25. sep. 2008

Hvor mye sikkerhet trenger vi?


I Bergen har man vedtatt at sentrale byrom skal videoovervåkes. KrF stemte for forslaget, men jeg er jammen ikke helt sikker i min sak. I dag skriver VG at det er på vei en flyplass-scanner som skal vurdere puls, ansiktsuttrykk mm på de reisende. Etter at to terrorister ble tatt med flytende brennstoff må vi i dag drikke opp brusen vår før vi sjekker inn. Hvor mye sikkerhetssystemer bør vi egentlig ha?

Mange sier at dersom du har rent mel i posen så har du ingenting å frykte. Men er det så enkelt? Hva med misbruk av sikkerhetssystemene? Hva med begrensningene dette gir vårt dagligliv? Hva med kostnadene som skal finansieres av skattebetalernes penger? Og hva med privatlivets fred?

Stadig flere busser har nå videokameraer montert. Drosjenæringen vurdere det samme. Alle kjøpesentre er fulle kameraer og på flyplassene er det tettpakket. Hjemme hos meg kan jeg sitte i sofaen, spise snop på kjøkkenet og male soverommet uten at det sitter en sikkerhetsvakt eller politimann og ser hva jeg gjør. Det er deilig. Men;
skal virkelig hjemmet være det eneste stedet storebror ikke kan se oss?

Google utvider stadig sin monopolsituasjon, og jeg har som de fleste andre oppdaget at man kan se ganske små detaljer fra eget boligområde. Kommuner rundt omkring i landet bruker nå Google sine tjenester og egne flyfotoprosjekt for å avsløre ulovlig bygging. Bra med ulovlighetsoppfølging, men hvorfor skal man sitte på detaljkunnskap om alle gressflekker i hagene til folk?

Jeg er for tiltak som kan gi reell bedring i vår sikkerhet, men jeg er skeptisk, skeptisk til om vi går litt for langt.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Ben Dover sa...

Har ikke noe med artikkelen å gjøre, men anbefaler deg å ta en titt på siden din i firefox for å så gjøre noen css-endringer.

Filip Rygg sa...

ok takk!

Filip Rygg sa...

ja jeg ser nå at det ikke ser helt bra ut med firefox... skal prøve å få ordnet det. Takk igjen for tipset!

t!g sa...

"Google utvider stadig sin monopolsituasjon"

Hvor tar du dette fra? Hvilke monopol?


Monopol (fra gresk monos, en + polein, å selge)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_search_engines

Ben Dover sa...

Når man først har kommet med et tips, er det vanskelig å la være å komme med flere :)

Statcounter-scriptet du inkluderer (http://www.statcounter.com/counter/counter_xhtml.js) gir feil/advarsler.

Anonym sa...

Sikkerhet er greit nok det. Men det har gått altfor langt. Det brukes nå som en unnskyldning for å overvåke "alle". Flyplassikkerhet har blitt ekstremt men det stopper ikke der. I USA har nå makthaverne lov til å overvåke hele befolkningen i sitt korstog mot terrorister, som visstnok er overalt. EU presses til å følge etter og samme med Norge. Dette er bare toppen av isfjellet og vi må stille oss selv et viktig spørsmål: Vil vi virkelig leve i påolitistater? USA er allerede pr definisjon en politistat nettopp pga loven som tillater overvåkning av hele folket. Er dette virkelig ønskelig?

lord bizkop sa...

hvis hele verden skal kontrolleres åpent pga. 11.sept.(billig unnskyldning), der 3000 mennesker mistet livet i en terroraksjon planlagt over flere år. Burde usa først endre grunnloven i forhold til de 10000 som årlig blir drept pga at skytevåpen oversvømmer gatene.

Filip Rygg sa...

ben: finner ikke helt ut av det med statcounter, men jeg får arbeide litt videre med det! takk for tipset!

anonym og lord bizkop: enig, så enig!

t!g: nei det var en slengbemerkning til google makt i forhold til nettjenester.. De er ganske alene med sitt salg. Men det er et helt annet tema! :)