30. mar. 2015

Barn sendes ut, ikke kriminelleHar du sett forsiden på VG i dag? En ny sjokkerende asylsak, men denne gang fordi man ikke klarer å kaste ut en farlig voldsmann. Hva er det som gjør at asylpolitikken alltid er så ulogisk?

Ifølge VG kom Belal til Norge for ti år siden. Siden er han dømt for vold mot 11 personer. Alt tyder på at Belal selv ikke har det særlig bra, bedre blir det neppe av å være på et mottak med begrenset helsehjelp. Han ble varig utvist fra Norge i 2008, men er her fortsatt. Politiet klarer ikke å kaste han ut. Med dagens lover og regler er det ikke vanskelig å forklare hvorfor vi havner i slike situasjoner. Når identiteten ikke er mulig å fastslå med full sikkerhet er det vanskelig å returnere kriminelle asylsøkere.

Men dette fremstår ikke særlig logisk når du også husker på hvor flinke Norge er til å returnere asylbarn. Ta for eksempel Shaimaa på 10 år som ble tvangsutsendt til Jemen sammen med sin lille familie. 

Nå herjes Jemen av krig, men det kunne vel ikke norske myndigheter vite når de tvangsutsendte barna og alenemoren ifjor? Nei, men bomber, bortføringer og skyting var hverdagen i Jemens hovedstad, også før krigen brøt ut. Likevel mente Utlendingsnemda at "det var trygt nok, også for en enslig, gravid småbarnsmor og barna hennes"(sitat BT 24. nov 2014).

Shaimaa har bodd syv av sine ti leveår, i Norge. Hun har to yngre brødre som bare har bodd i Norge. Nå må de klare seg i kaotiske og livsfarlige Jemen. Ikke fortell meg at dette er nødvendig, riktig eller rettferdig.

Mens trusselsiktede Krekar, voldsdømte Belal og andre kriminelle asylsøkere beskyttes fordi de ikke kan returneres, sender vi ut de aller, aller svakeste.

Dette er ikke et angrep på Frp eller justisminister Anders Anundsen, jeg tror faktisk at han er enig i at dette urettferdig. Problemet er at verken han eller Ap og Høyre er villig til å ta konsekvensen av dette. For konsekvensen er at du må stoppe utsendingen av asylbarna. 

I går varslet flere at det vil komme store flyktningestrømmer fra Jemen, trolig like ille som Syria. Hvis Shaimaa og hennes familie overlever, kommer de kanskje som flyktninger, enda en gang. Tar vi imot dem da?
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: