8. sep. 2008

Hvor mye er et menneske verdt?


Ungdomsorganisasjonen til Kristendemokraterna i Sverige fronter i disse dager en svært god kampanje. "Vissa saker kan inte køpas før pengar."

Menneskeverdet blir stadig truet og stadig mer skal måles i penger. Det er ikke alt som kan måles i penger. Heldigvis.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

7 kommentarer:

t!g sa...

Og hva er det du mener ikke kan måles i penger da?

I dagens samfunn styres eldreomsorg, helse, kultur, kirker og det meste etter penger.

Filip Rygg sa...

Omsorg, ytringsfrihet, kjærlighet, menneskets verdi og fred er ting som ikke kan måles i penger.

Og hvis du snur litt på det. Kan penger avgjøre hvorvidt vi skal gi alle en mulighet til å vokse opp? Kan penger avgjøre hvorvidt vi skal gi vaksiner til alle barn på denne jord?

Joar sa...

Det var godt du tok opp dette Filip. Sånn jeg føler det så styrer moteindustrien mye av holdningene til folk, hvordan vi skal se ut, hva vi skal spise og hvor mye ting vi har på oss skal koste oss.. Er det et mål i seg selv å være slankest mulig, spise minst mulig bare for å please moteindustrien og passe inn i de smale og dyre buksene, som er situasjonen for mange kvinner i dag. Den industrien tegner opp et bilde av et menneske som egentlig ikke er der, den gir et helt feil bilde av et menneske, den gir et bilde av et menneske som bare tenker penger, utseende, ja.. Det sier alt.. En ting jeg kan si som jeg har erfart til nå, man blir ikke som menneske noe lykkeligere av å kjøpe seg mange dyre klær. Man kan ikke kjøpe seg lykke, men lykke er noe man får av de menneskene rundt oss som gir oss glede med livet.. Ikke noen dyre merketing som koster over 1000 kr stykk, sånn er det ikke i dag.. Jeg var så dum som gikk i fellen den gang, men nå er jeg så godt som ferdig.. Jeg føler meg ikke noe lykkeligere i dyre bukser, men det som gjør meg lykkelig er mine medmennesker og mine nærmeste, og mennesker som gjør en god innsats for samfunnet.. Takk og lov for at vi har sånne som deg Filip, og jeg blir mer og mer sikker for hver dag som går at jeg har lyst til å bli kristen, men tenker allikevel om hva det innebærer, men jeg tenker tanken på det...

Det er slik jeg ser det sånn samfunnet virker i dag, religion blir viktigere og viktigere.. Som kan reise fanen når vi ser ting i samfunnet bli for ille. Jeg håper en gang snart å melde meg inn i en kristen menighet, men jeg vet ikke hvilken.. Jeg deler så utrolig mange ting som Kr.F og de kristne står for, noe som gjør at jeg hver dag klør meg selv i hodet over hvorfor jeg er så feig å ikke bekjenne meg til en religion.. Det sies at man kan være ateist, men uansett ha religiøse oppfatninger. Det hadde vært fint om det ble utdypet tydeligere fra de som mente det... Men jeg er enig i den saken, for det er godt å ha en eller annen å tilbe når ting skulle bli for vanskelig, og spesielt i den tid vi lever i dag..

Filip Rygg sa...

hei joar!
Takk for et veldig flott innlegg! Det er helt sant som du skriver, lykke kan ikke kjøpes.

Når det gjelder tro så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med din lokale kirke. Det er alltid godt å få snakket med noen om de tingene der!

Joar sa...

Hei, og tusen takk Filip for ditt gode råd. Jeg skal prøve å gjøre det en gang i fremtiden, men de har sikkert nok av andre ting å gjøre på, så jeg vil nødig oppta tiden deres mer enn nødvendig. Dessuten går det bra med meg nå, takk og lov =)..
Jeg er i mine snart 20 år, og har personlig fått erfart at livskvaliteten går i en bølgedal, opp og ned, ned og opp. Det er spesielt i tenårene den tøffeste delen av livsfasen, og det slår forskjellig inn hos mennesket. Heldigvis så viser statistikkene at begynnelsen av tjueårene letter tilværelsen for mange. Det er mange ting å tenke på når man skal flytte for seg selv, regninger, strøm, osv.. men det kommer til å komme seg etter hvert..
Igjen så vil jeg takke deg for din anbefaling om kirken, og vil kontakte den en gang når jeg trenger det =)..

Forresten, en viktig sak for meg som jeg antar er viktig for deg og mange andre kristne er det vi kaller "moralsk anstendighet", hva legger du i ordet "moralsk anstendighet"??
Personlig så mener jeg at å holde seg på kant med loven, ingen nytelse av alkohol, holde seg unna porno og tobakk, og vise hensyn til andre mennesker hele tiden er moralske forpliktelser jeg står for..

Filip Rygg sa...

hei joar!

Moralsk anstendighet er nok svært forskjellig fra person til person. Jeg tror mange har det som deg, mens mange andre vil si at noe av det ikke bør stå på "listen".

Noe må defineres av storsamfunnet, enkelte ting vil alltid være opp til den enkelte. Min frihet slutter der din frihet begynner er det vel noen som har sagt.

Ellers så tror jeg alltid at kirken har tid, det må du ikke være redd for!

Joar sa...

Hei Filip,
Ja. Jeg synes du har et veldig godt poeng når du viser til prinsippet "der min frihet begynner, hvor andre frihet slutter". Den synes jeg skal gjelde så ofte som overhodet mulig, og hvert enkelt menneske har et ansvar og ikke plage andre mennesker med alle sine problemer.
Da tenker jeg spesielt på rusmisbrukerne som har blitt, og er et forferdelig problem for oss mennesker som sliter med vår egen hverdag til å gå opp.. Når vi ser ville tilstander i byene på grunn av økt alkoholkonsum som ødelegger mye for sentrumsbeboerne, som blir en helt ufrivillig del av festglade sin frihet.. Da har det hele gått helt feil, mener jeg..

Vi mennesker kan trenge hjelp en eller annen gang, men vi må for all del ikke selvpåføre oss problemer som gjør oss så avhengig av andre mennesker av ting som vi kunne klart oss foruten, som kan ødelegge et menneske helt. Som narkotika. Men også alkohol, hvor ufrivillige mennesker blir påført lidelser, kanskje fordi en nær slektning har ødelagt dem på grunn av alkoholen.. Jeg mener hvert menneske skal holde seg til loven, brytes den så kan det ikke unnskyldes..