26. jun. 2007

Vedlikehold av rusmisbruk?


Bergens Tidende har igjen tatt opp sprøyteromsdebatten. De mener det er uverdig med dagens situasjon. Det er jeg enig i. Men nok en gang konkluderer vestlandets største avis helt feil. De mener politikerne skal velge en løsning som vedlikeholder rusavhengigheten. En løsning som hverken de pårørende eller politiet har bedt om.


Venstre (en av våre samarbeidspartier i byrådet) har lenge fremført et liberalt standpunkt i narkotika debatten. De mener i likhet med BT at man gir de sprøytenarkomane verdighet ved å bygge sprøyterom. Det er KrF sterkt uenig i. Verdighet får man når man er fri fra sin avhengighet. Hvorfor er det så vanskelig å gi alle et behandlings- og ettervernstilbud?

I vår kontakt med rusmisbrukernes organisasjoner, fagmiljø og politiet, har vi gang på gang fått tilbakemeldinger om at etablering av sprøyterom er feil vei å gå. Det er ikke hjelp til å sette sprøyten samfunnet bør stille med, men hjelp til å bli fri. Noen vil kunne mene at det ikke er snakk om enten eller. Spørsmålet er bare hva man oppnår med et sprøyterom? Hvilket signal sender man de unge? Og hvilken situasjon setter vi politiet i?

Hvorfor er det ok å bruke narkotika innenfor et offentlige eid rom, men ikke alle andre steder? Hvorfor skal man kunne bruke ulovlige stoffer finansiert på en ulovlig måte uten at politiet kan gjøre noe? Hvordan skal vi forklare kommende generasjoner at narkotika er greit, dersom de oppsøker sprøyterommet?

Mange mener at noe av de viktigste med sprøyterommet er få ned overdosedødsfallene. Vi er veldig enig i målet. Men det finnes mange andre måter å ta tak i det problemet på. Dessuten skjer de fleste overdosene i private hjem, og det vil ikke endre seg selv om sprøyterom blir en realitet. I tillegg vet vi at et fåtall dør av overdoser umiddelbart etter injisering, overvåkningstiden i sprøyterommene vil således være for kort. Hvorfor kan man ikke i stedet gå inn med tiltak som virkelig har effekt? For eksempel kriseteam som rykker ut, økt oppfølging mot den enkelte rusmisbruker og et skikkelig behandlingstilbud?

Norge har fått massiv kritikk fra FN for sprøyterommet som er etablert i Oslo. FNs internasjonale narkotikakontrollråd sier i sin årsrapport for 2006 at Norge, ” bør skaffe adekvate tjenester til stoffavhengige som har behov for behandling, rehabilitering og integrering, i samsvar med FNs narkotikaoverenskomster, heller enn å fortsette med å drive sprøyterom”. Det kan i denne sammenheng vært lurt å lytte til FN.

KrF står dessverre ganske alene i det politiske miljø i Bergen og i Norge i sin kamp mot sprøyterom. Vi vil styrke behandlingstilbudet, og ha større fokus på integrering i samfunnet etter endt behandling. Målet må være å sørge for at rusmisbrukeren får muligheten til å komme tilbake til samfunnet fri fra sin avhengighet.


Vi skylder de rusavhengige og de pårørende frihet.

Ikke offentlig legalisering av narkotika.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hva mener KRF om utdeling av gratis heroin?

Filip Rygg sa...

Vi er skeptiske til det. Det er mye bedre at staten bruker penger på behandling enn på utdeling av narkotika.

Anonym sa...

Hei,
Jeg mener det er uheldig at mennesker blir rusmisbrukere, men saken er jo det at disse menneskene har vært så naive å ty til narkotika selv om de visste de burde styre unna det, blir det ikke da feil at staten hele tiden skal være deres hjelpende hånd og gi dem nesten hva som helst?

Det liberale prinsippet sier " frihet under ansvar " og det betyr at man må være forsiktig med hva man rører og alle mennesker burde vær obs på at narkotika skal man holde seg langt unna, derfor mener jeg det er feil at staten skal ha for høye utgifter på rusmisbrukerene sitt budsjett. Vi bør heller oppmuntre rusmisbrukerene til å venne seg av det på egenhånd i stedet for offentlig avrusning og lære dem til å bli mer selvhjulpen. Takk.

Erlend K sa...

Jeg synes jo det er et lite under at det kan være så utrolig vanskelig å slutte å røyke tobakk, men jeg forstår at det visstnok er slik for mange...

Hvor mange ganger vanskeligere det er å slutte med narkotika "på egenhånd", vet jeg ikke helt, men det er et betydelig antall..!

Selvfølgelig kan man alltids si at de valgte å prøve det selv en gang, men etter at en først er hekta, må man få en ny sjanse til å komme seg ut av uføret igjen. Det bør det offentlige støtte oppunder så godt en kan. Det gjøres ved å tilby tilstrekkelig behandling og ettervern, og ikke ved å legge til rette med sprøyterom og gratis stoff. (I tillegg til at frivillige organisasjoner så klart kan spille en viktig rolle..)

Det dreier seg om å ta vare på de svakeste i samfunnet. Vi har et ansvar for hverandre.

Anonym sa...

Erlend K,
Jeg er ikke helt enig med deg når det kommer til rusmisbrukere fordi dem burde ha visst på forhånd hva dem rotet seg inn i. Helt sant det du sier at de svakeste, de som ikke kan noe for den situasjonen dem er i skal få hjelp, men altså rusmisbrukere har sittet seg selv i den vanskelig situasjonen dem nå er i dag. Det er etter min mening ikke riktig å øke budsjettene betydelig på rusmisbrukerene når det sitter eldre mennesker som dør pga omsorgssvikt. Nå vet ikke jeg hvor mye rusbudsjettet ligger på, men jeg ønsker ikke at mine skattepenger skal gå til å finansiere sprøyterom og det, for det hjelper ihvertfall ikke rusmisbrukerne

Joakim sa...

jeg er skeptisk til sprøyterom. Men du mr.anonym, disse menneskene trenger hjelp, og det ønsker jeg å gjøre noe med. Hadde du selv vert i møkka, hadde du nok forstått. Det er ikke mange av rusmisbrukerene som har valgt sin kjebne, dette er et problem som ikke de kommer ut av. Det må vi hjelpe de med, ikke stå å se på! Det er ikke nestekjærlighet om man er likegyldig.

Anonym sa...

Til Joakim,
Rusmisbrukerne kan bare seile sin egen sjø... når de er så dumme som har begynt med det, så får de bare se til å komme seg ut av klemma selv... Hvorfor skal skattebetalerne og folk som sliter seg ihjel måtte betale for de slackersene der? Det blir bare feil... En ungdom i dag burde hatt såpass vett i hodet at han styrer unna det der... Synes det er hårreisende å betale skattekroner på de folka

joakim sa...

hehe, dette syns jeg blir for dumt.... jeg har bare ett ord om denne saken: nestekjærlighet. derfor betale jeg for slike ting. jeg ønsker å hjelpe, og jeg tror at de fleste ønsker hjelp. ikke folk som sier, du er dum!redd deg selv!