16. mai 2008

Halvorsen-renta


Renten har steget 14 ganger siden Kristin Halvorsen ble finansminister. Hun tåler ikke å bli anklaget for å være medvirkende årsak til at stadig flere sliter med boliglånet. Les hennes vanvittige reaksjon da hun fikk spørsmål om dette fra TV2s Kjetil Løseth.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

t!g sa...

Mener du hun er medvirkende da? Kan du i så fall beskrive nøyaktig hva hun har gjort som har gitt en høyere rente?

Til opplysning: Forrige gang politikerne førte en økonomisk politikk som gav en (for) høy rente, var Sentrumsregjeringen. Den var som kjent leder av KrF. Les mer i vedlagt link.

filip rygg sa...

i likhet med de fleste av landets økonomer mener jeg(som ikke er økonom) at politikerne kun er medvirkende og ikke ene alene ansvarlig for rentenivået. Offentlig pengebruk påvirker, men det som skjer internasjonalt er mer interessant å se på.

Det som er det forunderlig med sittende regjering er at Jens Stoltenberg helt tydelig sier at de ikke vil bruke mer penger fordi de er redd for at det kan føre til enda høyere rente. Kristin Halvorsen derimot vil ikke si en ting om koblingen mellom regjerings pengepolitikk og landets rentenivå.

se feks:
http://www.dagsavisen.no/innenriks/article349252.ece

og politikernes meninger:
http://www.hegnar.no/okonomi/rente/article272223.ece

t!g sa...

Her er sammenhengen, ganske forenklet:

Norges Bank har et inflasjonsmål. Det betyr at dersom inflasjonen avviker fra inflasjonsmålet, får vi renteendring. Hvis politikere feks vedtar et for ekspansivt budsjett, vil Norges Bank svare med høyere rente.

De fleste er enige om at revidert statsbudsjett ikke er (vesentlig) ekspansivt. Når da tullinger som Høyres Jan Tore Sanner prøver å skape et inntrykk av at renteøkningene skyldes regjeringens politikk, er det forståelig at finansministeren blir noe frustrert.

Bevisste løgner fra oposisjonen er plagsomt, er du ikke enig?

Det du skriver i innlegget ditt kan leses som en støtte til denne urederlige kritikken. Er det?

Til slutt, uansvarlig finanspolitikk kan selvsagt gi høyere inflasjon og da høyere rente. Sist vi så dette var Sentrumsregjeringen, som var ledet av KrF. På en tid de burde redusert pengebruken, gav de full gass bla. med å innføre kontantstøtten. Dette var forøvrig støttet av Høyre, men det har vel Jan Tore Sanner ikke fått med seg...

Filip Rygg sa...

Her er jeg faktisk ganske enig med deg. :)

Revidert er ikke særlig ekspansivt, det er det statsbudsjettene som har vært. At Jan Tore Sanner lager et poeng nå, det får stå på hans regning.

Poenget med bloggposten var Halvorsen sin reaksjon på spørsmålet fra TV2. Jeg synes vår finansminister kan prøve å la være å være så gretten!

I tillegg synes jeg ikke regjeringen skal løpe fra det faktum at man er medvirkende til at renten har økt 14 ganger.