6. nov. 2008

Onde ånder og andre gror fast i syke-sengen


Uansett hvor mange milliarder, antall styremedlemmer, gjennomarbeidede organisasjonskart, differensierte forvaltnignsnivå og detaljerte lover, Norge klarer ikke å ha kontroll på helsevesenet. Bare i dag har avisene fortalt at nesten alle sykehjemmene i Bergen går i minus, Blakstad sykehus i Asker har leid inn klarsynte til åndeutdrivelse og på et sykehjem i Oslo-området grodde ei gammel dame fast i sykehjemssengen. Det er rett og slett kaos.

Er det vi som er problemet? Har vi får høye forventinger og vokser disse for hvert år som går?

I Bergen skal vi nå behandle budsjettet for 2009. Tallene er ikke så verst. Regjeringens statsbudsjett fører til at vi må kutte litt, men Bergen skal greie seg. Det som er bekymringsfullt er det vi ser på helsesektoren. Alle sykehjemmene sliter. Hjemmesykepleien blir dyrere for hver måned som går og barnevernstjenesten får aldri dekket alle behov.

Hvordan kan det ha seg at skolebudsjettene går i balanse, mens helsesektoren alltid sprenger rammene?

Det kan være at vi ikke driver med realistisk budsjettering. Kanskje er helsesektoren konsekvent underbudsjettert. Men hvordan henger dette sammen med at vi allerede i dag driver dyrest i hele verden? Lønningene kan kanskje være noe av svaret på det, men hva med effektiv drift? Gjør vi ting på en fornuftig måte?

Hvert år får jeg som lokalpolitiker prognoser for hvordan helsebehovet vil øke i årene som kommer. Vi har tall som viser utvikling i alder og sykdomsbilde. til tross for dette så sprenges budsjettene hver eneste gang. Merkelige saker.

Men det er ikke bare regnskapene og pengebruken som for meg virker merkelig. Hvordan kan det ha seg at vi tillater at mennesker gror fast i sykesengen, at gamle mennesker kan ligge døde hjemme i mer enn en måned uten at noen oppdager det og at statlige helsekroner brukes på ondeutdrivelse? Jeg gleder meg til vi får en ny regjering. Der trenger vi en helseminister som gjør noe annet enn å bare hive mer penger inn i systemet.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Stian Karlsen sa...

DUST

Filip Rygg sa...

hyggelig :)

Anonym sa...

Det at denne damen grodde fast i madrassen handler om pasientens rett til aa nekte stell. Saa lenge hun ikke er umyndiggjort kan man ikke tvinge henne. Saa dette har ikke med okonomi aa gjore, men helselovgivning (jfr Pasientrettighetsloven § 4-1. Hovedregel om samtykke ->). Saa det saa! :)

Anonym sa...

Det at denne damen grodde fast i madrassen er hennes eget valg,har ikke noe med økonomi å gjøre.På sykhjem har man ikke lov til tvang,beboeren bestemmer selv.Man kommer opp i mange forferdelige situasjoner hvor man vil gripe inn for mennesket beste, men da bryter man faktisk loven.Og med denne situasjonen kan man ikke skylde på dårlig helsepersonell.Du bør ta deg en runde på norske sykehus også,så tror jeg du vil få se hvor det trengs mest hjelp til hygiene rundt omkring..ihverfall ikke på sykehjemmene..og jeg må si jeg syns det er litt morsomt at når et sånt tilfelle dukker opp da skal det til media og man burde burde ha brukt tvang,men når man bruker tvang som sengehest og sikkerhetsbelter i rullestol slik at de ikke faller ut,da er plutselig fokus på tvang..merkelig:)

Anonym sa...

Helt enig!!! Folk som ikke er umyndiggjort bestemmer helt klart hva som skal gjøres med deres egen kropp og når det går så langt at det går på helsa løs DA er det plutselig helsevesnet sin skyld at det har blitt som det har blitt fordi de har gjort som pasienten har "befalt"!!! Nemlig å ikke bli stelt - og ikke gjort hva de selv mener er riktig - nemlig å stelle og vaske pasienten som alle andre!!!

Filip Rygg sa...

ja man har for så vidt rett til å nekte stell ut i fra dagens lovverk, men det er likevel betimelig å stille spørsmål når konsekvensen av et slikt tilfelle er at vedkommendfe må opereres løs fra madrassen. Det er ikke nok da å henvise til lovverket.