24. jan. 2008

Endelig slutt for Mongstad?


I går la EU kommisjonen frem sin nye klimaplan. Den har fått blandet mottakelse, og kunne helt sikkert hvert enda mer offensiv. Men det er noe som er veldig interessant med planen, de vil ha forbud mot gratis utslippskvoter for gasskraftverk. Det betyr trolig at Mongstad prosjektet kan avlyses.

Byggingen av et nytt sterkt forurensende gasskraftverk pågår for full gang på Mongstad. Prosjektet ble lenge omtalt som månelandingsprosjektet. Med stadig nye utsettelser av rensedelen har jeg med flere sagt at vi har fått en skikkelig krasjlanding. For slik det nå ser ut er det ingen grunn til å tro at det blir rensing før et godt stykke etter 2020.

Men hva skal skje i mellomtiden? Statoil har sagt at de ikke har råd til å betale for egne utslippskvoter, og selv når de får dem sponset så har det vist seg på Kårstø at de må ta stans i driften pga for høye kostnader. Med EU sin plan og erfaringene fra Kårstø friskt i minne, ja da kan vi vel kanskje håpe på at det er slutt for Mongstad.


Hva tror du?
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

kalle sa...

jippi!

Helge sa...

Eg trur du er vel "brei kjefta2 her no Filip. Kanskje du skal snu på blisa og heller arbeide svært aktivt for å få skikkeleg rensing på plass på Mongstad. Om me likar det eller ikkje så betyr faktisk Mongstad og industrien der svært mykje. Hadde nok ikkje vore særleg livsgrunnlag i Nordhordland utan Mongstad. Hadde diverre sikkert vore dårleg for resten av hordaland også.

Helge sa...

Her gjekk det litt raskt og vart diverre nokre skrivefeil. Sorry!

Filip Rygg sa...

Mongstad som vil bli Hordalands største utslippsbombe er en katastrofe for fylket vårt. Etter min mening bør man ikke opprettholde industri som er avhengig av at det slippes ut millioner av tonn CO2.

Jeg har vel mer eller mindre gitt opp troen på at det kommer rensing, men det ville selvsagt vært veldig positivt hvis det en gang kom på plass.

Joar sa...

Ja.. Vi trenger renseanlegg, men Filip, vil du bruke ideologiske løsninger for å redde klima?? Eller om det må til en sterk stat som skal kontrollere, regulere og skatte og ta regningen for rensingen, synes du det er verdt det da???
Eller synes du som sentrumsmann at det skal finnes en balanse mellom private bedrifter og myndighetene til å ta regningen?

Filip Rygg sa...

hei joar!

jeg synes ikke staten skal ta regningen i det hele tattt. Vil man bygge sterkt forurensende gasskraftverk så bør man ta hele renseregningen selv!

Joar sa...

Mener du da at de husholdningene som får strømmen sin fra gasskraftverket blir nødt til å betale en høyere avgift eller dyrere strøm??
Det synes ihvertfall ikke jeg ville vært en god idé.. Jeg synes du burde markere motstand mot de miljøinitiativ som pålegger folk til å betale mer dersom de skal ut å reise med fly, bil og strøm..

F.eks så er rushtidsavgiften og en planlagt økning i flyavgiften som vil gå på bekostning av reisende være veldig usosiale og konkurransevridende.. Jeg mener det bare skal foregå frivillig til å ta klimaregningen.. Dersom folk ikke vil betale for det så skal dem få slippe det også..

Husk, det finnes gode grunner som kostnader til å ikke betale det..

Filip Rygg sa...

Gasskraftverkene skal ikke forsyne folk flest med strøm, jeg har hørt noen si det, men disse skal først og fremst brukes til elektrifisering av petroleumssektoren og til ny industriell aktivitet. Jeg ser ingen som helst grunn til at staten skal sponse utslippskvotene. På samme måte som jeg er i mot at vi innbyggere skal betale økt nettleie for de nye strømmastene som gasskraftverkene trenger.

Når det gjelder avgifter(feks CO2 avgift på fly) så mener jeg at man må også her må gjennomføre prinsippet om at forurenser betaler. Det er det eneste som kan kalles rettferdig.