andre partiene ha ros for sin raushet og vilje til å finne felles løsninger. 

PS! Siste punkt i samarbeidsavtalen sier: "Dersom Venstre eller Kristelig Folkeparti ønsker å gå inn i Regjeringen Solberg, så har samarbeidspartiene en positiv holdning til dette."  Den som lever får se. 
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: