For KrF er ikke dette et enkelt valg. Aller mest pga de politiske konsekvensene. Men vi vil også oppleve å få mye bråk uansett hva partiledelsen velger. Det handler ikke om et splittet parti, tvert i mot er KrF mer samlet nå enn det jeg noensinne kan huske(jeg har vært med siden 97). Bråket i kjølvannet av kveldens melding vil komme fra alle, fra kommentatorer, dagens rødgrønne regjering og fra noen få, men svært taleføre partimedlemmer.
For to uker siden kunne vi lese at 24 "KrF-topper" advarte mot å gå i regjering med Frp. I disse dager er vi alle "KrF-topper", men kun 24 mot 32.000 KrF-medlemmer er svært få. Ikke det at ikke det finnes flere som er skeptiske til et eventuelt firepartiprosjekt, men at kun 24 roper ut i et parti med lang tradisjon for meningsbrytning, det er overraskende lite. Egentlig burde media laget et oppslag om nettopp det: SJOKKERENDE FÅ REAKSJONER PÅ MULIG SAMARBEID. Men det skjer ikke. Får vi to "KrF-topper" som er misfornøyde i kveld, ja da blir det oppslaget i morgen.
Vi kommer helt sikkert til å få noen utmeldinger etter kveldens konklusjon, det vil alltid være noen misfornøyde. Men jeg er sikker på at vi vil få like mange innmeldinger. Det er fordi at de aller fleste synes det både er tillitvekkende og appellerende at KrF velger politikk fremfor både posisjoner og eventuelle fristelser til sologang i Stortinget. Jeg støtter en mulig opposisjonstilværelse fullt ut, dersom forhandlingene viser at KrF ikke har fått nødvendige gjennomslag. Jeg vil også helhjertet støtte en ny flertallsregjering dersom det er mye gulfarge og ikke bare blåfarge i Nydalen-erklæringen.

Å gå i regjering betyr at man får påvirke de daglige beslutningene, ikke bare det man ble enige om i Nydalen. Erfaring fra tidligere regjeringer og fra byråd som jeg selv sitter i, viser at det er langt flere beslutninger som tas i det daglige enn det du kommer på og kjenner til i forhandlingene før en periode. Men selv om du i regjering får påvirke det som skjer dag til dag, vil du også fort kunne bli gissel for det samme. Styrkeforholdet er derfor avgjørende. Videre kan man også forklare hvorfor et liv på Stortinget kan være interessant. Du kan samarbeide i sak til sak og du står friere til å stemme prinsipielt. Vanskelig avveining.
Knut Arild Hareide har enorm tillit i KrF. Han har et samlet parti bak seg og han vil uavhengig konklusjon ha svært stor støtte. Valget i dag er ikke først og fremst vanskelig pga alle synspunktene som vil komme. Valget i kveld handler (heldigvis) om noe langt større. Det handler om KrFs rolle i norsk politikk og ikke minst om hvordan fremtiden skal se ut. Det er tung bør på Hareides rygg, men takk og lov for at det nettopp er Hareide som bærer denne byrden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar