29. jun. 2007

Israel, vafler og mørkemenn


Det finnes mange fordommer om KrF. Mange er helt på jordet, noen er ganske nær virkeligheten. Hvis du tenker at KrF'ere flest har et spesielt forhold til Israel og til vafler så tenker du ganske rett.

Hva er det med Israel og KrF? Jo, mange i KrF kommer fra en kristen tradisjon der man har vært veldig opptatt av Israels eksistens. Med rette har man pekt på den unyanserte mediedekningen og den urettferdige kritikken fra venstresiden i norsk politikk. KrF'ere flest liker ikke urettferdighet. Så selv om Israel langt i fra kan kalles en lokalpolitisk sak så har det og det vil nok alltid være en viktig sak for mange KrF'ere. Det er noe man bør være stolt av, først og fremst fordi det er en viktig sak, men også fordi man her står nesten helt alene.

Når det gjelder disse vaflene så har jeg egentlig ikke noen god forklaring. Kanskje er det bedehus-tradisjonene som påvirker oss. Selv er jeg veldig glad i vafler så jeg har ikke noe særlig stort problem med det.


Men det er en del fordommer som er helt bak mål. La meg ta noen av de:

"KrF er bare en gjeng med gamle gretne gubber"
Det er langt i fra sannheten. 48% av de som står på valglistene til KrF er kvinner og aldri før har vi hatt så mange ungdommer på listene. I en rekke byer og kommuner har vi ordførerkandidater i KrFU-alder.


"KrF bruker bibelen for å avgjøre politiske saker"
Hvert menneske som har en tro vil bli inspirert av den, men når man er politiker så er det klart at man skiller mellom teologi og politikk. KrF er et parti for alle, uansett tro og religion. Da er det klart at vi også har et praktisk skille mellom feks kristendom og politikk.

"KrF representerer løsnigner for 1950-tallet"
Jo mer jeg har jobbet som politiker, jo mer overbevist har jeg blitt om at ingen andrehar mer relevante løsninger for 2008 enn det KrF har. Forvalteransvaret(miljø mm), nestekjærlighet og menneskeverdstanken er grunnlaget for vår politikk. Ingenting er mer aktuelt og mer relevant for dagens utfordringer. Det som er gammeldags, det er å baserer sin politikk på økonomiske systemer. KrF er et verdiparti, der står vi alene. Vi står alene som Norges mest relevante parti.

Har du fordommer/tanker/spørsmål/meninger som du vil dele?
Jeg vil gjerne svare hvis det er noe du lurer på eller vil kommentere. Jeg tror at KrF er Norges og Bergens viktigste parti. Er du uenig?

PS! Glemte dette med mørkemenn. Selv har jeg blitt kalt det en rekke ganger. For meg er det bare et morsomt ord uten innhold.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

12 kommentarer:

Kåre sa...

"KrF bruker bibelen for å avgjøre politiske saker"

Hvorfor heter dere Kristent folkeparti hvis dette ikke stemmer?

Joar sa...

Hei Filip,
Du en liten ting om bioloven.
Bioloven som ble vedtatt i stortinget for en måned siden var kontroversiell, men det har aldri vært noen hensikt å sortere mennesker etter arveegenskaper med den liberale bioteknologiloven, men derimot å hjelpe Dem som lider veldig f.eks De som har kreft, diabetes, epilepsi (som jeg har) , og andre alvorlig sykdommer. Ta f.eks min familie på farsiden som har slitt med hjerteproblemer gjennom lange tider og fra mors side med diabetes. Er det ikke da et godt tegn at det fins teknologi der ute som kan gjøre noe med det?
Teknologien kan forlenge livet til mennesker og forhindre alvorlige sykdommer hos et menneske, for det er ingen tvil om at vi vil være friske i fremtiden uten noen som helst lidelser og det er da jeg mener det er viktig å sette oss ned å se hvordan vi kan utforme en biolov som tar en del etiske hensyn, men også åpner for å kurere alvorlige sykdommer. Husk, det fins også kristne mennesker som er tilhengere av denne bioloven. Takk.

Lina Tislevold sa...

Syntes det er bra at du tar opp så mange saker Filip! For det første så skjønner jeg ikke hvordan du har tid.. Og for det andre så syntes jeg det er litt rart at du problematiserer ulike ting ved ditt eget parti, for deretter å løse problemstillingene! Jeg kan ikke si at jeg tenker mye mørke menn, Israel eller vaffler når jeg tenker på KrF. Kan heller ikke si at så mange jeg har truffet gjør det!

(Alle fra Vestlandet er mørkemenn..;)

Pil&Bue sa...

Underlig at KRF har fått stå alene og påstå at bare dere er et verdiparti. Dette er jo i beste fall sprøyt. Samtlige partier på stortinget har basis i et større eller mindre knippe grunnverdier. Å hevde at man er det eneste verdipartiet er ignorant, intet mindre.

KrF er det eneste religionsbaserte parti, det er nok mer riktig. Om dette er nok til å gjøre partiet relevant for norske velgere er jeg spørrende til...

Israel-saken trakterer du bare trist, som mange andre på din fløy. Lytt mer til differensierte syn på midtøsten-konlikten, eller ta deg en tur og besøk kristne palestinere på vestbredden og i Gaza, så kanskje vi kan komme tilbake til dette. "KRFere flest likere ikke urettferdighet - så lenge den utspiller seg i norsk presse, riktignok. Skjer det i midtøsten, så ser vi det rett og slett ikke for bare religiøs retorikk"

Anonym sa...

mange interessante kommentarer. helt tydelig at det fortsatt finnes uriktige fordommer mot krf.

Øyvind Bye sa...

men hvorfor står det i krfus program at enhver form for terror mot staten Israel og den jødiske befolkningen er
uakseptabel og ingen ting om at Israels politikk er uakseptabel?
bare lurer

Joar sa...

Jeg har endret litt syn når det gjelder Israel saken.
For man må være reflektert i den konflikten og se virkeligheten i hva som skjer, ikke gjøre som Anita Apelthun Sæle sier at for det om de er Guds land så kan dem gjøre som dem vil. Når det gjelder den muren så støtter jeg den, det er jo ikke det mest kontroversielle. Men det jeg ikke kan godta er Israels harde metoder mot palestinerne, dvs at dem kan gå for langt når dem angriper. Jeg synes egentlig det er rart jeg at den Israel saken er så viktig for KrF. Det fins jo langt viktigere ting som f.eks helse, sosial og omsorgspolitikk, skolepolitikk, kulturpolitikk og det er mye viktigere enn Israel saken mener jeg..
Jeg synes vi bør merke hvor vi står i Israel saken, men ikke gjøre det om til en kampsak, hallo.
Både Israel og Palestina har skitt på rullebladet, og for å være helt ærlig så er begge partene like stokkdumme.. Hvis Israel vil ha fred så får dem jammen se til å vise at dem er interessert i fred, men Hamas er dessverre det som gjør saken verre.. Palestina må også vise at dem vil ha fred... Så vi trenger å pushe begge partene i stedet for bare en av dem... Men først bør Hamas gå av...

Joakim sa...

Bra å se at folk har meninger, men jeg må si meg uenig i enkelte ting. Selvfølgelig kan vi hete Kristlig Folkeparti og samtidig skille mellom kristendom og politikk. Jeg vil si at kristendommen er viktig, fordi den har en bra etikk. Jeg er kristen, men selv om KRF bygger politikken sin på kristne verdier så vil ikke det si at det er dårlige verdier.

Når det gjelder bioloven, jeg har selv skrevet et lite innlegg om den saken. Det som ble godkjent nå, er med å dra utviklingen i feil retning, mener jeg. Når vi åpner for en slik utvikling, er ikke veien lang før nye spørsmål stiller seg.

Israel saken er vanskelig, og vil ikke uttale meg mer om det. Har ikke nok innsikt i saken, men det å boikotte israel hjelper da ingen. Det blir aldri fred viss man foreslår slike tilltak.

til slutt, go bedring Filip, lykke til med valget! har jo selv et valg i Lindås kommune, så det blir spennende. HEIA KRF!

Joar sa...

Hei Joachim,
Jeg tror den bioloven som nå er vedtatt er et steg på vei inn i riktig retning. Den åpner for begrenset bruk av PGD (sykdomstesting av gener) for å stanse alvorlige genfeil i familier som lar det hele tiden gå i arv, som sagt det er åpnet for begrenset bruk av den. Man tar altså noen befruktede egg og tester dem og er noen syke egg så forkastes dem, før de friske eggene settes inn i livmoren.. det er ikke noe sortering etter min mening...

Donorsøskene er veldig bra.. de kan hjelpe sine syke søsken ved å gi dem nye organ for at deres syke søsken skal få et lengre liv som f.eks lille Mehmet..

Erlend K sa...

Det er ikke meningen å være ufin, Joar, men hva i all verden legger du i ordet "sortering" da isåfall..? Hvis jeg skal sortere en kortstokk, tar jeg opp et kort, ser f.eks. på fargen, og hvis det er sort, legger jeg det i én haug, og hvis det er rødt, havner det i en annen bunke. Da "sorterer" jeg kortene, ikke sant..? Det er jo akkurat det samme man gjør her. Man tar noen befruktede egg, undersøker det, og hvis det er slik og slik, legger man det en plass, og hvis det er motsatt, legger man det en annen plass, eller kaster dem. Det ER faktisk sortering, og det er ikke noe politikerne kan gjøre noe til eller fra med. Det er i beste fall en sak for Språkrådet.

Så kan man selvfølgelig mene at fordelene overstiger ulempene, og at dette derfor er en ønskelig utvikling. Det er fair nok, selv om jeg er uenig. Jeg oppfatter at livet begynner ved unnfangelsen, og da blir det galt å kaste spirende menneskeliv (i en tidlig fase), selv om de har eller kan utvikle alvorlig sykdom.

Dette med donorsøsken mener jeg absolutt ikke er noen god idé. Mennesket er et mål i seg selv, og ikke et middel for andre! Med denne loven sier man altså at alle mennesker IKKE er like mye verdt. Man sier at de som har de "riktige" egenskapene for å hjelpe f.eks. søsken er mer verdt enn de som ikke har det. Det er en tanke som jeg ikke kan godta.

Men altså, du skal ha full rett til å vurdere annerledes. Jeg betviler ikke de gode intensjonene til både Ap og Frp, men jeg mener man beveger seg over etiske grenser som en ikke skal krysse. Hovedpoenget mitt er følgende: Vær ærlig. Dere som er tilhengere av den nye bioloven, må ha guts nok til å si at "Ja, dette er sortering. Men vi er villige til å godta det, fordi vi vurderer at fordelene er større enn ulempene." Det er en fair holdning, å ikke vri seg unna sakens realiteter...

Joar sa...

Hei Erlend K,
Og takk for svar.
Jeg kan gjerne stå frem og være ærlig om en ting og det er at jeg har noe som heter Aspergers Syndrom, en veldig mild variant av diagnosen Autisme.. For å være ærlig så fins det mange forskjellige mennesker med forskjellige typer avvik, noen er større enn andre og mer synlig..

Som Aspie, som er nicknamet til de med Aspergers Syndrom så har jeg sittet meg ned for å se gjennom hva som er positive og negative sider med den nye bioteknologiloven og jeg kan jo godt innrømme at teknologien kan gå så langt å ta bort barn med f.eks autisme, gudene vet hvor avansert den teknologien kan bli..
Det er noe som er det negative med bioloven at man eventuelt tar bort de med avvik..
Men det jeg mener er langt viktigere er å se de positive sidene med den nye bioloven som kan forlenge liv, kurere alvorlige sykdommer, og hjelpe de som er i slike situasjoner som Mehmet...

Sorteringen:
Vel, om jeg skal være ærlig så er det uheldigvis sortering ja, men det er en negativ side, og det er ingen som ønsker det..

Det vi heller bør gjøre er å hjelpe disse menneskene som dessverre blir sortert bort når det åpnes for PGD, og bedre hverdagen til disse menneskene.. Noe jeg mener er viktig er å få disse gruppene til å bli mer selvhjulpne som jeg blant annet har blitt, etter mye hjelp fra skolen jeg har gått på og det er også viktig å gi hjelp til Aspie barn som f.eks meg selv, og rekke ut en hjelpehånd i fremtiden om det skulle være nødvendig, men det viktigste er at disse blir så selvhjulpne som mulig... Det er mange Aspier som klarer seg bra i dagens samfunn , mens det er andre som klarer seg mindre, det spørs hvor stort avviket av funksjonsnedsettelsen er...

Men som en ungdom med et lite avvik og annerledes så støtter jeg dagens biolov, selv om den fører til utsortering, det viktigste er å hjelpe barn med store avvik og milde avvik, og de som finnes i dag...

Takk

Mathias sa...

Inntil slutten av 1800-tallet sto det i Grunnloven at jøder ikke hade adgang til riket med kristne i Norge sin samtykke og man var klart i mot dannelsen av noen jødisk stat blant kristne. Man så på jøder som "de som drepte Jesus". Men hvorfor er man nå så veldig for. Hva skjedde for at man gikk fra et anti-jødisk stanpunkt til et pro-jødisk standpunkt? Er ikke dette merkelig.