10. sep. 2008

Kupp-hysteri


Bergens Tidende har de siste dagene skrevet om nominasjonen til Bergen Frp. Det er nå fremkommet at Bergen Tekniske Fagforening og Ap-laget Teknisk faglag sto bak nominasjonen av Jarle Veivåg, som senere ble valgt inn i bystyret for Fremskrittspartiet. I dag ble det klart at begge kastes ut av sine partier. Saken blir nå utnyttet maskimalt av blant annet Frp-formann Siv Jensen.

Det er ikke ulovlig å melde seg inn i et parti, betale kontingenten og deretter møte på et nominasjonsmøte. På nominasjonsmøtet er det heller ikke ulovlig å stemme på andre kandidater enn de som er foreslått av partiets ledelse. I KrF foregår noe av det samme. Avisen Norge IDAG har gjennom opptreden i TV og i egen avis startet en kampanje for å få enkeltkandidater valgt på KrFs stortingslister. Jeg liker det ikke, men det er ikke ulovlig - det må vi ikke glemme!

Siv Jensen melder i dag at man har startet en eksklusjonssak. Det er kanskje forståelig, da Frp er et parti som er vant med å kaste ut opponenter. KrF har ingen ekslusjonsparagraf, selv om vi(i hvert fall jeg) tidvis kunne ønsket oss en slik. Men hva skjer når Jarle Veivåg blir eksludert? Ap vil neppe ha han inn og etter valgloven må man ha svært gode grunner for å trekke seg som folkevalgt. I utgangspunktet blir fagforeningsmannen en uavhengigrepresentant i likhet med Stine Akre som før sommeren meldte seg ut av partiet Rødt.

Media elsker slike historier. Historier om demokratiske partier som blir "kuppet" og historier om hemmelig planer. Mens fagforeningen nå får masse fortjent kjeft, glemmer man en annen side av saken: Frps nominasjonsreglement er håpløst enkelt. Det eneste du trenger å gjøre er å være medlem av partiet. Strengt tatt kunne hvilken som helst gruppe på 100 personer kuppet hele Frp-listen. Det kalles ikke demokrati. Det er bare dumskap.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Henrik Akselsen sa...

Man kan jo spørre seg hva som er vitsen med å ha valgforskrifter når de inneholder så åpenbare 'sikkerhetshull' som dette.

Filip Rygg sa...

Godt poeng! Men her tror jeg mye hadde vært gjort hvis Frp(og SV som har lignende reglement) endret nominasjonsordningen sin. Noe aksjoner vil det alltid være og det trenger ikke være negativt. Det er bra med saker og mennesker som kan mobilisere.

Rahim Nicolay Ali sa...

Det er så sant så sant! Litt komisk at det er SV og Frp som kjemper mest for "folkeavstemninger" i alle mulige sammenhenger. Nå får Frp se konsekvensene av misforstått demokratiforståelse. Med reglementene deres så inviterer de jo nesten til kupp.